σε τριμερές επίπεδο (εργοδότες- εργαζόμενοι- κράτος) για όλα τα ζητήματα (προστασία ανέργων, πολιτικές απασχόλησης, ΣΣΕ, μισθολογικό, μετενέργεια, επεκτασιμότητα συμβάσεων κ.α.) δεν θα παραστεί στη συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ, που έχει συγκαλέσει ο κ. Ρουπακιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Real.gr», ο υπουργός Εργασίας μετά την συνάντηση θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, προκειμένου να συγκαλέσει την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, υλοποιώντας το κοινό πλέον αίτημα των κοινωνικών εταίρων.
Ο ΣΕΒ συντάχθηκε με τη θέση της ΓΣΕΕ αποδεχόμενος ότι είναι επωφελέστερος ένας διάλογος σε αναβαθμισμένο θεσμικό επίπεδο για συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος, ζητώντας μόνο αυτό να γίνει μετά τις 31 Μαΐου, που έχει ορισθεί γενική συνέλευση. Η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης έχει τη θεσμική υπόσταση για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία η Κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα πρέπει να λάβει υπόψη της για την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά εργασίας.
Στην πρέσα οι κλαδικοί μισθοί
Την ίδια στιγμή, φορείς τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι καθώς διάχυτη είναι η εντύπωση πως οι ελπίδες που καλλιεργήθηκαν τις τελευταίες ώρες δεν αποκλείεται να αποδειχθούν φρούδες. Στόχος των εργοδοτικών οργανώσεων όπως όλα δείχνουν δεν είναι οι κατώτατοι μισθοί, αλλά οι μείωση των κλαδικών μισθών. Χθες οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της αύξησης των μισθών της ΕΓΣΣΕ, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος πρότειναν μειώσεις μισθών έως και 15% της κλαδικής σύμβασης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία με την άλλη πλευρά.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έθεσε προς συζήτηση την μεσοσταθμική μείωση από 11- 15% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες της σύμβασης, με διατήρηση όλων των επιδομάτων, όπως έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συμβάσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μπορεί άμεσα να υπάρξει συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημόσιας αναγγελίας των εμπορικών επιχειρήσεων, που τηρούν την σύμβαση, είτε με την μέθοδο της πινακίδας, είτε με άλλο τρόπο. Σημειώνεται ότι ο κλαδικός μισθός ξεκινά από 918 ευρώ μεικτά. «Για να κρατήσουμε τις κλαδικές συμβάσεις στη ζωή απαιτούνται: επανασχεδιασμός σε "λευκό χαρτί", επαναπροσδιορισμός "εφ' όλης της ύλης", επανέναρξη μιας ισχυρής κλαδικής σύμβασης του εμπορίου και επαναφορά της επεκτασιμότητας», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος πρότεινε μειώσεις από 6-7% στους κλαδικούς μισθούς επιμένοντας ότι ζήτημα μείζονος σημασίας είναι η κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011 που αφαιρει τη δυνατότητα από το Υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των Συμβάσεων που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας. Παράλληλα, η Συνομοσπονδία ζητά η χρονική επέκταση της μετενέργειας να παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Κοινωνικών Εταίρων, όπως και η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού.
Απο:remixnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου