Εμφανής η απουσία ενδιαφέροντος ακόμα και για τις μικρές “αποκρατικοποιήσεις”, όπως του ΟΛΠ ή της ΑΤΕ
Αν δεν μπορούν να πουληθούν μικρές εταιρείες, πώς θα γίνουν
οιαποκρατικοποιήσεις; Κακό προάγγελο για τις ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν
οι μικρές εταιρείες, θυγατρικές τραπεζών ή άλλων οργανισμών στις οποίες
το Δημόσιο έχει συμμετοχή και βγαίνουν στο σφυρί. Το ενδιαφέρον είναι
πενιχρό και σίγουρα, όπως προκύπτει, δεν ήταν το αναμενόμενο, γεγονός το
οποίο βάζει σε σκέψεις τις διοικήσεις τους. Δεν σκοπεύουν να δώσουν
ούτε ένα ευρώ, δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην οικονομία και της
πολιτικής αστάθειας.Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες, όπως η Αγροτική Τράπεζα και ο ΟΛΠ ή μεταθέτουν χρονικά τους διαγωνισμούς ή το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Είναι γνωστό, για την περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ότι έδωσε παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση ακινήτου στην καρδιά του λιμανιού, το οποίο θα χρησιμεύσει ως ξενοδοχείο. Το ενδιαφέρον, όπως και στον πρώτο διαγωνισμό, έτσι και στον δεύτερο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με αποτέλεσμα να μην αποκλειστεί και νέα αναβολή.
Στην περίπτωση της Αγροτικής με αφορμή την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλοι που ακουγόταν ότι θα συμμετάσχουν έκαναν πίσω. Η Γερμανική Nordzucker που φαινόταν να εξετάζει την την πιθανότητα κατάθεσης προσφοράς, έκανε πίσω φοβούμενη την πολιτική αβεβαιότητα και βεβαίως τη σεναριολογία για επιστροφή της χώραας στη δραχμή. Η Βρετανική ED&F MAN Holding, έκανε πίσω για λόγους που συνδέονται με τους περιορισμούς από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, ενώ ανάλογα εμπόδια, λέγεται ότι προβάλει και η σερβική Sunoko Doo Novi Sad. Σημειωτέον πάντως, ότι η «Ζάχαρη» στη χρήση που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου πρόκειται να εμφανίσει κέρδη από μεγάλες ζημιές στην περασμένη χρήση.
Αποκρατικοποιήσεις
Στο μεταξύ, στον αέρα μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης μένει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους που αρχικά προέβλεπε εννέα κινήσεις: Την αξιοποίηση 28 κτηρίων ,την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ , 29% του ΟΠΑΠ, 74% της ΕΥΑΘ, την πώληση της ΛΑΡΚΟ,,την πώληση του 61% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και του 90% των ΕΛΤΑ και την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και μίας σειράς λιμανιών και μαρίνων. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται επίσης διαγωνισμοί για παραχώρηση ακινήτων όπως το Ελληνικό και η Αφάντου στη Ρόδο, αλλά και μικρότεροι διαγωνισμοί για την επιλογή συνεργατών του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλων συμβούλων. Όλα δείχνουν πως και αυτοί παγώνουν.
Το κρίσιμο προεκλογικό διάστημα εμπίπτει επίσης η συνέχιση της διαδικασίας της μεταφοράς μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταφέρθηκαν στο Ταμείο μιά εβδομάδα πριν τις εκλογές μετοχές των εταιρειών ΟΔΙΕ ,ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, ΤΤ. ΑΤΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΡΚO και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Πέραν αυτών στο χαρτί των εκκρεμοτήτων που παρέδωσε απερχόμενος ο π. πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος περιλαμβάνονται οι παρακάτω προαπαιτούμενες δράσεις για την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος
- Κατάργηση - τροποποίηση όλων των υφισταμένων ειδικών δικαιωμάτων που παραχωρούνται στο Κράτος µέσα στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων. Συνεργασία κυβέρνησης και Ταµείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του δηµοσίου, για την υποβολή στην ΕΕ όλων των πληροφοριών για την (οικονοµική) κατάσταση των εντός του 2012 υπό αποκρατικοποίηση στοιχείων, καθώς επίσης και για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης που θα ακολουθηθεί.
- Δηµοσίευση πλήρους απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονοµικών.
- Επίσπευση των διαδικασιών κατοχύρωσης της κυριότητας των κρατικών εδαφικών/οικοπεδικών εκτάσεων. Για τον σκοπό αυτό συντάσσεται πλήρης απογραφή περιουσιακών στοιχείων, προετοιµάζεται ειδικός νόµος για την αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού, αποσαφηνίζεται το καθεστώς χρήσεως γης για τα µεµονωµένα περιουσιακά στοιχεία και/ή τα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα εκτιµηθούν και θα επιλεγούν προς εκµετάλλευση εντός του 2012.
- Πώληση περιουσιακών στοιχείων ορόσηµο κατά το πρώτο εξάµηνο του 2012, όπως ?ΕΠΑ / ?ΕΣΦΑ, ΧΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥ?ΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC και κατά το δεύτερο µισό του έτους µπροσκλήσεις ενδιαφέροντος για λιµένες, αεροδρόµια και την Εγνατία Οδό.
- Ενταξη των λιµένων στο γενικό σύστηµα εφοδιασµού και µεταφορών.
- Συγχώνεσυη σε ομάδες των περιφεριακών αερολιμένων διασφαλίζοντας ότι θα καταστούν οικονοµικά βιώσιµοι.
- Εκδοση αδειών και αποφάσεων που επηρεάζουν την άνευ διακρίσεων πρόσβαση σιδηροδροµικών επιχειρήσεων της ΕΕ στις ελληνικές σιδηροδροµικές υποδοµές. Όλοι οι χειριστές λαµβάνουν άδειες και πιστοποιητικά ασφαλείας.
Παρά το πάγωμα του προγράμματος παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν το μνημονιακό στόχο για είσπραξη 19 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 χωρίς ωστόσο να απεμπολούν το στόχο για συνολικά έσοδα 50 δισ. ευρώ στο μέλλον. Τα έσοδα θα προέλθουν κατά 50% από ανάπτυξη ακινήτων, κατά 35% από αξιοποίηση υποδομών και κατά 15% από την πώληση ΔΕΚΟ και μεριδίων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο με σημαντικά ωστόσο προβλήματα να προκύπτουν από τα αναρίθμητα νομικά και τεχνικά ζητήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 25% των 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων που φαίνεται να κατέχει το Δημόσιο έχουν ήδη δοθεί σε τρίτους που διατηρούν έννομη σχέση με το Δημόσιο, κάτι που δυσκολεύει την πλήρη αποκρατικοποίηση.
Στ.Κ.Χαρίτος
Απο:reporter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου