Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη της ιστορικής βιομηχανίας



Το “πάγωμα” της ιδιωτικοποίησης-εξπρές με διαδικασίες “στον αυτόματο” της κρατικής βιομηχανίας νικελίου, ΛΑΡΚΟ, ζητούν εργαζόμενοι, συνδικάτα, κόμματα της Αριστεράς και τοπικοί φορείς.

"Όχι" στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ λέει η κοινωνία
Τη στιγμή που η ΛΑΡΚΟ επιστρέφει δυναμικά στην κερδοφορία, την τελευταία διετία, επιλύοντας κατά προτεραιότητα τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η δραστηριότητά της, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), εν μέσω προεκλογικής περιόδου ανακοινώνει με αξιοσημείωτη σπουδή τη θέση σε εκκαθάριση της επιχείρησης στις 30 Ιουνίου, για την αναζήτηση αγοραστή, στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών, φέρνοντας σε απόγνωση τους περίπου 1.500 εργαζόμενους στη βιομηχανία.



Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση συνδικάτων και κομμάτων της Αριστεράς που ζητούν να “παγώσει” κάθε διαδικασία ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, με δεδομένη την τεράστια οικονομική και κοινωνική αξία της κρατικής βιομηχανίας.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέστη σαφές ότι απόφαση για κλείσιμο και εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ συνιστά έγκλημα και προκαλεί ερωτηματικά, καθώς έχει αποφασιστεί αποχή του ΤΑΙΠΕΔ από τη λήψη αποφάσεων έως τις εκλογές, ενώ το πολιτικό σύστημα της Φθιώτιδας καθησύχαζε τους εργαζόμενους -παρά τη διαφωνία του προέδρου του Ταμείου στην απόφαση αναστολής. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι θα κάνει το παν για να αποτραπούν τέτοιες μεθοδεύσεις επιλέγοντας την ανάπτυξη στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας, ως απάντηση στο δίπολο “ιδιωτικοποιήσεις ή ανάπτυξη”.
Εξάλλου, άμεση και συντονισμένη παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ ζήτησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Στουπής -της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας για τη Στερεά Ελλάδα.

Οικονομική ανάκαμψη

Οι αποτυχημένοι χειρισμοί των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο και πλήρη απαξίωση την ιστορική ΛΑΡΚΟ, την οποία οι ίδιες -ακόμη και προ μνημονίων- έθεταν στην πρώτη γραμμή των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να απαλλαγούν από το “βάρος”, μιας από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου παγκοσμίως.
Η ΛΑΡΚΟ βρισκόταν έως τα τέλη του 2009 στο χείλος της καταστροφής, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του νικελίου από το 2008, την κάμψη της ζήτησης και το υψηλό κόστος παραγωγής, εξαιτίας κυρίως του αυξημένου κόστους ενέργειας μετά την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να αποσυνδεθεί από την τιμή του νικελίου, καθιστώντας την παραγωγή ζημιογόνο.
Ωστόσο, το 2010 παρουσίασε μια θεαματική ανάκαμψη επιστρέφοντας στην κερδοφορία, πορεία που ακολούθησε και το 2011 μέχρι και σήμερα.
Μάλιστα όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, το 2011 έκλεισε με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 30%, σε 311,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη ύψους 6,6 εκατ., αύξηση παραγωγής κατά 33,6% -στα υψηλότερα επίπεδα από ιδρύσεως εταιρείας- χωρίς εισαγωγές μεταλλεύματος, αλλά με αύξηση κατά 14,3% στην παραγωγή των μεταλλείων.
Η βιομηχανία αξιοποίησε και το 2011 τη θετική διεθνή συγκυρία στον τομέα του νικελίου διατηρώντας την πρώτη θέση στην προμήθεια νικελίου προς τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα στην Ε.Ε.
Προφανώς ο “πονοκέφαλος” της ΛΑΡΚΟ για το δημόσιο μετατρέπεται πλέον σε “φιλέτο” για επίδοξους επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση της βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το καλοκαίρι ο όμιλος Μυτιληναίου αποκάλυψε την πρόθεσή του να “χτυπήσει” τη ΛΑΡΚΟ, την οποία μάλιστα αποτιμούσε σε 130-150 εκατ. ευρώ (εκτιμώμενο κόστος απόκτησης συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων επενδύσεων).

Περιβαλλοντικές παραβάσεις

“Αγκάθι” για τους επίδοξους επενδυτές αποτελούσε η επίλυση από το Δημόσιο περιβαλλοντικών ζητημάτων, ενώ έχουν τεθεί και ζητήματα σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος από τη ΔΕΗ και την εθελούσια έξοδο.
Οι περιβαλλοντικές παραβάσεις της βιομηχανίας που διαπιστώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ, οδήγησαν τον Μάιο 2011 στην επιβολή προστίμου ύψους 596.340 ευρώ και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Ωστόσο ήδη από πέρσι δρομολογήθηκε από τη διοίκηση η οριστική διευθέτηση όλων των ουσιωδών περιβαλλοντικών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της εταιρείας. Τον Μάρτιο 2012 εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δεκαετούς διάρκειας, με την οποία διευθετούνται τα ζητήματα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα έως το 2022, την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα του λιμένα του εργοστασίου και την κατασκευή και λειτουργία χώρου χερσαίας διάθεσης της σκωρίας ηλεκτροκαμίνων του εργοστασίου, στη θέση Λιάβδα του Νομού Φθιώτιδας. Άλλωστε, σύμφωνα με την έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για τα πεπραγμένα ετών 2010-2011, υπάρχει σχέδιο συμμόρφωσης για τη ΛΑΡΚΟ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και μάλιστα διαμηνύεται ότι όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον υπάρξει καθολική συμμόρφωση το πρόστιμο δύναται να μειωθεί στο 50%.

Α.Ζ.

 http://www.avgi.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους