Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

“Η πιο ακριβή χρέωση στον κόσμο στην Αλουμίνιον!”


Ο επικεφαλής του ομίλου κ. Ευάγγελος ΜυτιληναίοςΗ καθυστέρηση της έκδοσης απόφασης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την τιμολόγηση που πρέπει να κάνει η ΔΕΗ προς το Αλουμίνιον της Ελλάδος δημιουργεί το πρόβλημα, είπε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος προσθέτοντας ότι, τον Φεβρουάριο η εταιρεία πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ παραπάνω, δηλαδή μια τιμή ανά μεγαβατώρα η οποία φθάνει τα 82 ευρώ, τιμή η οποία δεν υπάρχει σε κανένα παραγωγό αλουμινίου παγκοσμίως! ( σ.σ. η χρέωση την υψηλή τάση είναι 65 ευρώ/ μεγαβατώρα )


Και βεβαίως, όπως πρόσθεσε  με μια τέτοια τιμή το Αλουμίνιο της Ελλάδας θα έπρεπε να κλείσει σε μια εβδομάδα, ενώ αργότερα αναρωτήθηκε «Εάν στην Ελλάδα θέλουμε την βιομηχανία», καθώς αν έκλεινε η μονάδα της Αλουμίνιον τότε θα έπρεπε να κλείσουν δυο λιγνιτικές μονάδες προκαλώντας νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια.


Με λίγα λόγια, οι βιομηχανίες όπως η Αλουμίνιον, η Λάρκο λειτουργούν ως «μπαταρία» του συστήματος- διότι δεν κλείνουν ποτέ - κι αν έκλειναν τότε θα είχαμε αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια.

Η ΔΕΗ εξασφαλίζει την κατανάλωση της από τις βιομηχανίες και μπορεί να χρεώνει φθηνότερα στους οικιακούς καταναλωτές.
                

Συγκεκριμένα, η Αλουμίνιον το διάστημα  2006 -2011 έχει καταβάλει στην ΔΕΗ 634 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ ήταν διακανονισμός. Εάν μάλιστα βγει η απόφαση της ΡΑΕ – στην οποία έχουν προσφύγει από τον Οκτώβριο του 2011 τόσο η ΔΕΗ, όσο και ο Μυτιληναίος- τότε κατά τον  ίδιο πρέπει να επιστραφούν χρήματα στην επιχείρηση.


Το τιμολόγιο το οποίο χρεώνει είναι η ΔΕΗ είναι το τιμολόγιο υψηλής τάσης ( Α150 +10% ) και για τον Φεβρουάριο ήταν 4 εκατ. ευρώ υψηλότερο. Υπενθυμίζεται ότι η Αλουμίνιον δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία με την ΔΕΗ αλλά υπογράφει τις χρεώσεις με κάθε επιφύλαξη μέχρι να βγει η απόφαση από την ΡΑΕ.   


Συνολικά, όμως, το Δημόσιο χρωστά 216 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι ΦΠΑ και τα 90 εκατ. ευρώ οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ.    


Από την άλλη πλευρά, η Αλουμίνιον χρωστά προς την ΔΕΗ 58 εκατ. ευρώ και προς την ΔΕΠΑ 65 εκατ. ευρώ.  

«Ουσιαστικά η ΔΕΗ μπορεί να τιμολογεί όσο θέλει, αλλά το θέμα είναι τι θα πάρει» είπε χαρακτηριστικά.     

Προσέφερε στην ΔΕΗ  300 εκατ. ευρώ


Όπως  αποκάλυψε ο κ. Μυτιληναίος τον Οκτώβριο του 2008 είχε κάνει πρόταση- επιστολή προς τον κ. Αθανασόπουλο της ΔΕΗ, με την οποία του προσέφερε 300 εκατ. ευρώ για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ με αντάλλαγμα μια συμφωνία για το ρεύμα από την ΔΕΗ.


Τα χρήματα, τα 300 εκατ. ευρώ προήλθαν στην Μυτιληναίος από την αντιστάθμιση κινδύνου ( hedging ) στις τιμές Αλουμινίου, και βοήθησαν την επιχείρηση να ανταπεξέλθει στο υψηλό  κόστος ρεύματος




Απο:protothema



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους