Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αλλα λένε και άλλα κάνουν



http://www.inout.gr/attachment.php?attachmentid=75677&d=1327701732Το ξέρουμε εμείς οι Ελληνες ότι μόνο μεθοδικοί δεν είμαστε σ' ό,τι αναλαμβάνουμε να κάνουμε. Το αποδεικνύουμε, άλλωστε, με κάθε ευκαιρία και το ίδιο έχουμε κάνει και στην περίπτωση της κρίσης την οποία διερχόμαστε. Αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις που είτε ξέρουμε ότι δεν μπορούμε, είτε δεν προσπαθούμε καν να φέρουμε σε πέρας.

Αλλά, μη νομίζετε, και οι άλλοι δεν είναι πολύ καλύτεροι. Ισως πιο πειθαρχημένοι, σίγουρα λιγότερο επιπόλαιοι, αλλά όχι όσο διορατικοί και σώφρονες θα περίμενε κανείς, λαμβάνοντας υπόψη το ότι μπορούν με άνεση να μελετούν και να σχεδιάζουν τις αποφάσεις τους και δεν υποχρεώνονται να ενεργούν υπό πίεση.



Πάρτε, για παράδειγμα, την περίπτωσή μας. Σαφής είναι τον τελευταίο καιρό η ομολογία της Μέρκελ ότι στην περίπτωσή μας δεν τα σχεδίασαν σωστά τα πράγματα. Και το ίδιο αναγνωρίζει και ο Ολι Ρεν και λίγο ή πολύ όλοι οι σχετικοί με το θέμα αξιωματούχοι της κοινότητας. Ή ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εκπρόσωποί του κατά καιρούς έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι δεν αντέχουν άλλα βάρη οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Μόνο που ενώ αυτά λένε, στην πράξη άλλα επιδιώκουν και προωθούν.


Ξέρουμε όλοι ότι οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες και ότι με την αναδιάρθρωση του χρέους από τη μία και τη νέα δανειακή σύμβαση από την άλλη θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι μόνο αν εμείς οι Ελληνες θα κάνουμε αυτό που πρέπει, είναι αν θα το κάνουν και οι άλλοι. Και για την ακρίβεια, αν οι κανόνες του παιχνιδιού που διαμορφώνουν είναι τέτοιοι που μας αφήνουν περιθώρια να κερδίσουμε την παρτίδα.


Μοιάζουμε εδώ και δύο χρόνια με τον γυμνό που πασχίζει να σκεπαστεί μ' ένα σεντόνι που συνεχώς μικραίνει. Αλλά για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, η μόνη λύση είναι να μεγαλώσει το σεντόνι. Και μέχρι τώρα, μόνο θεωρητικές είναι οι απαντήσεις που επιχειρείται να δοθούν στο πρόβλημα αυτό. Ακόμα και τα όσα ακούγονται ως απαιτήσεις των δανειστών μας για τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι βέβαιο ότι θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο το σεντόνι. Κι αυτό ούτε λύση είναι, ούτε έχει καμιά σχέση με όσα δημοσίως έχουν ομολογήσει πια όλοι τους


ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Απο: Έθνος  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους