Μια εκ των πιο μακροχρόνιων ερευνών όλων των εποχών για την ανθρώπινη ανάπτυξη που ξεκίνησε το 1938 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα αποκάλυψε τι είναι αυτό που τελικά κάνει τον άνθρωπο να νιώθει ευτυχία. "Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις", είχε πει σοφά ο Οδυσσέας Ελύτης...
Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και με την προσωπική ευτυχία του ανθρώπου; Μια μελέτη 75 χρόνων επιχείρησε να δώσει τη δική της απάντηση. Η μελέτη ξεκίνησε το 1938 και ακολούθησε την πορεία της ζωής 268 φοιτητών του Χάρβαρντ επί 75 χρόνια μετρώντας ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών, ανθρωπολογικών χαρακτηριστικών, μαζί με στοιχεία της προσωπικότητας – από το IQ μέχρι τις συνήθειες στο αλκοόλ, τις σχέσεις με την οικογένεια – σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ποιοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν περισσότερο στην ευτυχία του ανθρώπου.
Ο George Vaillant, επικεφαλής της μελέτης για περισσότερα από 30 χρόνια, πρόσφατα δημοσίευσε μερικά νέα πορίσματα της μελέτης, σαν συμπλήρωμα της έρευνας που δημοσίευσε το 2009 (Triumphs of Experience).
Αυτό που παρατηρήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι η οικειότητα στις σχέσεις που είχε κάποιος συνδεόταν άμεσα με την υγεία αλλά και την ευτυχία του
Η μελέτη απέδωσε ένα φάσμα συμπερασμάτων, μεταξύ των οποίων το "ο αλκοολισμός είναι μια διαταραχή με πολύ καταστροφική δύναμη". Αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες διαζυγίου και συνδέεται με νευρώσεις αλλά και με την κατάθλιψη.
Επίσης "πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, η νοημοσύνη δεν έχει σημασία". Κοινώς, το IQ από το επίπεδο του 110 και άνω δεν επιφέρει διαφορά στα εισοδήματα που κερδίζει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του.
Οι πολιτικές ιδεολογίες, σύμφωνα με την έρευνα, δε συμβάλλουν στην ευτυχία αλλά επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα: οι πιο συντηρητικής ιδεολογίας άνδρες σταματούσαν την ερωτική τους ζωή περίπου στα 68 ενώ οι φιλελεύθεροι στα 80. Όμως, αυτό που παρατηρήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι η οικειότητα στις σχέσεις που είχε κάποιος συνδεόταν άμεσα με την υγεία αλλά και την ευτυχία του.
Όσοι άντρες είχαν πιο "θερμές" σχέσεις με τις μητέρες τους στην παιδική τους ηλικία κατά μέσο όρο είχαν μακράν μεγαλύτερα εισοδήματα από τους άντρες που μεγάλωσαν με αδιάφορες μητέρες. Αντίθετα, οι άντρες που είχαν κακές σχέσεις με τη μητέρα τους στην παιδική τους ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθούν από άνοια σε προχωρημένη ηλικία.
Ακόμη, η καλή σχέση με τον πατέρα στα παιδικά χρόνια οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά άγχους, μεγαλύτερη απόλαυση των διακοπών και αύξηση της "ικανοποίησης από τη ζωή" σε ηλικία 75 ετών.
Ο George Vaillant πάντως, τα είπε απλά και ξεκάθαρα: "Τα 75 χρόνια έρευνας και τα 20 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν κατέληξαν σε ένα απλό συμπέρασμα: Ευτυχία είναι η αγάπη. Τέλος". Γίνεται να μη συμφωνήσεις;
Aπο: cosmo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου