Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η ανταγωνιστικότητα που σκοτώνει...

                                                                    του Γιάννη Τσαμίχα


Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αφήνει να διαφαίνεται, έστω και αμυδρά , ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας. Της παθογένειας , δηλαδή, που προϋπήρχε στις οικονομίες αυτές πολύ πριν την χρηματοοικονομική κρίση και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα.






Το εργασιακό κόστος των χωρών αυτών, για κάθε μονάδα προϊόντος, μειώθηκε δραστικά την περίοδο 2011-2012: στην Ελλάδα έπεσε στο 9.2%, στην Πορτογαλία στο 5,9% και στην Ισπανία στο 2,1%.
Παρ´όλα αυτά η υπεραξία που δημιουργήθηκε από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν μεταφράζεται σε αύξηση της παραγωγικότητας. Δεν προέρχεται από  βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή από επενδύσεις κεφαλαίων και τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά από δραστική μείωση του εργασιακού κόστους ως αποτέλεσμα χαμένων θέσεων εργασίας και παράλληλης μείωσης αποδοχών.
Από όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, στα τέλη του 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει περισσότερα από 700 δισ. ευρώ στους διάφορους μηχανισμούς διάσωσης προκειμένου να στηρίξει προβληματικές οικονομίες και τράπεζες. Ελάχιστα, όμως, έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της κρίσης. Αυτή τη στιγμή, οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνούν τα 26 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα το 57% των νέων, ηλικίας 15-24 ετών, είναι σε αναζήτηση πρώτης απασχόλησης.
«Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά»,
δήλωσε χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Πρόεδρος  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz.
Η γενιά που βγήκε από τα συντρίμμια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μεγάλωσε τα παιδιά της θυσιάζοντας την ύπαρξη της προκειμένου να σπουδάσουν σε Ανώτατες Σχολές, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, σε μια διευθυντική θέση, σε ένα παχυλό μισθό. Ήταν ζήτημα τιμής για την ελληνική οικογένεια να καμαρώσει τα παιδιά της στο Πανεπιστήμιο. Οι νέες γενιές σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία είναι οι καλύτερα μορφωμένες αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα της επένδυσης που έκαναν οι γονείς τους στην Εκπαίδευση. Το όραμα, όμως, μετατρέπεται σε ουτοπία αντιμέτωπο με τη βάναυση πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.
Στην ίδια συνέντευξη ο Martin Schulz δηλώνει: “ Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην  ικανότητα της Ε.Ε. να λύσει τα προβλήματα τους. Και αν η νέα γενιά χάσει την εμπιστοσύνη, κατά την άποψη μου, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πράγματι σε κίνδυνο».

Οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου έχουν άμεση ανάγκη ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας μέσα από την αναζωπύρωση της παραγωγικής διαδικασίας και των επενδύσεων που έχουν εκλείψει, λόγω της αβεβαιότητας του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι εξαγωγές είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο  η εξαγωγική δραστηριότητα είναι από τους λίγους οικονομικούς δείκτες με θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor’s, η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί το πρώτο σημαντικό  βήμα ανάκτησης της σταθερότητας και της ανάπτυξης.
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής ύφεσης η Ελλάδα  πρωταγωνιστεί με αύξηση των εξαγωγών κατά 12%. Το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
H ελληνική Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχείρησης και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Κράτους και η απλούστευση όλων των διαδικασιών που διέπουν τη σχέση Κράτους – Πολίτη και Κράτους -Επιχείρησης. Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ από μια λειτουργική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, η οποία θα είναι πρόθυμη να ακούσει τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας, δίνοντας κίνητρα ανάπτυξης.
Οι Ιταλοί στην  διαδικασία εξωστρέφειας του Made in Italy χρησιμοποιούν το σύνθημα «FareSistema», το οποίο μεταφράζεται σε συλλογική δράση και συνέργεια μεταξύ δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών αλλά και δημόσιων-ιδιωτικών φορέων.
Η κατάρτιση ενός πλήρους επιχειρησιακού σχεδίου ανά κλάδο της οικονομίας, η ιεράρχηση των δημόσιων επενδύσεων σε σχέση με την οικονομική συμβολή καθώς και η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων που θα διοχετευτούν σε στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Επιπροσθέτως, η απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού μας συστήματος θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης – πράγμα- απαραίτητο για την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Η σκληρή πραγματικότητα ,την οποία όλοι μας βιώνουμε, επιτάσσει την άμεση αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου, το οποίο πρέπει να βασίζεται  όχι πλέον στον ανταγωνισμό αλλά στην καινοτομία. Το άρτιο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο για να μετατρέψουμε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης. Δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε αυτή τη γενιά.

 

*Ο Δρ. Γιάννης Τσαμίχας είναι πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους