Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ερημα τα χωριά, πυκνοκατοικημένες οι πόλεις

Τεράστιες ανατροπές σε ότι αφορά τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έχει φέρει η ανακοίνωση της απογραφής με βάση  το μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε ανατροπές σε αρκετά επίπεδα ενώ άκρως ενδιαφέροντα ειναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τα νέα πλέον δεδομένα που έχουν σχέση με τους μόνιμους κατοίκους.
 Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η απογραφή των μόνιμων κατοίκων έκρυβε ισχυρές απώλειες αφού ο πληθυσμός
της φτάνει στους 547.390 κατοίκους.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η γειτονική Θεσσαλία καταγράφει 732.762 κατοίκους και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 679.796 κατοίκους.




Ενώ σε ότι αφορά τώρα τις εσωτερικές κατανομές μεταξύ των νομών θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρουσιάζεται και σε επίπεδο μονίμων κατοίκων μια ισχυρή αύξηση της Εύβοιας και
μια μείωση του μόνιμου πληθυσμού της ενδοχώρας. Ειδικότερα παρουσιάζεται η Φθιώτιδα με 158.231 μόνιμους κατοίκους, η Εύβοια με 210.815 κατοίκους, η Βοιωτία με 117.920 κατοίκους, η
Φωκίδα με 40.343 κατοίκους και τέλος η Ευρυτανία με 20.081 κατοίκους.
Θα πρέπει ακόμη να υπογραμμίσουμε ότι οι γειτονικοί νομοί της Δυτικής Θεσσαλίας δείχνουν ιδιαίτερα μειωμένα τα αριθμητικά δεδομένα των μόνιμων κατοίκων ενώ συνολικά οι παραλιακές περιοχές και οι περιοχές τουριστικής ανάπτυξης δείχνουν αυξημένο μόνιμο πληθυσμό.
Σε ότι αφορά τώρα τη Φθιώτιδα ανακατατάξεις έχουμε και στους Δήμους αφού ο Δήμος Αμφίκλειας Ελάτειας παρουσιάζεται με
10.922 μόνιμους κατοίκους, ο Δήμος Δομοκού με 11.495 κατοίκους, ο Δήμος Λοκρών με 19.623 κατοίκους, ο Δήμος Μακρακώμης με 16.036 κατοίκους, ο Δήμος Μώλου – Αγίου Κων/νου με 12.090 κατοίκους και οΔήμος Στυλίδας με 12.750 κατοίκους.
Σε ότι αφορά τώρα τον Δήμο της Λαμίας συνολικά παρουσιάζεται με 75.315 μόνιμους κατοίκους.
Σε ότι αφορά την πόλη της Λαμίας παρουσιάζεται με 52.006 κατοίκους χωρίς να υπολογίζονται οι πρώην κοινότητες. Συνολικά ως δημοτική ενότητα Λαμίας παρουσιάζεται στις 64.000 μόνιμους κατοίκους ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι περιοχές κοντινές προς τη Λαμία,όπως για παράδειγμα η Ροδίτσα έχει μόνιμο πληθυσμό 3.509 κατοίκους, η Ανθήλη 1.693 κατοίκους και
ο Σταυρός 2.489 κατοίκους.
Αισθητή αύξηση σε σχέση με το παρελθόν παρουσιάζει το Φραντζή, η Αγία Παρασκευή και η Μεγάλη Βρύση.
Σε ότι αφορά τώρα την πυκνότητα του πληθυσμού θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζει μία πυκνότητα 35,2 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, την ίδια στιγμή που η Δυτική Μακεδονία παρουσιάζει 30,02 και η Θεσσαλία 52,2 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία οι υπερσυγκεντρώσεις σε ορισμένες πόλεις, για παράδειγμα η Λάρισα παρουσιάζει μία πυκνότητα 483,93 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και ο Βόλος 474,59 κατοίκους ανά τετρ. χιλιόμετρο. Την ίδια στιγμή ο Δήμος Λαμιέων έχει πυκνότητα 79,53 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, την ώρα που ο Δήμος Χαλκίδας  έχει 240,66.
Στους υπόλοιπους Δήμους της Φθιώτιδας τώρα ο πιο αραιοκατοικημένος  Δήμος είναι ο Δήμος Δομοκού με 16,24 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και στην συνέχεια ο Δήμος Μακρακώμης με 19,17 κατοίκους,ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας με 20,48 κατοίκους, ο Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου με 35,84 κατοίκους και ο Δήμος Λοκρών με 31,92 κατοίκους. Ο πιο αραιοκατοικημένος Δήμος στην Στερεά Ελλάδα είναι ο Δήμος Αγράφων με 7,58 κατοίκους χωρίς να περιλαμβάνεται μέσα στους δέκα αραιοκατοικημένους της χώρας ενώ το Καρπενήσι είναι στους 13,82 κατοίκους.


Στην χώρα
 

Η ανακοίνωση από την πλευρά της Ελληνικής ΣτατιστικήςΑρχής (ΕΛΣΤΑΤ) του μονίμου πληθυσμού της χώρας είναι η δεύτερη φάση των ανακοινώσεων αφού πριν από λίγο διάστημα ανακοινώθηκε ο νόμιμος πληθυσμός, ο οποίος βεβαίως έχει και σαφείς αποκλίσεις από το μόνιμο πληθυσμό.

Ομόνιμος πληθυσμός της χώρας, όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011, ανήλθε σε 10.815.197 άτομα.


Ο Μόνιμος Πληθυσμός αφορά τον αριθμό των ατόμων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Δημοτική ή Τοπική
Κοινότητα και οικισμό της Χώρας.  Στο Μόνιμο Πληθυσμό περιλαμβάνονται όλα τα άτομα ανεξαρτήτως υπηκοότητας (ελληνικής ή άλλης χώρας), τα οποία κατά την Απογραφή Πληθυσμού 2011 δήλωσαν τόπο συνήθους διαμονής τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
Στην Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011, η οποία διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου 2011, με ημερομηνία αναφοράς την 9η Μαΐου
2011, τηρήθηκαν α) οι μεθοδολογικές αρχές του Κανονισμού (ΕΚ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των εφαρμοστικών αυτού Κανονισμών, β) οι Συστάσεις της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Στατιστικών για τις Απογραφές Πληθυσμού – Κατοικιών σειράς 2010, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της UNECE (Ηνωμένα Έθνη – Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη) και της Eurostat,
γ) οι αρχές του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, και δ) οι διατάξεις του Ν.3995/2011 για τη Διενέργεια της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών και του Στατιστικού Νόμου της Χώρας, Ν.3832/2010 όπως ισχύει.
 

Η Απογραφή Πληθυσμού Κατοικιών 2011 εστίασε στην καταγραφή του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας σε αντίθεση με τις προηγούμενες Απογραφές, οι οποίες κατέγραψαν τον De Facto Πληθυσμό, δηλαδή κατέγραψαν τα άτομα τα οποία βρέθηκαν παρόντα στη Χώρα κατά την ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής.
Πέραν τούτου, η μεθοδολογία της Απογραφής 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών, τόσο ως προς τον τρόπο διενέργειας της Απογραφής, πχ τη διάρκεια της Απογραφής (15 ημέρες) και την απογραφή των ατόμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, όσο και ως προς την επεξεργασία των συλλεγέντων στοιχείων, πχ τις διαφορετικές και πληρέστερες διαδικασίες ελέγχου, διασφάλισης της ποιότητας και επεξεργασίας των στοιχείων βάσει νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων.
Συνεπώς, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.
Στους πίνακες παρουσιάζεται ο μόνιμος πληθυσμός ανά τοπική και δημοτική κοινότητα στην Φθιώτιδα.







Αναδημοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ   29/12/2012







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους