Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ - ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΞΕΝΑ ΜΜΕ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ - ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΞΕΝΑ ΜΜΕΕκτός ελέγχου βρίσκεται η κρίση χρέους στην Ευρώπη, καθώς πλέον έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των υπερχρεωμένων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και επεκτείνεται στον πυρήνα της Ευρώπης.
Το ευρώ με σπασμένα τα «φτερά» υποχωρεί συνεχώς, ιδίως μετά

το ναυάγιο στη μίνι σύνοδο κορυφής στο Στρασβούργο, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στα 1,32380.
Κάθε υψηλό ρεκόρ σπάνε τα 5ετή CDS, δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο, ενώ πιο αυξημένη από ποτέ είναι η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων που έφτασε στο 7,814%.
Στα ύψη παραμένουν τα spreads 10ετών ομολόγων με την Ελλάδα στις 2.761 μ.β, την Ιρλανδία στις 594 μ.β, την Πορτογαλία στις 1.005 μ.β, την Ισπανία στις 442 μ.β και την Ιταλία στις 507 μονάδες βάσης.
Τα δε επιτόκια που πλήρωσε το Ιταλικό Δημόσιο σε δημοπρασία είναι τα υψηλότερα από την εισαγωγή του ευρώ.
Μπορεί να καλύφθηκε ο στόχος της άντλησης 10 δις ευρώ, και να μην επαναλήφθηκε το γερμανικό φιάσκο, αλλά τα επιτόκια χαρακτηρίζονται εύλογα ως ''τοκογλυφικά''.
Στα 6μηνα έντοκα γραμμάτια η απόδοση πέταξε στο 6,504% από 3,535% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, όμως κυριολεκτικά καταστροφική ήταν η απόδοση στα 2ετή ομόλογα.
Στο 7,814% κλείδωσε το επιτόκιο ενώ τον Οκτώβριο ήταν στο 4,628%.
Από τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το Λονδίνο είναι στο -0,28%, η Φραγκφούρτη στο -0,39% και το Παρίσι στο -0,44%.
«Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα», με αυτό τον τίτλο επιθυμεί το Bloomberg να παρουσιάσει την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη.
Οι Financial Times, εκτιμούν πως ''το ευρώ βυθίζεται καθώς γίνεται φανερό ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται πιέσεις για να παρέμβει στις αγορές''.
Δεν είναι τυχαία τα όσα αναφέρει ο Economist, μιλώντας για το επερχόμενο τέλος του ευρώ.
Η Wall Street Journal αμφιβάλλει έντονα για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε, γράφοντας :''το μεγαλύτερο ερώτημα δεν είναι αν μόνο αν κάποια από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει αλλά αν η ευρωζώνη στο σύνολό της θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή της''.
Η γαλλική Monde φαίνεται πως απολαμβάνει τη διάχυση της κρίσης ακόμα και στη Γερμανία, θυμίζοντας τη δημοπρασία-φιάσκο ''Το Βερολίνο, διακεκριμένος τενόρος εδώ και χρόνια της οικονομικής αρετής και πειθαρχίας, δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο των επιπτώσεων από την κρίση της ευρωζώνης''.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Liberation για τη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής: ''Στο Στρασβούργο η Ένωση εξελίχθηκε σε φάρσα''.

Η Sueddeutsche Zeitung διαπιστώνει με θλίψη πως ο εχθρός (κρίση) έφτασε στην πόρτα της Γερμανίας: ''Η Ευρώπη διασώζει και διασώζει και διασώζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα δεν είναι πλέον επαρκή.Η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης.Εχει πέσει η ζήτηση ακόμα και για τα γερμανικά ομόλογα''.

Οι τίτλοι της Handelsblatt, σε άλλες εποχές θα χαρακτηρίζονταν ως ''καταστροφολογικοί'', όχι όμως τώρα :''Οι επενδυτές φοβούνται μια δίνη που θα παρασύρει τους πάντες. Αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμη η γερμανική οικονομία μπορεί να αντέξει το κακό αυτό περιβάλλον, η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο με αβέβαιη έκβαση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το Γερμανικό Χρηματιστήριο''.


Απο: paraskhnio 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους