Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Όλοι Έλληνες...

του Αλέκου Λασκαράτου
‘Είμαστε όλοι Έλληνες’. Αυτό είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις συμπαράστασης προς την Ελλάδα και τους Έλληνες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία, σε πόλεις των Η.Π.Α. και της Ευρώπης. Νέα Υόρκη, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη, Λευκωσία, Λισαβόνα, Ισπανία, Ιταλία και Σουηδία. Στην Αθήνα διοργανώθηκε στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα εκδήλωση έκφρασης ευχαριστίας για τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο εξωτερικό.
 
 
Οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν μετά από κάλεσμα στο διαδίκτυο (το οποίο φαίνεται τελικά να «κλειδώνει» σαν το κατεξοχήν μέσο αυτο-οργάνωσης των πολιτών σε παγκόσμια κλίμακα).  Να ήταν αυτές οι εκδηλώσεις, έκφραση οίκτου; Κάθε άλλο. Ήταν εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό, καθαρά πολιτικού περιεχομένου, με ταυτόχρονη καταγγελία του ρόλου των τραπεζών και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν δεν είχαμε επί δεκαετίες το σάπιο πολιτικό σύστημα το οποίο φρέναρε κάθε είδους μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, με αξιοκρατία και με δομές που θα εξοστράκιζαν το πελατειακό καθεστώς που έθρεψε για χρόνια την εκάστοτε εξουσία και έγινε συστατικό της στοιχείο, τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά. Γίναμε ο αδύναμος κρίκος, και η εύκολη λεία. Γι’ αυτό και καταρρεύσαμε μπροστά στις κερδοσκοπικές επιθέσεις του παγκόσμιου οικονομικού καθεστώτος.  
Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης είχαν δύο χαρακτηριστικά. Την έκφραση συμπαράστασης προς εμάς τους Έλληνες, αλλά και τη συνειδητοποίηση  ότι εκτός από εμάς υπάρχουν και άλλες χώρες (λιγότερο) αδύναμοι κρίκοι, στην Ευρώπη κυρίως, των οποίων η σειρά μπορεί να μην αργήσει να έρθει.
Παρά τη ζεστασιά που φέρνει στην καρδιά μας η συμπαράσταση σε τόσο μεγάλη κλίμακα από άλλους λαούς για τις δυσκολίες που περνάμε και θα περάσουμε, νομίζω πως το πιο σημαντικό στοιχείο αυτών των διαδηλώσεων είναι η συνειδητοποίηση και η καταγγελία του που μπορεί να οδηγήσει η κερδοσκοπία αυτών που κινούν τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας.
Απο:protagon
 

                   WE ARE ALL GREEKS NOW

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους