Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Διακοπές: Άπιαστο όνειρο…


Γράφει ο Νίκος  Μπογιόπουλος

Μνημόνιο εξετελέσθη: Και γδαρμένοι και «επιλεκτικώς» χρεοκοπημένοι!


Κάθε απεργία, κάθε κινητοποίηση, κάθε λαϊκή διαμαρτυρία, έχει να αντιμετωπίσει τη γνώριμη, πλέον, σπέκουλα: «Πλήττεται ο τουρισμός»!


Αυτοί, βέβαια, που κατηγορούν τους απεργούς ως «σαμποτέρ» (!) του τουρισμού, στην πραγματικότητα αγωνιούν μη θιγούν τα κέρδη τους.

Σε ένα σύστημα, όπου βασιλεύει η ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής, είναι προφανές ότι τα μονοπώλια έχουν καπαρώσει ως 
«ιδιοκτησία» τους (!)ακόμα και τον ήλιο και τη θάλασσα!

*

Συνεπώς, η λεγόμενη και «τουριστική βιομηχανία» ανήκει σε εκείνες τις δραστηριότητες που το δικαίωμα στην ξεκούραση και την αναψυχή το έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα.

Ως εκ τούτου, τα μονοπώλια το τελευταίο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι για το πώς (δίκαια πάντα) θα… μοιράσουν σε όλη την ελληνική κοινωνία τα οφέλη από την προσέλκυση τουριστών στη χώρα.

Οσο για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, όσο περισσότερο επιτίθενται στις απεργίες για τα «προβλήματα στον τουρισμό», τόσο λιγότερο (καθόλου, δηλαδή) νοιάζονται για το γεγονός ότι εκατομμύρια Ελληνες έχουν βυθιστεί σε τέτοια ανέχεια που 
ούτε για μια μέρα το χρόνο δεν μπορούν πλέον να αποδράσουν για το άπιαστο όνειρο των διακοπών.

*

Σε μια χώρα που κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, που λεηλατούνται τα λαϊκά εισοδήματα, σε μια χώρα που πνέει ο λίβας της φοροληστείας, όπου περικόπτονται μέχρι και τα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού (!), οι κοπτόμενοι για τον τουρισμό, δεν απαντούν:

Ποιος φταίει που 
το 50% των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας δεν μπορεί να κάνει καθόλου διακοπές;

Ποιος φταίει που η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού δεν μπορεί να ελπίζει ούτε σε κάποια «διήμερα απόδρασης» πλέον;

*

Ενα μέρος της αλήθειας, για τη μετατροπή του δικαιώματος στις διακοπές σε 
είδος… πολυτελείας για τον ελληνικό λαό, καταγράφεται στις ετήσιες έρευνες για την τουριστική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Τα πορίσματα των σχετικών ερευνών – το φροντίζουν τα κανάλια των εφοπλιστών – «θάβονται» επιμελώς. Πρόκειται για τα ίδια τηλεοπτικά δίκτυα που «αγανακτούν» με την… υπονόμευση του τουρισμού από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες.

*

Ας δούμε τα στοιχεία της περσινής έρευνας (διεξήχθη από την «Κάπα Research»):

*

1. Μόλις το 4,7% των Ελλήνων δήλωνε ότι μπορεί να κάνει ένα μήνα διακοπές το 2010 από 12,3% το 2007, δηλαδή τρεις φορές λιγότεροι.

2. Μόλις το 2,2% δηλώνει ότι μπορεί να κάνει διακοπές πάνω από ένα μήνα, από 8,8% το 2007, δηλαδή τέσσερις φορές λιγότεροι.

3. Πάνω από το 50% δήλωνε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 ευρώ για στοιχειώδη ξεκούραση που δεν τα διαθέτει.

4. Μόλις το 2,9% δήλωνε ότι μπορεί να κάνει περισσότερες και πιο άνετες διακοπές απ’ ό,τι πριν ένα χρόνο.

5. Το 83,5% δήλωνε ότι είτε θα έκανε μικρότερες σε διάρκεια διακοπές, είτε οικονομικότερες (43,8%) από την προηγούμενη χρονιά.

6. Το 12% δήλωνε πως ούτε ως όνειρο, ούτε ως ελπίδα δεν μπορεί να σκεφτεί έστω και μια μέρα διακοπών.

7. Το 25,7% δήλωνε ότι χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας θα επιδίωκε να περιοριστεί σε διακοπές μόλις μιας βδομάδας.
*
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία καταγράφονται σε μια χώρα που συνεχίζει (ως ιδέα τουλάχιστον) να επιβιώνει ακόμα η σκέψη της αναζήτησης «καταφυγίου» στο χωριό είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Και κάτι ακόμα:

Τα στοιχεία – επαναλαμβάνουμε – είναι περσινά. Εχει κανείς την εντύπωση ότι φέτος, μετά τα «μεσοπρόθεσμα», τους εφαρμοστικούς, τη νέα φοροεπιδρομή, ότι τα πράγματα έχουν… βελτιωθεί;

***

Αυτή είναι η πραγματικότητα στον τουρισμό, με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να ζουν στην ανεργία, την «απασχολησιμότητα» και την πιο μαύρη εκμετάλλευση.
Αλλά οι υπεύθυνοι, οι ένοχοι γι’ αυτήν την κατάσταση, οι
«τουρίστες» – απάτριδες του κεφαλαίου, με προεξάρχοντες τους εφοπλιστές – «εθνικούς ευεργέτες», που απαρτίζουν ένα από τα πιο αδυσώπητα τμήματα της τάξης των κεφαλαιοκρατών, είτε μέσω του Τύπου που ελέγχουν, είτε μέσω των «συνδικαλιστικών» τους εκπροσώπων, είτε μέσω των πολιτικών τους «μούτσων», πρωτοστατούν στη συκοφαντία και στην πλύση εγκεφάλου.

Συκοφαντίες που είναι ευθέως ανάλογες των 
παχυλών επιχορηγήσεων με τις οποίες το κράτος – το ίδιο κράτος που περικόπτει τα επιδόματα κοινωνικού τουρισμού – φροντίζει να γεμίζει τα ταμεία των καπιταλιστών του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τον περσινό Απρίλη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (επιδοτήσεις, ασφαλιστικές απαλλαγές κ.λπ.), η κυβέρνηση έχει χαρίσει στους κυρίους αυτούς πάνω από 
113 εκατομμύρια ευρώ…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους