Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σε δύσκολη αποστολή οι ελεγκτές περιβάλλοντος




Του Γιωργου Λιαλιου

Συναντούν εμπόδια και απ’ όσους ρυπαίνουν, αλλά και από υπηρεσίες του Δημοσίου

Εμπόδια όχι μόνο απ’ όσους ρυπαίνουν, αλλά ακόμα και από κρατικές υπηρεσίες συναντούν στο έργο τους οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επιθεωρητές ήρθαν την τελευταία διετία αντιμέτωποι ακόμη και με το υπουργείο τους, ιδίως με τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι τα μόνα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το τελευταίο έτος υπεγράφησαν ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές.


Από τους ελέγχους, πάντως, προκύπτει βελτίωση στην υιοθέτηση αντιρρυπαντικών τεχνολογιών από μεγάλες επιχειρήσεις.

Πριν από δύο εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το 2010 και 2011. Τι προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία; «Φαίνεται να υπάρχει μια βελτίωση, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες προσπάθησαν εν μέσω κρίσης να επενδύσουν σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Το είδαμε στην περίπτωση του Ασωπού, όπου η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται», λέει στην «Κ» η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Πιστεύω ότι σε αρκετές περιπτώσεις συμμορφώθηκαν από φόβο ότι θα εκτεθούν δημόσια για τις πρακτικές τους. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα λειτουργούν αποτρεπτικά και τα πρόστιμα, αλλά και η διαβίβαση των φακέλων -στις πιο σημαντικές περιπτώσεις- στον εισαγγελέα ή τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πολιτεία έδειξε καλή διάθεση λόγω της γενικής συγκυρίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένα σχέδιο συμμόρφωσης της ρυπαίνουσας εταιρείας. «Για παράδειγμα στη ΛΑΡΚΟ είχαν επιβληθεί πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις της στη Λάρυμνα και τη Μεσσαπία. Ωστόσο επειδή η εταιρεία παρουσίασε ένα 3ετές πρόγραμμα συμμόρφωσης, δεχθήκαμε σαν κίνηση καλής θέλησης να μειώσουμε το πρόστιμο στο μισό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δόθηκε “συγχωροχάρτι”- η εταιρεία παρακολουθείται από τους επιθεωρητές και μάλιστα βλέπουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των σχεδίων τους».

Ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια που συναντούν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο έργο τους; Σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, προβλήματα δεν δημιουργούνται μόνο από τις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις, αλλά ορισμένες φορές και από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ακόμα και του ίδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο υπάγονται οι επιθεωρητές. «Τα μεγαλύτερα εμπόδια και οι αντιδράσεις που είχαμε ήταν από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και ειδικά από κάποιους υψηλά ιστάμενους, επειδή βρίσκαμε προβλήματα στις αδειοδοτήσεις που είχαν να κάνουν με συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Είχαμε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση», λέει στην «Κ».

«Μείναμε τριάντα»


«Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στη στελέχωση της υπηρεσίας. Μετά το ενιαίο μισθολόγιο, λόγω των μισθολογικών περικοπών, αρκετοί επιθεωρητές που προέρχονταν από την ΕΥΔΑΠ και ήταν υποδειγματικοί στη δουλειά τους ζήτησαν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Μείναμε 30 άτομα για όλη την Ελλάδα και μόλις δύο στην Υπηρεσία Κατεδαφίσεων. Δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε ούτε μια απόσπαση για να στελεχώσουμε το γραφείο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη Βοιωτία, παρότι ο Δήμος Τανάγρας μας είχε προσφέρει γραφείο και θα ήμασταν έτοιμοι. Ο,τι έχουμε καταφέρει έγινε χάρη στο πάθος των ανθρώπων που εργάζονται εδώ και στο μεράκι τους».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το τελευταίο έτος η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν υπέγραψε κανένα από τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, που είχαν εισηγηθεί οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος για επιχειρήσεις που ρύπαιναν. Μόνο στις 4 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, υπεγράφη περιορισμένος αριθμός προστίμων.

Eγιναν πεντακόσιοι έλεγχοι την τελευταία διετία


Περίπου 500 ελέγχους πραγματοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διετούς έκθεσης πεπραγμένων τους, το 2010-11 εισηγήθηκαν πρόστιμα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων όμως δεν έχει ακόμα εισπραχθεί. Οι τομείς που συγκέντρωσαν τους περισσότερους ελέγχους ήταν η βιομηχανία (ιδιαίτερα οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις), οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων, οι ΧΥΤΑ και οι χωματερές, ενώ αρκετές ήταν και οι υποθέσεις πολεοδομικών παραβάσεων. Πιο συγκεκριμένα:
– Το 2010 πραγματοποιήθηκαν 230 περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, από τις οποίες οι 65 στην Αττική και οι 53 στη Στερεά Ελλάδα. Οι επιθεωρητές εισηγήθηκαν πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Εως την 31η Δεκεμβρίου 2010 παρέμειναν εκκρεμείς 304 υποθέσεις τόσο του 2010 όσο και παλαιότερων ετών.
– Το 2011 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ασχολήθηκαν με 320 υποθέσεις και πραγματοποίησαν 249 περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις. Οι επιθεωρητές εισηγήθηκαν πρόστιμα ύψους 4 εκατ. ευρώ, των οποίων η τύχη παραμένει άγνωστη, καθώς σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, τα περισσότερα δεν υπεγράφησαν από τον απελθόντα υπουργό.

Στον Ασωπό


Οπως ήταν επόμενο, το 2011 οι έλεγχοι εστίασαν για ακόμα μία χρονιά στην περιοχή του Ασωπού. Στη βιομηχανική περιοχή του ελέγχθηκαν περισσότερες από 30 δραστηριότητες, ενώ ορισμένες μεγάλες βιομηχανίες επανελέγχθηκαν ως προς τον βαθμό συμμόρφωσής τους στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Εκτός από την εισήγηση προστίμων ύψους άνω του ενός εκατ. ευρώ, δόθηκαν συστάσεις για περαιτέρω συμμόρφωση. Ανάμεσα στις υπόλοιπες υποθέσεις που εξέτασαν πέρυσι οι επιθεωρητές, ξεχωρίζουν ο ΧΥΤΑ Γραμματικού (διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις της νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων), ο ταμιευτήρας της λίμνης Κάρλας (όπου διαπιστώθηκαν διάσπαρτες πηγές ρύπανσης), η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καύση καλωδίων από Ρομά και το αυθαίρετο νεκροταφείο του Δήμου Γλυφάδας.


Απο:kathimerini




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους