Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

16,3 δισ ευρώ τα εντοπισμένα αποθέματα της ΛΑΡΚΟ που θέλουν να βάλουν στο χέρι


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ 11/6/2012
16,3 δισ ευρώ τα εντοπισμένα αποθέματα της ΛΑΡΚΟ που θέλουν να βάλουν στο χέρι

«Όσοι πιστεύουν ότι το θέμα της ΛΑΡΚΟ μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Μητρόπουλος του ΤΑΙΠΕΔ θα το αφήσει στο ράφι κάνουν μεγάλο λάθος. Θα έχουμε μπροστά μας εξελίξεις» σχολιάζει πηγή η οποία γνωρίζει άριστα όλες αυτές τις εξελίξεις και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο και μάλιστα προσδιορίζει με σαφήνεια πως «τίποτα δεν βγήκε τυχαία αυτή την ώρα. Γνωρίζουν τα πάντα και όχι μόνο μια εκκρεμότητα αλλά και κάποιες άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν και δεν θα διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία».



Η ίδια πηγή νιώθει απαισιόδοξη καθώς επιμερίστηκε το θέμα των περιβαλλοντικών και της παράτασης της άδειας για τη σκουριά και έμεινε στο ράφι το κρίσιμο θέμα που έχει σχέση με την παραγωγή.
«Από το 2010 έχουν στα χέρια τους σχετικά αιτήματα για τη συγκεκριμένη διευθέτηση. Πάνω από δυόμισι χρόνια είχαν χρόνο να το διευθετήσουν. Δυστυχώς δεν το έπραξαν. Από την άνοιξη του 2011 έχουν στα χέρια τους μελέτες οι οποίες υπεβλήθησαν και έχουν αρκετές οχλήσεις» υπογραμμίζει η πηγή που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της θεωρώντας πως το θέμα πλέον παίζεται σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα.
Η ίδια πηγή, πάντως υπογραμμίζει πως «ούτε χρονικά τυχαία ήταν η συγκεκριμένη συνάντηση ούτε από τύχη ή από εκνευρισμό έβαλε στο τραπέζι ο κ. Μητρόπουλος το συγκεκριμένο θέμα. Με την ίδια λογική που παρουσίαζε την ΛΑΡΚΟ να έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αποκρύπτοντας τις οικονομικές καταστάσεις που έχει στα χέρια του και σύμφωνα με τις οποίες τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει κερδοφορία ιδιαίτερα σημαντική, με την ίδια ακριβώς λογική δεν θα διστάσει να εί ναι αυτός που θα βάλει το λουκέτο».

Το σίριαλ

Με τον πιο επίσημο κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδονται πλέον όλα αυτά τα στοιχεία που προσπάθησε να δώσει στη
δημοσιότητα ο κ. Μητρόπουλος. Και μόνο το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια του στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την χρήση του 2011, και μόνο μία ανάγνωση σε αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να επιδράσει στο να διαμορφωθεί μια συνολική διαφορετική εικόνα. Εν τούτοις ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ προτίμησε να αναφερθεί σε οικονομικές καταστάσεις του φθινοπώρου του 2011 όταν έχει στα χέρια του τον ισολογισμό της επιχείρησης με το κλείσιμο του 2011, ο οποίος και θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση που μετέχει το ΤΑΙΠΕΔ ως κεντρικός μέτοχος.
«Πρόκειται για μια κίνηση που κάνει όλους εμάς που γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει να χαμογελούμε με τις ερμηνείες που προσπαθεί να δώσει» επαναλαμβάνει άριστα πληροφορημένη πηγή.
Όπως τουλάχιστον υπογραμμίζει η συγκεκριμένη πηγή «το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια του εκτός από τον ισολογισμό και την
εισήγηση του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ στη γενική συνέλευση των μετόχων αλλά και την έκθεση των ορκωτών για την χρήση του 2011.
Ακόμη έχει στα χέρια του και την κοινοποίηση της επιστολής του κ. Μπαράκου για την επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει με την εκ νέου μίσθωση των χώρων που στο τέλος του μήνα λήγουν. Επομένως μόνο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιεί τίποτα από τα συγκεκριμένα δεδομένα στοιχεία αλλά καταφεύγει σε κάποια στοιχεία δικής του έμπνευσης τα οποία προσπαθεί να ερμηνεύσει και να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία της επιχείρησης, δημιουργώντας επισφάλεια στους προμηθευτές και ανασφάλεια στους εργαζόμενους» όπως χα
ρακτηριστικά σημειώνει.

Αποφασισμένοι για 16,3 δις ευρώ

Όλο αυτό το σκηνικό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και του ΤΑΙΠΕΔ έτσι όπως τώρα εκφράζεται ο κ. Μητρόπουλος είναι αποκλίνουσες.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται και μέσα στον ισολογισμό που θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων, αποτυπώνεται με σαφήνεια όλο το σκηνικό που διαμορφώνεται, αλλά και οι αιτίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί. 
Καταρχήν το σύνολο των ορυκτών που έχουν εντοπιστεί από την έρευνα αποτιμάται σε μια αξία πάνω από 16,3 δισ ευρώ. Δηλαδή η ΛΑΡΚΟ έχει εντοπίσει κοιτάσματα τα οποία αξίζουν πάνω από 16,3 δισ ευρώ ενώ παράλληλα η έρευνα συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει πως το ενδιαφέρον για όλο αυτό το πακέτο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σε κάθε περίπτωση είναι το φιλέτο για το οποίο ενδιαφέρονται οι ιδιώτες. 

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι το εργοστάσιο μπορεί ακόμη να παράγει αφού τη χρονιά που μας πέρασε έγραψε ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας στο μεγαλύτερο μέγεθος της παραγωγής με πολύ μικρές απώλειες σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες παραγωγές.
Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο συνηγορεί είναι ότι μια επέκταση του λιμανιού θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης ακόμη περισσότερου του κόστους παραγωγής με την επεξεργασία εισαγόμενου μεταλλεύματος με μεγαλύτερη περιεκτικότητα,
γεγονός το οποίο θα διαμορφώσει ένα τοπίο εντελώς διαφορετικός σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής.
Από τα ίδια τα οικονομικά μεγέθη αποτυπώνεται ότι υπάρχουν προβλήματα όμως σε κάθε περίπτωση αυτά τα προβλήματα βρίσκονται σε μια πορεία διευθέτησης. Γνωρίζει ο επικεφαλής του Ταμείου τι ακριβώς συμβαίνει με το φορολογικό πέναλτι, όπως επίσης γνωρίζει και την επιστολή που έχει η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ από τους δικηγόρους που διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η ΛΑΡΚΟ θα δικαιωθεί και σύμφωνα και με τους εργαζόμενους ουσιαστικά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα που να διακινδυνεύει περίπτωση οφειλής στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει μια σοβαρή μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και των επιμέρους συντελεστών που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής παρά το γεγονός ότι ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα καύσιμα είχαμε αυξήσεις. Σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών στο σιδηρονικέλιο προσδιορίζεται ότι ήταν σε καλή πορεία από την αρχή του 2012 ενώ το τελευταίο
τρίμηνο έφτασε λίγο πάνω από τις 16.000 ευρώ. Αποτυπώνεται μια πολύ θετική κατάσταση μέσα στην παγκόσμια αγορά την οποία θα επιθυμούσαν και να ξεκινήσουν την παραγωγή οι οποιοιδήποτε νέοι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας. Έχουν διαπιστώσει από το καλοκαίρι του 2010 η διοίκηση της εταιρίας αλλά και οι μέτοχοι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ίδια κεφάλαια, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους είναι αρνητικά
κατά 26,6 εκατομμύρια ευρώ και το κεφάλαιο κίνησης είναι επίσης αρνητικό κατά 51,2 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή με βάση τα οικονομικά στοιχεία η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ εκτιμά ότι η ανοδική κερδοφορία για δύο συνεχόμενα χρόνια από τη στιγμή που δεν υπάρξουν κάποιες δυσμενείς καταστάσεις επιτρέπουν να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε θέματα και για όλο το 2012 όπου και καλύπτει τις άμεσες ταμειακές της ανάγκες. Συγχρόνως σ’ αυτό βοηθάει η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση
αυτής καθ’ αυτής της παραγωγής, όπως επίσης η αύξηση των πωλήσεων.
Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων που πήραν το καλοκαίρι του 2012 σύμφωνα με την οποία προωθούν μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε κάτι παραπάνω από 180 εκατ. € με έκδοση νέων μετοχών. Επίσης με βάση τα ίδια στοιχεία είχε αποφασίσει ομόφωνα στις 30 Ιουνίου του 2010 η γενική συνέλευση των μετόχων «να αναζητηθεί διέξοδος στρατηγικής συμμαχίας» και μάλιστα το ελληνικό δημόσιο συνέχισε να αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η Εθνική τράπεζα στο τέλος του 2011 αποφάσισε να πωλήσει τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία είναι 33,36% μέσω αυτής της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό κάτι λιγότερο από το 90% κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιατί τώρα….

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν ακόμη απορία, γιατί επέλεξε αυτή τη φάση ο κ. Μητρόπουλος να ανοίξει τα χαρτιά του και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο.
«Ίσως και να θεώρησε ότι είναι νεκρός χρόνος και δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση τα ίδια τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό τοπίο» υποστηρίζει άριστα ενημερωμένη πηγή και μάλιστα συνδέει όλο αυτό το σκηνικό με μια σκληρή γραμμή για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
«Όταν στις 25 Απριλίου του 2012 η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ των οποίων και το 55,19% των μετόχων της ΛΑΡΚΟ είναι σαφές ότι γνώριζαν και τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες» υπογραμμίζει άριστα ενημερωμένη πηγή προσθέτοντας πως «άλλωστε στα χέρια τους είχαν μελέτες ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης. Επομένως αν ήθελαν με διάρκεια να προχωρήσει μια διαδικασία χωρίς να διακινδυνεύει οτιδήποτε διαφορετικό πρώτα θα προχωρούσαν σε ανανέωση της μίσθωσης και στη συνέχεια θα προχωρούσαν στη μεταβίβαση των μετοχών. Επομένως είναι ένα παιχνίδι που το γνώριζαν αρκετοί. Το γνώριζαν υπουργικά στελέχη, όπως επίσης το γνωρίζει και ο πρόεδρος του Ταμείου». Σύμφωνα μάλιστα με τις προσεγγίσεις που κάνει η ίδια πηγή «όλα συγκλίνουν ότι είχαν αποφασίσει να κινηθούν με αυτή τη μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία πολύ γρήγορα το ελληνικό δημόσιο θα έπαιρνε ζεστό χρήμα μέσα από διεθνή διαγωνισμό και από την άλλη πλευρά η εταιρία θα ήταν ένα κουφάρι έξω από το οποίο θα βρίσκονταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι που θα διεκδικούσαν…».

Ωστόσο έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν και το επίπεδο των διαπραγματεύσεων κατά το παρελθόν εκτιμούν πως «τίποτα δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη αλλά ωστόσο θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».




Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ 11/6/2012







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους