(από την Ημερησία)
Τη συγχώνευση των 5 μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων των εργαζομένων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΤ, ΤΕΑΙΤ) σε 1 ενιαίο και τη μείωση τόσο των ήδη καταβαλλόμενων όσο και των νέων επικουρικών συντάξεων στο 20% του...
συντάξιμου μισθού στα περισσότερα από αυτά και στο 40% - 45% σε όσα Ταμεία «αντέχουν», προβλέπει το σχέδιο «εξυγίανσης» της επικουρικής ασφάλισης που θα νομοθετήσει και θα εφαρμόσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το σχέδιο προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης υλοποιώντας σχετική δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα με το Μνημόνιο για επέκταση και ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και στις συμπληρωματικές παροχές των Ταμείων (επικουρικά + εφάπαξ).
Δύο αλλαγές
Οι δύο αλλαγές που θα επηρεάσουν συνολικά 3,5 εκατ. άτομα (2,5 εκατ. εργαζόμενους - ασφαλισμένους και 1 εκατ. συνταξιούχους) έχουν ως εξής:
1. Ενοποιούνται λειτουργικά, οικονομικά, διοικητικά και ασφαλιστικά τα 5 μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Για την ενοποίηση αυτή θα δοθεί τρίμηνη προθεσμία από την 1/1/2012 στα Ταμεία να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν ή όχι στο νέο ενιαίο Ταμείο. Οσα αρνηθούν να συγχωνευτούν «θα αναλάβουν τις? τύχες των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των παροχών που καταβάλουν σήμερα». Δηλ. το κράτος δεν θα παρέχει καμία απολύτως εγγύηση για τη συνέχιση της καταβολής συντάξεων, κάτι που, όπως εκτιμά ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, θα είναι το? ζητούμενο έως το 2017 - 2018 στα περισσότερα επικουρικά ταμεία και μετά το 2025 σε όλα αφού η σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων ανατρέπεται (αντί του 4 προς 1 είναι 2,5 προς 1 ή και 1 προς 1) και «ωριμάζουν» τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ήταν 850 εκατ. ευρώ.
2. Μειώνονται, από τον Ιανουάριο του 2012, τουλάχιστον στο 20% του συντάξιμου μισθού (ποσοστό που ήδη ισχύει για τους νέους, από 1/1/93 ασφαλισμένους όχι όμως και για τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/92 και τους ήδη συνταξιούχους) τα ποσά των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Υψηλότερα ποσοστά, στο 40% - 45% του συντάξιμου μισθού, θα μπορούν να καταβάλουν μόνο όσα από τα «υπό συγχώνευση» Ταμεία έχουν την οικονομική δυνατότητα με βάση τις αναλογιστικές μελέτες. Η μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων θα είναι της τάξης του 15% - 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου η οποία, ωστόσο, παραδέχεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και στο 50% (όπως ήδη έγινε με το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο αλληλοβοηθείας που οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών και μετά την ένταξή του στο ΕΤΕΑΜ δίνει 50% μικρότερες επικουρικές συντάξεις). Το μόνο Ταμείο που θα γλιτώσει τη νέα μείωση (πέραν αυτών που ήδη γίνονται από την 1η Νοεμβρίου και της διατηρούμενης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ) θα είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
ΕΦΑΠΑΞ
Μειώσεις θα γίνουν, στην προοπτική της σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές, και στα εφάπαξ. Οι μειώσεις θα οριστικοποιηθούν μέσα στο Δεκέμβριο και θα αφορούν σχεδόν όλα τα Ταμεία Πρόνοιας (τα οποία σε αντίθεση με τα επικουρικά παραμένουν αυτοτελή) και θα είναι επιπλέον των ήδη γνωστών μειώσεων που έχουν γίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (15% το 2010 και 20% για το 2011) στο ΤΑΠ - ΔΕΗ (25% το 2010 και 30% το 2011) και στο ταμείο της Εμπορικής (-30%).
Τα ποσοστά αναπλήρωσης στα επικουρικά ταμεία
(Επί του συντάξιμου μισθού και για 35 χρόνια ασφάλισης ασφαλισμένων πριν από την 1/1/93)
Ναυτικοί Πράκτορες και τουριστικά γραφεία: 45% - 49% (ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού).
Εργαζόμενοι σε εταιρείες πετρελαιοειδών: 45%.
Ταμείο εργαζομένων σε βιομηχανίες ποτών και ζυθοποιίας: 19% - 45%.
Ταμείο εργαζομένων στα Τρόφιμα: 42%.
Ταμείο εργαζομένων σε φαρμακευτικές εργασίες: 65%.
Ταμείο εργαζομένων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εργατικών στελεχών: 16% για 15 χρόνια και 35% για 35 χρόνια ασφάλισης.
Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων: 20%.
Προσωπικό ΕΡΤ και Τουρισμού: 33%.
ΕΤΕΑΜ: 25,9% - 35% (ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού).
Ταμείο εργαζομένων στη ΔΕΗ: 25% της κύριας σύνταξης.
ΟΤΕ: 20% για 30 χρόνια.
ΕΛΤΑ: 15%.
ΕΥΔΑΠ: 25%.
Ταμείο εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα: 40%.
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: 26%.
Ασφαλιστικών εταιρειών: 80% (με ειδική, όμως, βάση υπολογισμού).
Τραπεζο-υπάλληλοι: 36% για 32 χρόνια (ΑΤΕ) αλλά και υψηλότερα ποσοστά (έως 116%) όταν το επικουρικό ταμείο της τράπεζας χορηγεί παροχή σε υποκατάσταση της κύριας σύνταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου