ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΚΟ
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απλοποιείται η διαδικασία εισόδου
ιδιωτών με ποσοστό άνω του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα
(ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ κ.ά.) αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση
Το ζήτημα δεν αποκλείεται να εξεταστεί σήμερα στη συνεδρίαση του συμβουλίου των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου θα τεθεί συνολικά ο «φάκελος» των αποκρατικοποιήσεων, καθώς ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιθυμούν μια δυναμική εκκίνηση του προγράμματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται ο φάκελος με τις 28 αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να προωθηθούν έως τα τέλη του 2013, ενώ με την προώθηση της ρύθμισης για συμμετοχή ιδιωτών σε εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα με ποσοστό άνω του 20%, χωρίς προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, ανοίγει ο δρόμος για ουσιαστικές κινήσεις σε μεγάλες εταιρείες του Δημοσίου, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ κ.ά.
Με τη ρύθμιση αυτή, που απορρέει από το Μνημόνιο, ουσιαστικά θα ακυρωθεί προηγούμενη ρύθμιση που είχε θεσπιστεί επί κυβέρνησης Καραμανλή, από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, υπό το βάρος τότε της προσπάθειας «επιθετικής» εξαγοράς μεγάλων ποσοστών του ΟΤΕ από τη MIG.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση προέβλεπε ότι για εταιρείες εθνικής στρατηγικής σημασίας, δηλαδή για όσες έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση από άλλον μέτοχο εκτός του Δημοσίου ή από μετόχους που δρουν από κοινού με εναρμονισμένο τρόπο δικαιωμάτων ψήφου άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου προϋποθέτει προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
Λίστα στην τρόικα
Στόχος των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν προσεχώς είναι η Ελλάδα να μπορέσει να παρουσιάσει σε επίπεδο Eurogroup και στις συναντήσεις με την τρόικα που επίκεινται, συγκεκριμένη λίστα και χρονοδιαγράμματα, επί ρεαλιστικής βάσης, για τις αποκρατικοποιήσεις, τομέα στον οποίο επιμένει ιδιαίτερα η τρόικα ζητώντας «γενναίες κινήσεις» ώστε να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά.
Ενα επικαιροποιημένο πλάνο, με άξονα τα 28 projects που είτε ήδη «τρέχουν» ή είναι ώριμα για να προωθηθούν έως τα τέλη του 2013, αναμένεται να εξεταστεί στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Στα 28 projects είναι έξι που ήδη «τρέχουν», εννέα που είναι έτοιμα και άλλα δεκατρία που μπορούν να προετοιμαστούν για να ενεργοποιηθούν έως τα τέλη του 2013.
Στην ομάδα των έξι συγκαταλέγονται τα Κρατικά Λαχεία και το IBC, οι μόνες δύο κινήσεις που ίσως προωθηθούν φέτος εφόσον το επιτρέψουν και οι εξελίξεις στην αγορά, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, και η αξιοποίηση των εκτάσεων της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και της Αφάντου Ρόδου.
Στην ομάδα των εννέα που είναι έτοιμα να «τρέξουν» είναι 28 ακίνητα του Δημοσίου, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΔΙΕ και η Εγνατία Οδός, ενώ μεταξύ των υπόλοιπων 13 βρίσκονται και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τα λιμάνια της χώρας, αλλά και συμμετοχές του Δημοσίου σε τράπεζες (ΤΤ και Αγροτική). Παράλληλα, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει την καταγραφή περίπου 82.000 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία κατέχουν συνολικά 35 φορείς, εκ των οποίων τα 30 κρίνεται ότι είναι έτοιμα προς αξιοποίηση.
Κώστας Τσαχάκης
Aπo:ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου