Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν η κρίση χτυπά άγρια Χ.Α. και εισηγμένες

Ο χειρότερος  Αύγουστος των τελευταίων ετών υπήρξε ο μήνας που έφυγε, καθώς οι απώλειες στο Χ.Α. ανήλθαν σε 23,93%, ενώ τα εξαμηνιαία μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών κατέδειξαν ότι μόνον ελάχιστοι κλάδοι και μερικές μόνον δεκάδες επιχειρήσεις αντέχουν ακόμα και θα εμφανίζουν κέρδη. Αλλά το γεγονός ότι «παρήχθησαν» ζημιές 4,393 δισ. ευρώ από 154 εταιρείες δείχνει ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.
 
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι από τις 154 ζημιογόνες, 70 παρουσίασαν αύξηση ζημιών και 41 μείωσαν τις ζημιές τους και ότι 43 πέρασαν από κέρδη σε ζημιές και 19 από ζημιές σε κέρδη, έχει μια εικόνα της συνολικότερης κατάστασης. Όσο για τα δάνεια, θα τα δούμε διεξοδικά σε επόμενα φύλλα

 ■■ Ως τις 15 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Παράλληλα, προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις ενεργειακές ΔΕΚΟ που περιλαμβάνει ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΛΑΡΚΟ για το 2011 και ΕΛΠΕ, ΔΕΗ το 2012. Αυτά προέκυψαν από τη συνάντηση του ΥΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας. 


Για να δούμε, θα δούμε κάποια αποκρατικοποίηση;
 
■■ Δεν χάσαμε... πολλά τον Αύγουστο, «μόλις» 10,7 δισ.! Και με τις τράπεζες να γράφουν απώλειες 33,5% μέσα σε έναν θυελλώδη από εξελίξεις μήνα. Πέραν των οικονομικών εξελίξεων, κυριάρχησε στην αγορά το deal Alpha - Eurobank, το οποίο έδωσε και τη μεγαλύτερη άνοδο της εικοσαετίας. Αλλά και πάλι, όπως βλέπετε, το Χ.Α. παλεύει να μην πάει (πολύ) πιο κάτω από τις 900 μονάδες.

■■ Η αναστάτωση που προκάλεσε στο ΧΑ η διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα το βράδυ της Πέμπτης και η ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι αναβάλλει τη συνεδρίασή του για την 6η δόση για τις 26 Σεπτεμβρίου, ανέκοψαν το θετικό μομέντουμ της Πέμπτης. Οι δηλώσεις Βενιζέλου τουλάχιστον περιόρισαν τις απώλειες, που είχαν βρεθεί πάνω από το 4%.
Χρειαζόταν το ν/σ για την εποπτεία των τραπεζών.Έτσι κόπασαν και οι προβληματισμοί από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι όποιος προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα εκδίδει μόνο κοινές μετοχές. Όποιος έχει κεφαλαιακή επάρκεια, θα εκδίδει προνομιούχες, όποιος όχι, θα εκδίδει κοινές.


■■ Τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποχρεώνει μία τράπεζα σε κίνδυνο να μεταβιβάσει σε άλλη, μεταβατική τράπεζα -bridge Bank ή Band Bank- τα προβληματικά της στοιχεία. Το υγιές κομμάτι επενδύσεων και δανείων της θα λειτουργεί ως αυτόνομο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Στόχος η πώληση αυτού του κομματιού, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις του προβληματικού τμήματος της τράπεζας.



■■ Προβληματικά, στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα μετοχοδάνεια, αποτελούν άλλη μία χρόνια πληγή για τις τράπεζες. Και πλέον ένα ποσό που υπερβαίνει το 1,8 δισ. θα πρέπει υποχρεωτικά από κάθε τράπεζα να υπολογίζεται ολόκληρο ως προβληματική απαίτηση - πρόβλεψη. Αφήστε που κάποια δάνεια ή ένα μέρος αυτών με αντίκρισμα μετοχές εταιρειών που βρίσκονται πλέον εκτός Χ.Α. ή έχουν κλείσει θα πρέπει κατ’ ουσίαν να διαγραφούν.


■■ Δεν πουλάνε  τα Ταμεία, δεν πουλάνε οι μεγαλομέτοχοι; Τότε ποιοι; Οι ελάχιστοι ιδιώτες; Όχι βεβαίως! Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν οι ξένοι επενδυτές και όσοι βαφτίστηκαν «ξένοι», για να μπορούν εκ του ασφαλούς να κάνουν ό,τι θέλουν. Πανηγύρι, χωρίς... επίτροπο δηλαδή!



Απο:Isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους