Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ούτε 7 δισ. δεν θα έπιανε η Ελλάδα αν πουλούσε όλο τον χρυσό της


Του Λεωνίδα Στεργίου
 
Η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να ρευστοποιήσει μέχρι 400 τόνους τον χρόνο, αλλά θεωρητικά μπορεί να πουλήσει και όλο το διαθέσιμο απόθεμα με έγκριση της ΕΚΤ. Ομως, δεν θα κατάφερνε και πολλά, διότι τα αποθέματα χρυσού είναι λίγα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Μάρτιο του 2013 τα διαθέσιμα σε χρυσό ήταν 133,2 τόνοι (σχεδόν 4,7 εκατ. ουγγιές) συνολικής αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ. 





Το ποσό των 7 δισ. αντιστοιχεί μόλις στο 2% του δημοσίου χρέους. Με άλλα λόγια, αν πουλούσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος όλο τον χρυσό που διαθέτει, το πολύ πολύ να μείωνε το δημόσιο χρέος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ.

Από τα 4,7 εκατ. ουγγιές που διαθέτει η ΤτΕ, τα 3,6 εκατ. είναι χρυσοί ράβδοι και 163.000 ουγγιές σε χρυσές λίρες. Υπάρχουν ακόμα περίπου 1 εκατ. ουγγιές που είναι η συμμετοχή της Ελλάδος σε χρυσό προς το ΔΝΤ. Το 55% του αποθέματος του χρυσού φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ και το υπόλοιπο 45% σε κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Τράπεζα της Αγγλίας, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Την τελευταία φορά που η Ελλάδα πούλησε χρυσό από τα αποθέματά της ήταν το 2003. Τότε πουλήθηκαν περίπου 20 τόνοι. Η ποσότητα που πουλήθηκε προήλθε από την αναβάθμιση σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών μη εμπορεύσιμου χρυσού και χρυσών νομισμάτων, τα οποία είχε αγοράσει η ΤτΕ από ιδιώτες. Το προϊόν της πώλησης επανεπενδύθηκε αμέσως σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις και αγορές χρυσού που κινούνται στο πλαίσιο συμφωνιών που υπογράφουν μεταξύ τους. Η τελευταία υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2009, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορούν να πωλούν περισσότερο από 400 τόνους κάθε έτος για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμφωνία θα ανανεωθεί το 2014.



Aπo: kathimerini.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους