Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μαραθώνιος 65 ημερών για την κυβέρνηση


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  Κυβερν.jpg Εμφανίσεις:  0 Μέγεθος:  8,5 KBΣτα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό που χρήζουν άμεσης παρέμβασης εντός των επόμενων 65 ημερών ρίχνει το βάρος του τώρα το οικονομικό επιτελείο.

Μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, η οποία έδωσε συνολική… απάντηση στην κρίση χρέους, το βασικό ζητούμενο πλέον είναι και βέβαια η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,3% του ΑΕΠ, ο οποίος, εξαιτίας της σημαντικής υστέρησης των εσόδων, παραμένει στον… αέρα.


Το υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα παραγωγικά υπουργεία θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα… ταχύτητας για να κλείσουν μέτωπα, εκ των οποίων τα 10 πιο σημαντικά είναι:
-οι αποκρατικοποιήσεις, το ενιαίο μισθολόγιο, οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων, η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, η πρόσβαση τρίτων στην αγορά λιγνίτη, η τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών σε όλα τα υπουργεία και το νέο καθεστώς για τα κοινωνικά επιδόματα όπου αναμένονται σημαντικές περικοπές.

Ολες οι παραπάνω κινήσεις θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Ομως, έως τις 15 Αυγούστου θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η προεργασία τους καθώς αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο καταφθάνει εκ νέου στην Αθήνα η τρόικα για την καθιερωμένη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.


Και αυτήν τη φορά όλα δείχνουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα είναι ακόμη πιο αυστηροί με την εκπλήρωση των χρονοδιαγραμμάτων, με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα λαμβάνει και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.


Ιδιωτικοποιήσεις


Το πιο δύσκολο εγχείρημα είναι η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πέντε σχέδια (πώληση μεριδίων σε ΕΥΑΘ και ΟΛΘ, το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου στα Κρατικά Λαχεία και η χρονική επέκταση των συμβάσεων στον ΟΠΑΠ και τον Διεθνή Αερολιμένα) και να έχουν μπει στα ταμεία του Δημοσίου 1,3 δισ. ευρώ.


Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.


Στο εξάμηνο η υστέρηση των εσόδων σε συνδυασμό με την υπέρβαση των δαπανών έχουν δημιουργήσει μία τεράστια «μαύρη τρύπα» ύψους 4,5 δισ. ευρώ και είναι αμφίβολο αν μπορεί να καλυφθεί ακόμη και με τη συνδρομή των πρόσθετων μέτρων που περιείχε ο εφαρμοστικός νόμος.


Για το ενιαίο μισθολόγιο, αν η κυβέρνηση δεν προλάβει να ετοιμάσει τις βασικές του αρχές το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου τότε θα κατατεθεί τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στην οποία θα προβλέπεται η μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης κι άλλων ειδικών επιδομάτων.


Επιπλέον, με άλλη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπονται συγχωνεύσεις ή καταργήσεις για 29 δημόσιους οργανισμούς.


Αμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα με στόχο την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.


Οι παρεμβάσεις
Τα δέκα μέτωπα – φωτιά


Αποκρατικοποιήσεις: Στόχος έσοδα 3,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου


Ενιαίο μισθολόγιο: Οι βασικές αρχές πρέπει να είναι έτοιμες το αργότερο στις αρχές Αυγούστου


Συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων: Ετοιμάζεται τροπολογία η οποία του Δημοσίου θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο


Εκτέλεση προϋπολογισμού: Αγώνας δρόμου για την αύξηση των εσόδων, καθώς στο εξάμηνο η υστέρηση ξεπερνούσε τα 3,2 δισ. ευρώ


Τοποθέτηση οικονομικών ελεγκτών σε όλα τα υπουργεία: Στόχος η περιστολή των δαπανών


Νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα: Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα αποφέρει έσοδα 700 εκατ. ευρώ


Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Ξεκινά η προετοιμασία του για να ψηφιστεί εντός του φθινοπώρου


Πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες μέσα από την πώληση σταθμών της ΔΕΗ: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα υπάρξει συνολική λύση έπειτα και από παρέμβαση της Κομισιόν


Αναθεώρηση κοινωνικών προγραμμάτων: Αναμένεται το σχέδιο για τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα


Επικουρικές συντάξεις: Εως τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος που θα επιφέρει ψαλίδισμα των συντάξεων


Κώστας Τσαχάκης


Απο: ΕΘΝΟΣ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους