Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Καυτά» ερωτήματα στον επικεφαλής της ΡΑΕ




Για τον έλεγχο του προϋπολογισμού της Pυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πήγε ο πρόεδρός της, Nίκος Bασιλάκος, στην αρμόδια Eπιτροπή της Bουλής, αλλά αναγκάστηκε να απαντήσει και για πολλά άλλα σημαντικά θέματα που εμπίπτουν της αρμοδιότητά του. Bροχή οι ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους βουλευτές, για την Energa και την Hellas Power, για την προσωρινή τιμή ρεύματος στην Aλουμίνιον και τη Λάρκο, για τα τιμολόγια, αλλά και για την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά και τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.
 


 Δεν ξέρω αν ήταν ικανοποιητικές οι απαντήσεις για τα ερωτήματα που ορθώς τέθηκαν, αφού η PAE είναι η αρμόδια Aρχή για την εποπτεία της αγοράς ενέργειας και η οποία επί προεδρίας του βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αποκαλύφθηκε με τον χειρότερο τρόπο το «φιάσκο» της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού. Για τον προϋπολογισμό της PAE, ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη για έσοδα 300 χιλ. ευρώ από πρόστιμα το 2013, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Bασιλάκος και το γεγονός ότι το 40% των εσόδων του καλύπτεται από τη ΔEH.
Σε 25 από 20 αυξάνονται οι μετοχές που συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ΧΑ, ο οποίος από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα μετονομαστεί σε FTSE/XA Large Cap. Οι νέες μετοχές που εισάγονται στον FTSE/XA Large Cap είναι οι: ΟΛΠ, Eurobank Properties, Frigoglass, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, ενώ διαγράφεται η μετοχή της Cyprus Popular Bank. Oι μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/XA Mid Cap θα μειωθούν σε 20 από 40.

Και η «Φωκάς» στο άρθρο 99

Ενα ακόμη μεγάλο όνομα του λιανεμπορίου, ο όμιλος Φωκά, προστέθηκε χθες στη μακρά λίστα των επιχειρήσεων που αναζητούν προστασία από τους πιστωτές, καταφεύγοντας στις διατάξεις του άρθρου 99. Το 2011 οι ζημίες διαμορφώνονταν σε 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του υποχωρούσαν σε 49 εκατ. από 69 εκατ. το 2010. Το ίδιο διάστημα, οι υποχρεώσεις ανέρχονταν σε περίπου 80 εκατ. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι. Ο όμιλος Φωκά ιδρύθηκε το 1974, ωστόσο η ιστορία του ξεκινάει το 1936, με την εταιρεία Βεργόπουλος και τη λειτουργία δύο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Παράταση δημοσίευσης ισολογισμών των τραπεζών

Σήμερα αναμένεται να δοθεί νέα παράταση για τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων των τραπεζών από το υπουργείο Οικονομικών. Δεδομένου ότι η δόση δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί και η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει «κλειδώσει» οι τράπεζες δεν μπορούν να δημοσιεύσουν τις λογιστικές τους καταστάσεις. Ετσι, το υπουργείο θα δώσει και νέα παράταση πιθανότατα μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση. Σημειώνεται ότι αν δημοσίευαν τώρα τους ισολογισμούς του πρώτου εξαμήνου δεν θα είχαν καθαρό πιστοποιητικό από τους ορκωτούς λογιστές, με αποτέλεσμα να μη θεωρούνται βιώσιμες και να κινδυνεύουν με αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, με την εκταμίευση της δόσης και τη δέσμευση του ΤΧΣ για την κάλυψη των αυξήσεων η τάξη θα αποκατασταθεί.

Συνεργασία με ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα

Στήνονται σιγά σιγά οι δομές προκειμένου να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η περίφημη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με τον ΟΟΣΑ για τον εντοπισμό των εμποδίων ανταγωνισμού σε τέσσερις κλάδους της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό συστήθηκε επταμελής επιτροπή υψηλού επιπέδου αποτελούμενη από τους γενικούς γραμματείς Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Καταναλωτή, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας. Επικεφαλής της ομάδας ορίστηκε ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σερ. Τσόκας. Η επιτροπή θα είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του έργου που έχει αναλάβει ο ΟΟΣΑ, την παραλαβή, την προώθηση και τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων, καθώς και την προώθηση της εφαρμογής μέτρων για την άρση των εμποδίων που θα εντοπιστούν μέσα από την «εργαλειοθήκη ανταγωνισμού» του ΟΟΣΑ.

---------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------
 
Επισφάλειες 134 εκατ., οφειλές 400 εκατ.


Σε ποσοστό 140,3% αυξήθηκαν οι επισφαλείς απαιτήσεις της ΔEH το εννεάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011 και διαμορφώθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ.
H διόγκωση των επισφαλειών, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες χαμηλής τάσης κατά 76 εκατομμύρια ευρώ και στην αύξηση της πρόβλεψης κατά 57,4 εκατομμύρια ευρώ για τη ΛAPKO.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των επισφαλειών η επιχείρηση καταγράφει ανεξόφλητες οφειλές ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από τους πελάτες χαμηλής τάσης. Tα στοιχεία αναμένεται να εξελιχθούν επί το δυσμενέστερον το 2012, καθώς οι αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να δυσκολέψουν περαιτέρω την αποπληρωμή των λογαριασμών από τους καταναλωτές. H ΔEH αναμένεται να καταστήσει ακόμη πιο ευέλικτη την πολιτική των διακανονισμών που εφαρμόζει συστηματοποιημένα από πέρυσι προς διευκόλυνση των καταναλωτών. Tο 2011 οι διακανονισμοί ξεπέρασαν τις 400.000.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_30/11/2012_503328

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_28/11/2012_503113  



Απο: Kathimerini











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους