Σε μια συγκυρία διεθνούς αβεβαιότητας για την πραγματική οικονομία και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, με την Ευρώπη να προσπαθεί να ελέγξει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, και τις ΗΠΑ να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, πολλοί επενδυτές καταφεύγουν στην αγορά χρυσού, κάτι που καθρεπτίζεται άλλωστε και από την απογείωση που σημειώνει η αξία του πολύτιμου μετάλλου στα 1.618 δολάρια η ουγγιά.
Η στροφή σε χρυσό, ως μια εναλλακτική επένδυση προς τα χαρτονομίσματα, δεν αποτελεί προνόμιο ή επιλογή μόνο ιδιωτικών funds ή επενδυτών, αλλά και κεντρική πολιτική επιλογή ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ. Η Γιούτα, για παράδειγμα, ψήφισε νόμο που επιτρέπει τις συναλλαγές με χρυσά και ασημένια νομίσματα, σε μια προσπάθεια να αμυνθεί από τη συνεχή υποτίμηση του δολαρίου.
Ο κυβερνήτης Γκάρι Χέρμπερτ υπέγραψε το νόμο 317, σύμφωνα με τον οποίο χρυσά και ασημένια κέρματα γίνονται αποδεκτά ως νόμιμο μέσο εμπορικής συναλλαγής. Τα κέρματα δεν αντικαθιστούν τα χαρτονομίσματα που τυπώνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED), αλλά προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής των πολιτών της Γιούτα. Επιπλέον, ο νόμος ορίζει την σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την χρήση εναλλακτικών νομισμάτων, καθώς και τη δυνατότητα των πολιτών της Γιούτα να διευθετούν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες σε χρυσό ή ασήμι!
Ο χρυσός και το ασήμι αναγνωρίζονται ως νόμιμα νομίσματα για συναλλαγές στις ΗΠΑ, αλλά η αξία τους υπολογίζεται με βάση την τιμή που αναγράφεται πάνω στο νόμισμα και όχι την πραγματική αξία του ίδιου του μετάλλου! Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνταν στην πραγματική τους αξία οι κάτοχοι επιβαρύνονταν με έναν πρόσθετο φόρο.
Ο νέος νόμος στη Γιούτα πρακτικά καταργεί αυτόν τον διαχωρισμό μεταξύ πραγματικής και επιφανειακής αξίας των πολύτιμων μετάλλων, καθιστώντας έτσι χρυσό και ασήμι ισότιμα νομίσματα με τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα που εκτυπώνονται από κεντρικές τράπεζες.
Το δρόμο που χάραξε η Γιούτα ακολουθούν και άλλες δέκα πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν προτείνει την υιοθέτηση παρόμοιων νομοσχεδίων. Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα δύο κόμματα του Κογκρέσου συνεχίζουν τις διαφωνίες για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, οι πολιτείες των ΗΠΑ φαίνεται πως χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πάλαι ποτέ ισχυρό δολάριο.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Απο:statesmen
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου