Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τα άμεσα και τα αναγκαία

Κουράζει πλεόν η υπερανάλυση και η υπερπληροφόρηση για την ελληνική κρίση. Οι κινήσεις που κατά την γνώμη μου επείγουν στο ευαίσθητο αλλά αποδοτικό πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας – εννοείται αφού προχωρήσει πρώτα μια συμφέρουσα και για μας αναδιαρθρωση ομολόγων- είναι οι εξής :


Α) Oλοκληρωμενο σχεδιο προωθησης της Ελληνικης Εξοχικης Κατοικιας στο εξωτερικό με ταυτόχρονη υποστήριξη της ιδεας Home under the Greek Sun, στους μεγαλους ξενους tour operators, που κινούν μαζικά τουριστικό πληθυσμό. Σε αυτό το σχέδιο μπορούν να συνδράμουν και να κερδίσουν οι ελληνικες τραπεζες, ωστε να μπουν στο παιχνιδι χρηματοδοτησης ξενων δανειοληπτων για στεγαστικα δανεια,μες κοπό την απόκτηση κατοικίας στην Ελλαδα. Είναι πολλοί οι ομογενεις και οι βοριοευρωπαιοι, που θέλουν αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν εξοχικο σε ελληνικο νησι ή παραλιακό μερος. Ταυτόχρονα με την τονωση της ζητησης,και παρά τα χιλιάδες απούλητα σπίτια ανα την Ελλάδα, πρέπει άμεσα να τονωθει η ανοικοδόμηση για εξοχική κατοικία , οχι απο τους συνηθεις χρεοκοπημενους πλεον ελληνες μικρο και μεγαλο-κατασκευαστές, αλλα απο ελληνικό κεφαλαιο στο εξωτερικό( ας πουμε πχ. σε εναν εφοπλιστη οτι δεν εχει ποθεν εσχες αν χτισει 1000 προπωλημενες κατοικιες ,με διασφαλιση αδειων και εγκρισεων, και θα δειτε αποτελεσματα side effect στην απασχοληση !) .
To αναρχο real estate τοσων ετων, με malls που απευθυνόνταν σε ελληνικο εγχωριο καταναλωτικο χρημα( cafe,store clothes και μικρης διαρκειας αλλα μικρομαγαζα) εκανε ζημια τελικά στην ισορροπια παραγωγης- καταναλωσης(που ηταν στην ουσία υπερκατανάλωση με πιστωση ) Αυτο που προτείνω είναι ενα ισορροπημενο σχεδιο προωθησης της υπηρεσίας Μόνιμη Διαμονή στην Ελλάδα , οχι μονο σε πλουσιους Αραβες, Ρωσους, Κινεζους. Χρειαζεται να βαλουμε στο ίδιο τραπέζι τους μεγαλους tour operators , τις ελληνικες τραπεζες και τους ελληνες εφοπλιστες. Ενας συνδυασμός και των τριων ( ζητηση, πιστωση, προσφορα) γενναει μακροπροθεσμο αποτελεσμα απασχολησης και αναπτυξης, μετρησιμο και βιωσιμο ( ΣΗΜ : αφού δεν μπορει πλεον ο μεσος Ελληνας να χτιζει, και σίγουρα δεν μπορεί πια να αγοραζει σπιτι ευκολα, τοτε ας τον βοηθησουμε να κερδισει εστω και παραπλευρως απο σπιτια που θα χτιζουν ευποροι ελληνες και θα αγοραζουν ξενοι, οι οποιοι θα ζουν και θα ξοδευουν εδω λεφτα! Να τονωσουμε την οικοδομη ωστε να τονωσουμε 100 και πλεον επαγγελματα. Αλλα πρωτα να βρουμε και να πεισουμε τους αγοραστες κατοικιων, επιμενω…)

Β) Ουσιαστική παρουσία στην καρδια του ξενου χρηματος ,με ανθρωπους που ξερουν απο roadshow και private placements στα κεντρα αποφασεων των επενδυσεων, εκει που οι αριθμοί και μόνο διαμορφώνουν τις αποφάσεις των fund managers. Eίναι κοινό μυστικό οτι σχεδόν όλοι οι σοβαροι Έλληνες επιχειρηματιες προσπαθουν -σε Λονδινο, Ν Υορκη , Φρανκφουρτη, Εμιρατα , Κινα και αλλού – να πεισουν ξένους θεσμικούς για να συνεταιριστούν μαζι τους εδώ στην Ελλαδα ,σε βιώσιμα και αποδοτικά projects. Σχεδόν όλοι οι θεσμικοί, τους προβαλλουν την μόνιμη αρνητική παράμετρο στην απόφαση τους: το στοιχείο του country risk( και ειδικά το bureaucracy and taxation risk).Καιρός να αφησουμ κατα μερος τα μή αποδοτικά εδώ και χρόνια μαζικα road shows των εισηγμενων στο ΧΑΑ εταιρειών και να αντικαταστήσουμε την αφερεγγυοτητα που γενναει το country risk ,με την επιχειρηματικοτητα του greek mind. Δηλαδή,να ανασυσταθει και να επανιδρυθει το Invest in Greece, να μετονομαστεί στην ανάγκη σε Invest in the Greek Minds, και να γίνονται σοβαρό roadshows σε οικους του εξωτερικού, όπου θα τονίζονται ξεκάθαρα ότι η βιωσιμοτητα και η αποδοτικοτητα κλαδων στην Ελλαδα, υπάρχει , οχι με συνεταιρο το ….Δημόσιο, αλλα με ελληνες πετυχημενους ιδιωτες. Χρήσιμο θα ηταν οι leaders σε καθε κλαδο να καταθεσουν στον νεό Υπουργό , αυτά που ακριβώς ζητανε οι ξενοι θεσμικοι για να ελθουν(και ας αφήσουμε μετά να κατηγορήσει η Αριστερα οτι γινεται το κρατος ….broker ελληνων κεφαλαιουχων ! Ετσι γινεται χρονια τωρα σε Κυπρο, Βουλγαρια, Τουρκια, Κροατια, Σερβια..).Απαιτειται φυσικά, αυστηρη εποπτεια και ελεγχος των όποιων εμπλεκομενων απο το Κρατος στην προωθηση-υποστηριξη ιδιωτικων επενδυτικων ιδεων .

Γ ) Στις αποκρατικοποιήσεις, χρειαζεται ένα σύγχρονο fund σε πρότυπο ΣΔΙΤ, με το Δημοσιο( Δ) να μην είναι το Ελληνικό Κράτος αλλά η Ευρωπαική Τραπεζα Επενδύσεων. Το fund αυτό πρέπει να κινειται εξω απο τα στενά περιθώρια δράσης αποκρατικοποιήσεων που ορίζονται σημερα και να γινει επαγγελματική προώθηση του και σε ΗΠΑ, Κινα, Ινδια, Εμιρατα. Να εγκαταλειφθει η ιδεα οτι οσο αργοτερα τοσο καλυτερα, δηθεν για να μην γινει ξεπουλημα, διοτι αλλο πραγμα η ιδιωτικοποιηση υφισταμενων υποτιμημενων κρατικων μετοχικων θεσεων σε εισηγμενες και μη εταιρείες, και αλλο το property asset management και η αξιοποιηση γης η/και φυσικου πλουτου που ανηκει στο Δημοσιο. Θα ηταν επίσης καλο να ετοιμαστουν business plans για 5-6 projects σε κρατικά οικοπεδα, ωστε οι ξενοι να δουν προσδοκωμενες αποδόσεις και οχι μονο να βλέπουν…φιλετα(διοτι το λαθος που βλεπω να γινεται, ειναι να περιμενουμε αυτοι οι ίδιοι να κανουν business plans και μετα να δουμε αν αυτά μας …βολευουν ! ) Απαιτείται επίσης ιδιαίτερη εμφαση εκτος απο το ταμειακό /εισπρακτικό μέρος και στις θεσεις απασχολησης Ελληνων, με κίνητρα στους επενδυτές , τις φοροαπαλλαγες και τις επιδοτησεις θεσεων εργασιας .

Δ) Αμεση δημιουργία Green Bank ενώνοντας ΕΤΕ,ΑΤΕ, ΤΤ ή και με την συμμετοχή ιδιωτικὠν τραπεζών, ακόμα και αν χρειαστεί να αποδεχθούμε την είσοδο σε ένα τέτοιο σχήμα απο γερμανικά ή ευρωπαικά τραπεζικά κεφάλαια . Βασικός σκοπός θα είναι οι χορηγήσεις μεσω Green Funds για εργοστάσια παραγωγης φωτοβολταικών panes και wind turbines,καθως και χρηματοδότηση για off shore/on shore αιολικα , φωτ/κά ή αλλες ΑΠΕ (υδροηλεκτρικα, γεωθερμια) .Ολοι φυσικά γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ,ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ Ανανεωσιμες Πηγες ΑΕ… καπελωνουν τους ιδιωτες που ψαχνουν ξενο κεφαλαιο επενδυτικό . Εδω χρειαζεται προσοχη :αν δεν αποκρατικοποιηθει η ΔΕΗ ή δεν ανοίξει εντονα η αγρά ενέργειας τοτε υπαρχει ζητημα αναποτελεσματικότητας .
Παντως οι προτάσεις του Σοιμπλε ( ‘… η Ελλάδα να εξάγει ηλιακή ενέργεια….’ ) χρειαζονται προσοχης, με τη εννοια ο Βενιζέλος πρέπει να δημιουργησει ενα Green Task Force ωστε να υποδεχθει τις γερμανικες προτασεις χωρις να ακυρωσει τα φερεγγυα πλανα ισχυρων ελληνων ( ΣΗΜ :το 80 % των ελληνικων πλανων ΑΠΕ ειναι στον αερα διοτι οι επενδυτες δεν εχουν ουτε το ελαχιστο απαιτουμενο τραπεζικού collateral και ψαχνουν θεσμικο συνεταιρικό σχημα, νομιζοντας οτι θα ριξουν τους ξενους επενδυτες!)
Πρέπει επιτέλους να γεννηθει κλάδος πρωτογενους παραγωγης φωτ/κων panels, ανεμογγενητριων διοτι αλλιως δεν είναι βιώσιμα τα αποτελεσματα απασχολησης.Πρέπει εδώ να παράγουμε και να αγοράζουν οι ξένοι απο εμάς! .Αν γεμισουμε την Ελλαδα με ξενα panels και ξενες ανεμογγενητριες δεν γεννιούνται θεσεις απασχολησης στα παρκα παρα μονο στα δικά τους εργοστασια κατασκευης και συντηρησης μηχανων ΑΠΕ ! ( ΣΗΜ : γι αυτο ακριβως, επειδή δεν χρειάζεται ενα πάρκο προσωπικό για να λειτουργεί, οι…πονηροί Έλληνες ετρεξαν να κανουν αιτησεις επενδυσεων , χωρις να εχουν κεφαλαια. ! Αλλά ας μην γελιόμαστε: έμποροι ήμασταν ανέκαθεν και όχι παραγωγοί ! Μεσίτες και όχι δημιουργοί …)

Ε) Πρέπει να πέισουμε την Ε.Ε για έκδοση ομολόγων αναπτυξιακου χαρακτηρα με τις εγγυήσεις της ΕΙΒ (ως covered bonds,σε μια παραλλαγη του ευρωομόλογου ) που θα αφορούν συγκεκριμενα παραγωγικά έργα στα οποία μπορεί να γραφτεί πολυκλαδική ικανοποιητική απόδοση ( οπως το Ελληνικό, ο Αστακός, με προτεραιότητα να τα καλυψουν ως private placements οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι ,πχ του Καταρ ,και να μοχλέυσουν απο τις αγορές χρημα με εγγυηση ΕΙΒ).
Ουσιαστικα το Ελληνικό Δημόσιο να γινει broker αλλα και long term beneficiary owner των αποδόσεων. Αυτό συμφερει τους ξενους επενδυτές διοτι απαλασσονται απο penetration and bureaucracy cost ( αρκει ο Βενιζέλος να κάνει το fast track να λειτουργήσει σε αληθινούς fast ρυθμούς)

ΣΤ ) Πρεπει να προσεγγιστεί άμεσα ενα μερος των Ελληνων εφοπλιστών ωστε να δημιουργηθουν εντος της 5ετίας ναυπηγεια και νέες ζωνες επισκευών ,από ιδιωτικά συμφέροντα και μόν,( και ας μην φοβηθουμε μήπως προκυψουν σκανδαλα και διαπλεκομενα συμφεροντα!) Οσο και να προβληματίζει το υψηλό κοστος απασχολησης (κυρίως ο μικτος μισθος με τις εισφορες δηλαδη), οι ελληνες εφοπλιστες εχουν πλεον γνωση του πώς λειτουργουν αποδοτικα οι κινεζο-κορεατικες και όχι μόνο , γιαρδες. Με γενναία από το Κράτος κινητρα φοροαπαλλαγης, Έλληνες που παραγγέλνουν πλοια 100 και 200 εκατομμυριων , μεχρι και στην …Τουρκία (!) μπορούν να τα φτιάχνουν εδώ ώστε να δουλεψουν Ελληνες ( και να ωθησουμε νεους να σπουδασουν ναυπηγικη και ναυτιλιακά – αφου εκει διαπρεπει το ελληνικο κεφαλαιο- ωστε να δουλεψουν μετα στον τοπο τους !) Πιστεύω ότι ο Βενιζέλος εχει την προσωπικότητα και την πολιτικη φερεγγυοτητα /αξιοπιστία να τους πείσει , και να τους κανει συνυπευθυνους στο φορτιο αναπτυξης και στην μειωση της ανεργιας.
Αυτα προς το παρόν για ενα εξωγενες μινι -σοκ στην Οικονομία, που λαθος κατ εμε πονταρει τοσο στην εξωστρεφεια ,διοτι βελτιωνεται μεν το ισοζυγιο προσωρινα αλλα μακροπροθεσμα δεν επανεπενδυεται εντος χωρας, η υπεραξια. Καλο ειναι να εξαγουμε οτι παραγουμε, και οχι οτι… νομιζουμε οτι παραγουμε εμεις !


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους