Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για διάσπαση της εταιρείας σε «καλή» και «κακή»

Η ΛΑΡΚΟ κινδυνεύει άμεσα με πτώχευση
 
Aμεσο κίνδυνο να πτωχεύσει από... ατύχημα και να οδηγηθεί σε εκκαθάριση αντιμετωπίζει πλέον η ΛΑΡΚΟ. Η βιομηχανία σιδηρονικελίου παραμένει ουσιαστικά ακέφαλη εδώ και ενάμιση μήνα, όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, καθώς ο πρόεδρος κ. Βασίλειος Γριμάνης νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η συσσώρευση επί μήνες καθυστερούμενων οφειλών σε ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή δύνανται να εκδώσουν διαταγή πληρωμής οδηγώντας την εταιρεία σε πτώχευση.


Ο κ. Γριμάνης, πρώην ανώτατο στέλεχος του ομίλου Στασινόπουλου, τοποθετήθηκε από τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, μετά την απομάκρυνση του κ. Αναστάσιου Μπαράκου, ο οποίος τη διετία 2010-2011 είχε οδηγήσει την εταιρεία σε μεγάλη αύξηση παραγωγής.


Από τον Δεκέμβριο η εταιρεία υπέστη μεγάλη μείωση παραγωγής στη μεταλλουργική μονάδα της Λάρυμνας. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι έχασε 350 τόνους παραγωγής σιδηρονικελίου μόνο τον Δεκέμβριο, ενώ ανάλογες απώλειες αναμένονται και τον Ιανουάριο, με συνέπεια να χάσει σε δύο μήνες έσοδα περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή σημειώνονται πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών σε ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς εντεινόμενης αβεβαιότητας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ΛΑΡΚΟ, καθώς παραμένει αδιευκρίνιστο αν η εταιρεία θα διασπαστεί σε «καλή» και «κακή» προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που είχε γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτή την περίπτωση θα υποχρεωθούν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από την «κακή» ΛΑΡΚΟ, η οποία θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.


Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για διχοτόμηση της ΛΑΡΚΟ και πώληση σε ιδιώτες της «καλής» ΛΑΡΚΟ που θα ενσωματώσει μόνο τη μεταλλουργική μονάδα της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη στην Εύβοια, όχι όμως και τα υπόλοιπα ορυχεία που εκμεταλλεύεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ.

Μετά την απόρριψη αυτού του σχεδίου κερδίζει έδαφος η «λύση» της εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ.


 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=493862&h1=true#commentForm 

Απόσπασμα απο άρθρο στο ΒΗΜΑ  www.tovima.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους