Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ένα καθαρό σχέδιο της «Norilsk Nickel»







Ένα καθαρό σχέδιο της «Norilsk Nickel»Η μονάδα ορυκτής μεταλλουργίας «Norilsk Nickel», ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο νικελίου, παλλαδίου και ένας από τους βασικούς για πλατίνα και χαλκό, εγκαινιάζει ένα μοναδικό περιβαλλοντικό έργο. Τη νέα τεχνολογία ανακύκλωσης του διοξειδίου του θείου στις συνθήκες της Αρκτικής πρότεινε στην Norilsk Nickel μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, στην οποία περιλαμβάνεται η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία και το Βέλγιο.



Η κοινοπραξία, η οποία κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό, διαβεβαιώνει ότι σε 4 χρόνια ο αέρας του Νορίλσκ, σήμερα της πιο «βρώμικης» πόλης της Ρωσίας, θα είναι ίδιος όπως και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο μεταλλουργικός γίγαντας  της "Norilsk Nickel" θα επενδύσει 2 δισ. δολάρια στο σχέδιο για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών από την παραγωγή στην ατμόσφαιρα. Ενάμισι χρόνο πριν ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ευρισκόμενος στο Νορίλσκ, απείλησε να κλείσει το εργοστάσιο, αν δεν εκσυγχρονιστεί. Το έργο για την "Norilsk Nickel" ήταν δύσκολο: να απαλλαγεί από το πιο επικίνδυνο για την ατμόσφαιρα καυσαέριο, το διοξείδιο του θείου. Το εργοστάσιο προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την ανάπτυξη πρωτότυπων λύσεων για την προστασία του αέρα από το διοξείδιο και την περαιτέρω εξουδετέρωσή του.

Το πρόβλημα ήταν ότι οι υπάρχουσες στον κόσμο τεχνολογίες δεν ταίριαζαν στην περίπτωση του Νορίλσκ. Συνήθως οι εταιρείες μετατρέπουν τις εκπομπές διοξειδίου του θείου σε θειικό οξύ, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση σε διάφορες χώρες και ειδικότερα στην Κίνα. Όμως για το Νορίλσκ, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα πέρα από τον αρκτικό κύκλο, αυτή η λύση δεν είναι οικονομική, το θειικό οξύ είναι δύσκολο να το μεταφέρεις στους καταναλωτές του. Δεν ταίριαζε στο Νορίλσκ και η παραλλαγή της παραγωγής από το διοξείδιο του θείου του λεγόμενου θειομπετόν: για τις τοπικές ανάγκες θα ήταν πάρα πολύ και η μεταφορά του πάλι είναι ασύμφορη. Ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν 27 εταιρείες, στην πραγματικότητα δημιούργησε μια νέα τεχνολογία ανακύκλωσης με τελικό παραγόμενο το κοινό θειάφι. Αυτό το προϊόν που έχει ζήτηση στην αγορά είναι πιο αδρανές από το θειικό οξύ, είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να το αποθηκεύεις σε ειδικές για τις συνθήκες των αιώνιων πάγων αποθήκες.

Ο κύριος ανάδοχος του περιβαλλοντικού έργου θα είναι ο όμιλος Techint του Μιλάνου, ο οποίος ήδη είχε συμβόλαια στη Ρωσία. Στις εργασίες του θα συμμετάσχουν και οι Ρώσοι κατασκευαστές του απαραίτητου εξοπλισμού. Να τις μας διηγήθηκε ο συνεργάτης της υπηρεσίας Τύπου της Νorilsk Nickel Αλεξέι Ποπόνιν:

Αυτή τη στιγμή συζητούνται οι λεπτομέρειες της σύμβασης, η υλοποίηση των οποίων θα επιτρέψει να ανακυκλωθεί όχι λιγότερο από το 95% του διοξειδίου του θείου από τα καυσαέρια, πράγμα που θα μειώσει πολλές φορές τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Το βασικό αποτέλεσμα του έργου θα είναι ότι το βαριά μολυσμένο Νορίλσκ σε τέσσερα χρόνια θα μετατραπεί σε μια πόλη με ευνοϊκό περιβάλλον. Αναμένεται ότι όλες οι εργασίες για την υλοποίηση του προγράμματος θα ολοκληρωθούν προς το 2016.


 Φωτογραφία: RIA Novosti

Μαρία Ντομνίτσκαγια



                 http://greek.ruvr.ru/2012_04_11/71400829/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους