Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Ρεπορτάζ: Μαρία Βασιλείου 
(απο ΤΑ ΝΕΑ)

 

Σε πρόταση για πάγωμα μισθών για μία τριετία στον ιδιωτικό τομέα καταλήγουν οι εργοδοτικοί φορείς ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, οι οποίοι τάσσονται πάντως υπέρ της διατήρησης των σημερινών κατώτατων μισθών και του 13ου και...
14ου μισθού, όπως ισχύει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Τις θέσεις τους διατύπωσαν χθες σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή στάση ενόψει των επικείμενων συναντήσεων με τη ΓΣΕΕ

 

και την τρόικα για το ζήτημα της μείωσης του κόστους εργασίας. Παράλληλα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος προτείνει την άμεση δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας για την ενίσχυση των επενδύσεων χωρίς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.
«Οι εργοδοτικοί φορείς έχουμε σήμερα μια πρώτη συνάντηση, που είναι συνάντηση εργασίας και όχι αποφάσεων», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος πριν από τη συνάντηση. «Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις». Οπως τόνισε, ζητούμενο είναι «να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές».

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΩΡΙΜΑΣΕΙΣ. Στη συνάντησή τους χθες οι εκπρόσωποι των εργοδοτών - ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, ο Βασίλης Κορκίδης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο Βασίλης Ασημακόπουλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και ο Ανδρέας Ανδρεάδης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) - κατέληξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να προτείνουν ακόμη το πάγωμα των αυτόματων αυξήσεων σε μισθούς βάσει των ωριμάσεων (ανά τριετία), ενώ όσον αφορά τη μείωση των εισφορών εξέτασαν το ενδεχόμενο να αρχίσει από τον Μάρτιο χωρίς όμως να συνδυαστεί με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας. Πάντως, δεν κατέληξαν σε κοινή στάση όσον αφορά τον τρόπο αναπλήρωσης των εσόδων που θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία (2 δισ. ευρώ ετησίως) από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (προτείνεται να διαμορφωθεί στο 10%) καθώς εκφράστηκαν αντιρρήσεις ως προς τη θεσμοθέτηση ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων - πρόταση ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Η αναπλήρωση των εσόδων των Ταμείων σε περίπτωση μείωσης των εισφορών αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη ΓΣΕΕ. Πάντως, οι εργοδότες λένε ότι δεν θέτουν θέμα περικοπών στα οικογενειακά επιδόματα ούτε στο επίδομα 10ετούς προϋπηρεσίας. Την πρόταση για διατήρηση των σημερινών κατώτατων μισθών και ημερομισθίων καθώς και του 13ου και 14ου μισθού κατέθεσε χθες και ο ΣΕΤΕ σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι «η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας γενικά και του ελληνικού τουρισμού ειδικά επιβάλλει τον εξορθολογισμό του κόστους εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην απασχόληση». Ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, «όπου παρατηρούνται κατά περίπτωση σημαντικές αποκλίσεις στις κλαδικές - ομοιοεπαγγελματικές - τοπικές συμβάσεις σε σχέση με την ΕΓΣΣΕ, αυτές θα πρέπει να επανεξεταστούν και να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους πρέπει να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την εφαρμογή «της ηλεκτρονικής κάρτας παρακολούθησης εργασίας και την πληρωμή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπέζης, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά για τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών».


ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘOΡΙΕΣ. Την άμεση δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σε αυτές τις Ζώνες, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, θα πρέπει να προβλέπονται κίνητρα προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις: μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις κάτω του 10% (έναντι 20%), απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους