Είναι δεδομένο πως αγοράζοντας Ελληνικά προϊόντα μειώνουμε το δημόσιο χρέος και την ανεργία, περιορίζουμε τις εισαγωγές, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα για την απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων και επιδομάτων
ανεργίας καθώς και τα δημόσια έσοδα από την «υγιή» φορολογία, βοηθάμε –με δυό λόγια- στην δημιουργία πλούτου μέσα στην Ελλάδα και μάλιστα στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες της πρωτοφανούς υπερχρέωσης της χώρας μας από επικίνδυνους και....
αδίστακτους «δανειστές».
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αποτελεί πραγματικά εγκληματική αμέλεια το να μην ψάxνουμε επίμονα, να μην εντοπίζουμε και να μην επιλέγουμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός:
Όταν αγοράζουμε από τα Σούπερ Μάρκετ ή από κάποιο άλλο κατάστημα οποιοδήποτε προϊόν που δεν έχει την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» τι κάνουμε στην πραγματικότητα;
Στέλνουμε τα λιγοστά χρήματα μας στο εξωτερικό, αυξάνουμε το δημόσιο χρέος της χώρας μας το οποίο θα πληρώσουμε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας και προσφέρουμε δουλειά σε ένα Ολλανδό ή Γερμανό ή Αυστριακό οι οποίοι δεν έχουν ούτε την δική μας μεγάλη και καλπάζουσα ανεργία, ούτε την άγρια «επιδρομή» που εμείς έχουμε υποστεί στο εισόδημα και στην περιουσία μας.
Στην μακρινή Αυστραλία η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χρηματοδοτεί μεγάλη καμπάνια με το σλόγκαν Buy Australian at Home and Abroad ενώ δεν παραλείπει να προειδοποιεί στους Αυστραλούς καταναλωτές πως για κάθε εισαγόμενο προϊόν που αγοράζουν χάνεται και μια θέση εργασίας! Όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει ούτε το 20% του προβλήματος υπερχρέωσης το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά δεν διστάζει να παίρνει προληπτικά όλα τα αναγκαία μέτρα!
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, βιώνει μια οδυνηρή ύφεση και επί πλέον διασύρεται από ανιστόρητους και υπερόπτες «δανειστές». Αξίζει όμως πραγματικά αυτή την αισχρή μεταχείρηση;
Πολλοί ξένοι (και δυστυχώς αρκετοί Έλληνες) πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τίποτα και πως αν δεν κάνει εισαγωγές ο λαός της θα πεινάσει. Θεωρούν (και προσπαθούν να πείσουν και εμάς) ότι δεν δουλεύουμε, ότι τεμπελιάζουμε σαν ακαμάτηδες με τάβλι και ούζο, ότι είμαστε όλοι διεφθαρμένοι και κλέφτες, ότι ζούμε μόνο με «δανεικά» που θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε «αγύριστα» και ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πως θα «βολευτούμε» κάπου σε βάρος του κοινωνικού συνόλου χωρίς να προσφέρουμε τίποτα!
Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Είναι αλήθεια αυτά που γράφουν οι διάφορες κίτρινες φυλλάδες τύπου «Bild» και «News of the world» καθώς και άλλα (δήθεν) σοβαρά έντυπα όπως το «Focus» ή και «σοβαροί» αναλυτές και αρθρογράφοι; Έχουμε πράγματι όλα αυτά τα φοβερά ελαττώματα που μας προσάπτουν; Έχουμε πράγματι ξεπέσει τόσο, μα τόσο χαμηλά;
Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι – όσο και αν προσπαθούν να μας τρελλάνουν τελείως!
Η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα που επιλέχτηκε σαν «κερκόπορτα» για να αλωθεί το απόρθητο μέχρι σήμερα φρούριο της Ευρωζώνης και (με την ευκαιρία) να καταληστευτεί ο πλούτος της. (Διαβάστε το βιβλίο Σκάκι με το διάβολο με αναλύσεις και άρθρα του οικονομολόγου Β. Βιλιάρδου και θα καταλάβετε πλήρως!).
Η Ελλάδα παράγει μαγνήσιο (καλύπτει το μισό περίπου της δυτικοευρωπαικής παραγωγής), αλουμίνιο (πρώτη στην Ευρώπη), βωξίτη (η µεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σµηκτίτες (δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Η.Π.Α.), νικέλιο (µοναδική χώρα της Ε. Ε. με κοιτάσµατα νικελίου), λάδι και ελιά (τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη με το 15% της παγκόσμιας παραγωγής), κρόκο - saffron (επίσης τρίτη στην κατάταξη της παγκόσμιας παραγωγής), σπαράγγια (πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγικών χωρών), βαμβάκι (στις δέκα κορυφαίες εξαγωγικές χώρες), τυροκομικά προϊόντα (στις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες) και χιλιάδες άλλα βιομηχανικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά!
Επιπλέον είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο (το 2010 συνεισέφερε 140 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας, ποσό που αντιστοιχεί με το 50% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το 2009), έχει μια τουριστική βιομηχανία που εξυπηρετεί είκοσι περίπου εκατομμύρια επισκεπτών τον χρόνο και είναι η αυθεντική μήτρα της Μεσογειακής Διατροφής που επηρεάζει εκατοντάδες γεωργικά προϊόντα της ελληνικής γής – υπερπολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό! Δεν υπολογίζονται καθόλου τα (πολύ πιθανά) αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου, χρυσού, η δύναμη και ο πλούτος που προσφέρει ο ελληνικός ήλιος και πολλά, πολλά άλλα!
Στην Γενική Συνέλευση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Λονδίνο, Νοέμβριος 2011) παρουσιάστηκε ένα πολύ αποκαλυπτικό video που αφορά τα θέματα αυτά και το οποίο αναρτήθηκε στο You Τube (το έχουν επισκεφτεί εκατοντάδες χιλιάδες θεατών - μπορείτε να το δείτε και εσείς κάνοντας κλικ εδώ).
Σίγουρα λοιπόν δεν είμαστε αυτό που προσπαθούν να μας παρουσιάσουν (και το χειρότερο: να πείσουν και εμάς!). Κάναμε τα λάθη μας –μην τα φορτώνουμε όλα στους πολιτικούς γιατί εμείς τους ψηφίζουμε-, έχουμε τις αδυναμίες μας (ξενομανία , δεν βαριέσαι κ.α.) αλλά σίγουρα δεν έχουμε «ξοφλήσει» όπως θέλουν να μας πείσουν, ούτε είμαστε αυτό που θέλουν να βλέπουν (με το αζημείωτο βέβαια)!
Κάνουμε την αυτοκριτική μας, ψάχνουμε τα λάθη μας, τα διορθώνουμε και το κυριότερο δεν μένουμε στα λόγια, στις διαμαρτυρίες, στις καταλήψεις, στα αυγά και στα γιαούρτια εναντίον κάποιων που νομίζουμε ότι φταίνε. Κάνουμε όλα τα έργα και τις ενέργειες που απαιτούνται για να βοηθήσουμε τη χώρα, την οικογένεια και τον εαυτό μας, με τον ξεχωριστό τρόπο που επιλέγει ο καθ΄ένας από εμάς. Όλοι μαζί όμως μπορούμε και πρέπει να Αγοράζουμε Ελληνικά! Μεθοδικά, σχολαστικά, επίμονα!
Εμείς στα πλαίσια της εκστρατείας που ξεκινήσαμε από τον Μάρτιο του 2010 για την ανάγκη επιλογής προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, σαν ένα απλό και πρακτικό τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης ενός σημαντικού μέρους των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τόσο από τους απόδημους Έλληνες όσο και από τους ανά τον κόσμο φιλέλληνες (σχετικό άρθρο μας στα ελληνικα εδώ και στα Αγγλικά εδώ), ερευνούμε τα ράφια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής προκειμένου να εντοπίσουμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και έχουν ανταγωνιστική ή φθηνότερη τιμή, με στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν ευρύτερου κύκλου καταναλωτών.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και η έρευνα για την Ζάχαρη Ελληνικής παραγωγής η οποία δυστυχώς λόγω συρρίκνωσης της φετινής παραγωγής Σεπτεμβρίου δεν επαρκεί πλέον για την ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης ούτε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών εξαγωγών ακόμα και με την «συνδρομή» των δύο εργοστασίων της (δημόσιας) ΕΒΖ στην γειτονική Σερβία.
Υπάρχουν όμως χιλιάδες άλλα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, τα οποία πολλές φορές έχουν και καλύτερη τιμή από τα αντίστοιχα εισαγόμενα! Έχουμε λοιπόν στοιχειώδη υποχρέωση να ψάχνουμε, να εντοπίζουμε και να επιλέγουμε προϊόντα με την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ» για όλες τις καθημερινές, καταναλωτικές μας ανάγκες. Εμείς, για να διευκολύνουμε την επιλογή προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα αναρτήσαμε ένα καθαρά ενδεικτικό κατάλογο ό οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς (για να ξεναγηθείτε στον ενδεικτικό κατάλογο κάντε κλικ εδώ). Είναι π.χ. πραγματική ανοησία να πληρώνουμε 1,50 Ευρώ για ένα εισαγόμενο φιαλίδιο καμινέτου και να αγνοούμε ένα αντίστοιχο ελληνικό που έχει την μισή τιμή και εξάγει το 70% της συνολικής του παραγωγής! (Για τον λόγο αυτό επάνω στο προϊόν υπάρχει η ένδειξη «Made in E.U.» αλλά με ΕΑΝ-Bar Code που αρχίζει από 520).
Τέλος, ας έχουμε πάντα υπ όψη πως αν οι μισοί μόνο Έλληνες αγόραζαν για τις καθημερινές τους ανάγκες αποκλειστικά και μόνο προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας, (δεν έχει σημασία αν παράγονται από 100% ελληνικές επιχειρήσεις ή από θυγατρικές πολυεθνικών ή ξένων εταιριών που λειτουργούν και παράγουν προϊόντα στην Ελλάδα) θα είχαμε λύσει ως δια μαγείας το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μας προβλημάτων. Συνεπώς η συνήθεια «Αγοράζουμε Ελληνικά» αποτελεί θέμα επιβίωσης και ταυτόχρονα, μια επιλογή τόσο εθνική, όσο και πολιτική.
Αφού λοιπόν οι «επίσημες» αρχές της χώρας μας είναι αλυσοδεμένες στις εντολές των αδίστακτων «δανειστών» μας, ας κάνουμε μόνοι μας αυτό που ωφελεί εμάς και την πατρίδα μας. Στο κάτω-κάτω είναι αποκλειστικά και μόνο στο δικό μας χέρι!
Σαν επίλογο, ας θυμηθούμε μερικούς από τους μαγικούς στίχους του (βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας) μεγάλου Έλληνα ποιητή, του Οδυσσέα Ελύτη :
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
(Απόσπασμα από το «Τρελοβάπορο»)
Λεωνίδας Κουμάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου