Σε νέο αγώνα... περικοπών θα πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομηθούν 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, πριν τις εκλογές, όπως επιτάσσει η τρόικα. Κοινωνικά προγράμματα, δημόσια διοίκηση και γενική κυβέρνηση
θα είναι οι τομείς εφαρμογής των περικοπών. Με αυτό το στόχο, σήμερα
Δευτέρα, αναμένονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Τα μέτρα
ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα
πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιούνιο.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα ελέγξουν κατ' αρχήν την εφαρμογή των μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που έχουν αποφασιστεί για την πρόληψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2012, όπως επίσης και την προεργασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η υπουργική απόφαση για την οποία αναμένεται έως την Παρασκευή, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Μνημονίου. Η ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Απρίλιο, με την εκταμίευση και των πρώτων κεφαλαίων από τη δανειακή σύμβαση.
Τα μέτρα
Τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ που θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα καλύπτει την περίοδο 2013 – 2016, δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί από το μνημόνιο. Θα προσδιοριστούν από την κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα.
Η πρώτη έκθεση προόδου της τρόικας θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα αφορά στην καταγραφή και κατηγοριοποίηση δαπανών και πρώτα συμπεράσματα. Θα ακολουθήσει δεύτερη έκθεση, μέχρι τις 15 Μαΐου, που θα περιέχει και προσχέδιο προτάσεων. Η τρίτη έκθεση θα παραδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα περιέχει ολοκληρωμένη μελέτη και συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, στη διετία 2013 - 2014 οι παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση 5,5% του ΑΕΠ ή περίπου 11,5 δισ. ευρώ, θα αφορούν τους ακόλουθους τομείς:
- Περικοπή δαπανών ύψους 3% του ΑΕΠ (περίπου 6,3 δισ. ευρώ) με την αναθεώρηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Μέσα στις δαπάνες που θα πρέπει να επανεξεταστούν θα είναι όλων των ειδών επιχορηγήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
- Περικοπή των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά 1-1,5% του ΑΕΠ (2,1 έως 3,2 δισ. ευρώ), αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή αναθεώρηση του συστήματος χορήγησης κοινωνικών βοηθημάτων.
- Περικοπή δαπανών ύψους 1% του ΑΕΠ (2,1 δισ. ευρώ), μέσα από τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται μειώσεις προσωπικού, μισθολογικών δαπανών και συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών μονάδων.
Αυτή την εβδομάδα, ξεκινά ο διάλογος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η ΝΔ αποχώρησε από το διάλογο με αφορμή την ένταξη στα τεκμήρια των αυθαιρέτων χώρων των ακινήτων (πατάρια, υπόγεια και σοφίτες) που νομιμοποιήθηκαν. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί την απόσυρση της διάταξης με την οποία επιβαρύνονται φορολογικά όσοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν αυθαίρετους χώρους.
Κατόπιν, το ΥΠΟΙΚ, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία αποσύρει τις διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών, που «τακτοποιήθηκαν» με τις διατάξεις του νόμου περί ημιυπαίθριων χώρων. Οι διατάξεις θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου που διενεργείται στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος. Το ΥΠΟΙΚ καλεί τη ΝΔ να επανέλθει στον διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου, η δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας με 4 κλιμάκια, η αυτοτελής φορολόγηση με 20% στα έσοδα από ενοίκια και στους τόκους των καταθέσεων, η ενιαία φορολόγηση στα ακίνητα, η κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και η επιβολή ενός συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης στα νησιά.
Απο:tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου