Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση δεν αγγίζει τους «300»

Γράφει ο Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Συνεχίζουν να προκαλούν την κοινωνία τα προνόμια των βουλευτών, την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει αλλεπάλληλα μέτρα που μειώνουν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν από τη Δευτέρα την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο.


Σημαντικές απολαβές, υπέρογκες συντάξεις με μια μόνο πλήρη θητεία και φορολογικά προνόμια σε συνθήκες μάλιστα φορολογικής ισοπέδωσης των εργαζομένων, συνθέτουν το παζλ όλων αυτών που απολαμβάνουν οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στη Βουλή.
Όλα αυτά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2012 που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, ενώ μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Κοινοβουλίου, η λειτουργία του καναλιού του, θα συνεχίσει να κοστίζει 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο στους πολίτες.

Το καλύτερο επάγγελμα

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα καθαρά έσοδα των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων κίνησης, οργάνωσης γραφείου κτλ., αγγίζουν περίπου τα 6.100 ευρώ, ενώ δεν υπολογίζονται σε αυτά τα δωρεάν γραφεία και οι ατέλειες στη χρήση τηλεφώνων. Όπως και να ’χει, ενισχύεται η άποψη πολλών ότι ο βουλευτής θα πρέπει να αποζημιώνεται με έναν πολύ καλό μισθό, αλλά να κοπούν όλα τα υπόλοιπα «προνόμια», τα περισσότερα εκ των οποίων είναι προκλητικά. Κι αυτό προκειμένου να ενισχυθεί και πάλι το κύρος του βουλευτή και να απαλειφθούν οι γκρίζες ζώνες και οι φήμες που τόσο κακό κάνουν, ακόμα και σε βουλευτές που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές.
Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2012 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής προβλέποντας πιστώσεις 170.972.000 ευρώ, μειωμένες κατά 27 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Το συντριπτικό ποσοστό, ωστόσο, αυτής της μείωσης είναι η περικοπή στο μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής, συνεπεία του ενιαίου μισθολογίου και της εφεδρείας που ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Συνολικά το 70% της μείωσης προέρχεται από περικοπές στη μισθοδοσία βουλευτών και υπαλλήλων και το 30% από περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες. Όσον αφορά τη συνεισφορά των βουλευτών σε αυτή τη μείωση, ανέρχεται σε λίγο πάνω από το 10% επί της συνολικής μείωσης, ποσοστό πολύ μικρό αναλογικά με το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Στο πεδίο, πάντως, της απόλυτης δικαιοδοσίας της, αυτό των λειτουργικών δαπανών, η Βουλή, παρά τις περικοπές 25 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο κονδύλι, δείχνει ότι στο παρελθόν υπήρξε σπάταλη.

Οι αριθμοί ζαλίζουν

Οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών (αποζημίωση, επιδόματα, έξοδα κίνησης κτλ.) για το 2012 προβλέπονται στα 35.016.200 ευρώ, μειωμένα κατά 1.874.900 ευρώ σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, για βουλευτικές αποζημιώσεις δίνονται 21.226.400 ευρώ, για τις επιτροπές (δεν προβλέφθηκε τελικά περικοπή αυτής της αποζημίωσης) και τα θερινά τμήματα 2.875.000 ευρώ (μείον 5 εκατ. σε σχέση με το 2011), ποσό που αντιστοιχεί σε 150 ευρώ ανά συνεδρίαση, για οργάνωση γραφείου 8.146.900 ευρώ (μειωμένα κατά 39.400 σε σχέση με το 2011), για οικογενειακή παροχή 212.800 ευρώ (όσο και το 2011), ενώ για τα έξοδα κίνησης οι βουλευτές θα πάρουν συνολικά 1.705.100 ευρώ (μειωμένα κατά 10.500 ευρώ σε σχέση με πέρυσι). Σε ό,τι αφορά την εργοδοτική εισφορά των βουλευτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ (οργανισμός περίθαλψης ασφαλισμένων του Δημοσίου) ανέρχεται σε 850.000 ευρώ (αυξημένη κατά 300.000 ευρώ σε σχέση με το 2011).

Την ίδια στιγμή, για τους βουλευτές επαρχίας εξακολουθούν να προβλέπονται 1.000 ευρώ επιπλέον το μήνα για ενοίκιο σπιτιού στην Αθήνα, καθώς και 68 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια (για τους βουλευτές Βόρειας Ελλάδας και Κρήτης). Με 180 ευρώ επιπλέον το μήνα επιδοτούνται οι βουλευτές για τους λογαριασμούς των κινητών τους τηλεφώνων, ενώ στη συνολική δαπάνη που αντιστοιχεί σε κάθε βουλευτή πρέπει να συνυπολογιστούν οι μισθοί για 4 υπαλλήλους και έναν επιστημονικό συνεργάτη ανά βουλευτή.

Λιγότερα κυβικά

 

Πρόσφατα, η Βουλή επικύρωσε απόφαση με την οποία θα διατεθούν περίπου 5 εκατ. ευρώ για τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Στις 30 Σεπτεμβρίου έληξαν οι συμβάσεις leasing για τα βουλευτικά οχήματα και οι νέες συμβάσεις, με τις οποίες εξοικονομούνται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, προβλέπουν αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού. Συγκεκριμένα, για τους βουλευτές επαρχίας προβλέπονται αυτοκίνητα 1.800 κυβικών, που θα κοστίζουν 1.200 ευρώ το μήνα, ενώ για τους βουλευτές Αθήνας, Επικρατείας και τους ευρωβουλευτές προβλέπονται 1.400 κυβικά, που θα κοστίζουν 750 ευρώ το μήνα.
Πάντως, αν και οι βουλευτές δημοσίως υποστηρίζουν ότι «σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου» και ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία ψηφίζουν μέτρα για περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις, δείχνουν απρόθυμοι να στερηθούν τα βουλευτικά τους προνόμια.

Έτσι, συνεχίζουν να απολαμβάνουν υψηλές συντάξεις (περίπου 5.000 ευρώ το μήνα), να μην πληρώνουν φόρο για ένα σημαντικό κομμάτι του μισθού τους ή της σύνταξής τους, καθώς μια σειρά άλλα προνόμια, που αποτελούν πρόκληση για το κοινό αίσθημα: έχουν ασυλία κατά τη διάρκεια της θητείας τους απέναντι σε κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων, μερική τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους, δωρεάν διόδια, και βέβαια εισιτήρια, ξενοδοχεία και γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε επίσημες κοινοβουλευτικές αποστολές, ενίοτε αμφίβολης σημασίας.
Ο κωδικός, πάντως, που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση είναι αυτός του άτυπου «15ου και 16ου μισθού» που έπαιρναν ως επίδομα κλεισίματος και ανοίγματος της Βουλής οι υπάλληλοι. Τα δύο αυτά επιδόματα καταργούνται σχεδόν οριστικά, αποφέροντας εξοικονόμηση περίπου 12 εκατ. ευρώ στη Βουλή.

Πρόκληση με το κανάλι ύψους 4,5 εκατ. ευρώ
Όμως τα προκλητικά προνόμια δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζονται με το κανάλι της Βουλής, το οποίο, σε μια χρονική συγκυρία δύσκολη για την οικονομία, συνεχίζουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι με το εξωφρενικό ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ!
Όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο νέος προϋπολογισμός της Βουλής προβλέπει πίστωση 4,5 εκατ. ευρώ για το Κανάλι της Βουλής. Από αυτά, περίπου 3.650.000 ευρώ δίνονται για τη μισθοδοσία των 92 υπαλλήλων (12 δημοσιογράφοι και 80 τεχνικοί-διοικητικοί), ενώ 900.000 πάνε για πνευματικά δικαιώματα. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο μέσος μισθός των υπαλλήλων του Καναλιού της Βουλής ανέρχεται σε 3.300 ευρώ! Και αυτό σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να λαμβάνει το μήνα, πλέον, κάτι λιγότερο από 1.000 ευρώ.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η επίθεση του κ. Πετσάλνικου κατά όσων επιθυμούν το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής. «Κάποιοι επιθυμούν να κλείσει το κανάλι για να παίζουν ό,τι και όποιον θέλουν αυτοί. Δεν δέχομαι κουβέντα για κλείσιμό του» είπε χαρακτηριστικά, λες και οι πολίτες ενημερώνονται από ένα κανάλι με τηλεθέαση κοντά στο μηδέν!


ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ

ΜΙΣΘΟΣ: 6.100 ευρώ
ΣΥΝΤΑΞΗ: 4.880 ευρώ
ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Μια πλήρης θητεία
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Δεν πληρώνουν για ένα μέρος του μισθού και της σύνταξης
ΚΑΥΣΙΜΑ Επίδομα 600 ευρώ το μήνα για το δωρεάν αυτοκίνητο





 Απο:city press



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους