Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Γρίφος με ΤΑΙΠΕΔ και ΛΑΡΚΟ

Υποπτα σενάρια με πολλές προεκτάσεις διακινούνται τα τελευταία 24ωρα.
Πέρα από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να δώσει σαφείς εντολές για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και να επιταχύνει αυτές καθ’αυτές τις εξελίξεις η χθεσινή συνάντηση στην οποία μετείχαν κορυφαίοι υπουργοί σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της επικαιρότητας έκρυβε και εντελώς διαφορετικό μήνυμα.
Μέσα από την έννοια του συντονισμού τίθενται πλέον ζητήματα και για την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ αφού στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι δεν έχει προωθηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση όσο θα έπρεπε.


 





Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός όλων των άλλων θεμάτων και εκείνο της ΛΑΡΚΟ είναι ενδεικτικό των κινήσεων που επικρατούν καθώς από τη μια πλευρά επιβεβαιώθηκε το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και από την άλλη πλευρά ακούγονται διάφορα θέματα σε σχέση με την πορεία.
Πριν από λίγες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τον διαχωρισμό και τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ. Την ίδια ώρα όμως οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της εταιρίας καταγγέλλουν ύποπτες μεθοδεύσεις, υπόγειες διαδρομές και μάλιστα χωρίς να προσδιορίζουν με σαφήνεια τους επωφελούμενους ιδιώτες. Λίγη ώρα πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς παίζεται με την υπόθεση της εταιρίας. Εκείνο που πυροδότησε το κλίμα είναι ότι έγινε γνωστή μία πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προκρίνει ως μοναδική λύση το άμεσο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ εξαιτίας των κρατικών ενισχύσεων που έλαβε η εταιρία στο παρελθόν.
Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμώντας ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης και ότι έχουν βρεθεί εκτός ορίων που είχαν τεθεί οι συγκεκριμένες διαδικασίες αποφάσισε να ανασύρει και πάλι το φάκελο των κρατικών ενισχύσεων τον οποίο είχε παγώσει εν’ ονόματι της υπόσχεσης ότι θα προχωρούσε η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό πως αποδέκτης όλο αυτού του σκηνικού ήταν και ο κ. Αθανασόπουλος του ΤΑΙΠΕΔ και όπως τουλάχιστον επιμένουν οι συνδικαλιστές απάντησε σε αυτή την επιστολή δίνοντας σαν στίγμα το άμεσο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πως φέρεται στο σημείωμα που έχει στείλει στην DG COMP,  το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει λόγο για ύπαρξη εννέα περιπτώσεων κρατικής ενίσχυσης της ΛΑΡΚΟ.
Εκτός μάλιστα όλων των άλλων κρίνει το Ταμείο ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της εταιρίας με τη σημερινή της μορφή, διότι ο αγοραστής θα είναι εκτεθειμένος σε κίνδυνο να ζητηθεί η επιστροφή κρατικών ενισχύσεων άνω 200 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα σύμφωνα με τους συνδικαλιστές προκειμένου να μην αρχίσουν κοινοτικές έρευνες, το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει να κλείσει και να εκκαθαριστεί η ΛΑΡΚΟ, ώστε να λυθεί η συνέχεια του νομικού προσώπου και να μην υπάρχει ζήτημα αναζήτησης πιθανών ενισχύσεων.
Ακολούθως, να πουληθεί με διεθνή διαγωνισμό εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα ενσωματώσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία Αγ. Ιωάννη, ενώ με ξεχωριστό διεθνή διαγωνισμό θα πουληθούν τα ορυχεία ( με πολυετείς άδειες εκμετάλλευσης).
Οπως τουλάχιστον επιμένουν οι συνδικαλιστές όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια του Ταμείου να καρφώνει το ελληνικό κράτος για κρατικές ενισχύσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι αρμόδιοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνιστικότητας ζητούν απαντήσεις από το ΥΠΕΚΑ και τον υπ. Οικονομικών για το νομικό καθεστώς των ορυχείων, μέχρι το τέλος του μήνα.
Το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, αφού ο προϊστάμενος της DG COMP, Χ. Αλμούνια, καλείται να απαντήσει αν θα πρέπει να ανοίξει έρευνα για κρατικές ενισχύσεις ή να τηρηθεί στάση αναμονής ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές μεταφέρουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο επίτροπος Χ. Αλμούνια έδωσε εντολή να μην ανοίξει έρευνα αλλά αντίθετα να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ κάτω από το φόβο να κατηγορηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπλοκάρει το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει οριστική απόφαση για την ΛΑΡΚΟ σε επίπεδο Ε.Ε. και Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και ενδεχόμενα να μην έχουν αξιολογηθεί οι αναφορές του Ταμείου για τις κρατικές ενισχύσεις.Ωστόσο τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια κινητικότητα χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς που ακριβώς βρίσκεται το θέμα.
Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου τέθηκε το θέμα και της ΛΑΡΚΟ χωρίς όμως να υπάρξει κάποια επιμέρους λεπτομέρεια που θα μπορούσε να χρωματίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πληροφορίες θέλουν να επιταχύνεται η οποιαδήποτε διαδικασία το αμέσως προσεχές διάστημα χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν.
Η κινητικότητα ωστόσο υπάρχει από την πλευρά των συνδικαλιστών όπου μπροστά στο δίλημμα πτώχευση ή εκκαθάριση προτιμούν να προχωρήσουν θέματα ιδιωτικοποίησης λειτουργίας χωρίς βεβαίως να παίρνουν και δημόσια θέση για το συγκεκριμένο θέμα.


Η σύσκεψη


Σήμα για ταχύτερους ρυθμούς εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία καθορίστηκε ο κατάλογος με τις αποκρατικοποιήσεις άμεσης προτεραιότητας.
Στην κορυφή του σχετικού καταλόγου βρίσκονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «παρακολουθεί προσωπικά τα θέματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις, την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και τις Αποκρατικοποιήσεις».
«Σήμερα λοιπόν», είπε, «θέλησε να γίνει μία σύσκεψη συντονισμού ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Το
συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο.Η επόμενη σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ».
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια στα οποία η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «έγινε συνολικός συντονισμός και τέτοιες συσκέψεις θα γίνονται συχνά. Το 2013 θα
πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος».
Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα επιτάχυνσης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συγκεντρώνονται το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων έχει βρεθεί ήδη στο τραπέζι των κατ’ ιδίαν συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Ο νέος σχεδιασμός που οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις - εξπρές θα εξεταστεί και στην επόμενη συνάντηση των τριών αρχηγών, πιθανότατα εντός της εβδομάδας.
Στην κυβερνητική σύσκεψη κλήθηκαν ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης.
Συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί: Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος
Καλαφάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης στο Eurogroup, ώστε να προλάβει και τυχόν ενστάσεις από την πλευρά των ομολόγων του για τις καθυστερήσεις που καταγράφουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Με ανοικτό τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στο τέλος του μήνα το Κατάρ (29-30 Ιανουαρίου), ενώ με αντίστοιχη ατζέντα σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες και τα κρίσιμα ταξίδια του σε Ουάσιγκτον ( στο τέλος Μαρτίου), Μόσχα και Πεκίνο.




Αναδημοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 22/1/2013








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους