Τρίτη 28 Μαΐου 2013

10 Γαλάζιες Σημαίες στη Φθιώτιδα

Σε 10 συνολικά παραλίες της Φθιώτιδας θα κυματίζουν «Γαλάζιες Σημαίες» το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, που διαχειρίζεται στην Ελλάδα το διεθνές πρόγραμμα πιστοποίησης και βράβευσης ακτών και μαρίνων.
Οι παραλίες μάλιστα της Φθιώτιδας που βραβεύθηκαν με «γαλάζια σημαία» αυξήθηκαν κατά δύο σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012, όπου είχαν δοθεί συνολικά 8, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξησή τους σε σχέση με το...





 2011, όπου στη Φθιώτιδα κυμάτιζαν μόνο 4 «γαλάζιες σημαίες». Ο λόγος μάλιστα της αύξησης του αριθμού των «γαλάζιων σημαιών» στη Φθιώτιδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι η δουλειά που γίνεται στον Δήμο Λοκρών, στις παραλίες του οποίου τη φετινή χρονιά θα κυματίζουν 8 συνολικά «γαλάζιες σημαίες», ενώ από μία θα κυματίζει στη Γλύφα του Δήμου Στυλίδας και στη «Γαλήνη» στα Καμένα Βούρλα.
Συγκεκριμένα οι παραλίες της Φθιώτιδας, που εκτός από εξαιρετική ποιότητα νερών για κολύμβηση διαθέτουν και όλες τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που θέτει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για να δώσει την πιστοποίηση της «Γαλάζιας Σημαίας», είναι η παραλία της Γλύφας στην Ανατολική Φθιώτιδα, η παραλία «Γαλήνη» στα Καμένα Βούρλα του Δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ 8 παραλίες βρίσκονται στον Δήμο Λοκρών. 
 
Πρόκειται για την παραλία στη Σκάλα Αταλάντης, στην Τραγάνα, στο Λιβρίχιο Αρκίτσας, στη Σουβαλά Αρκίτσας, στη Λεκούνα, στη Βλυχάδα καθώς και για τις παραλίες «Σχοινιάς» και «Κυανή Ακτή» στις Λιβανάτες.

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες που πληρούν μια σειρά αυστηρών προPποθέσεων που θέτει το ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και οι οποίες, εκτός από την υψηλή ποιότητα των νερών,
αφορούν 31 ακόμη κριτήρια, που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, την οργάνωση, την ασφάλεια των λουομένων και των επισκεπτών, την πληροφόρηση και γενικότερα την προστασία της ακτής και του παράκτιου χώρου με περιβαλλοντικές δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τόσο το μεγαλύτερο μέρος των λουομένων και ιδιαίτερα των Ευρωπαίων τουριστών όσο και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον θεσμό της «Γαλάζιας Σημαίας». Μάλιστα τη φετινή χρονιά βραβεύτηκαν συνολικά 3.103 ακτές και 626 μαρίνες
σε 49 χώρες απ’ ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτές οι 393 ακτές και οι 9 μαρίνες βρίσκονται στην Ελλάδα, γεγονός που φέρνει τη χώρα στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα.
Θα πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης για το κάθε καλοκαίρι ξεκινά την προηγούμενη χρονιά και η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για κάθε παραλία προPποθέτει αρκετή δουλειά αλλά και χρήματα.
Μάλιστα ήδη ο Δήμος Λοκρών πήρε απόφαση να ξεκινήσει διαδικασίες πρόσληψης ναυαγοσωστών, που αποτελεί βασική προPπόθεση, ενώ παράλληλα, μετά και τις επιπλοκές και καθυστερήσεις που επέφερε ο «Καλλικράτης», η Λοκρίδα αποκτά και πάλι έναν μεγάλο αριθμό παραλιών με «γαλάζια σημαία».
Στην υπόλοιπη Στερεά Συνολικά 13 ακόμη «γαλάζιες σημαίες» θα κυματίζουν το φετινό καλοκαίρι στις παραλίες
των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας που διαθέτουν ακτογραμμές, με τις περισσότερες και συγκεκριμένα τις 8 να αφορούν τη Φωκίδα.
Συγκεκριμένα στη Φωκίδα βραβεύθηκαν με «γαλάζιες σημαίες» οι παραλίες «Ερατεινή», «Χιλιαδού», «Σεργούλα» και «Μοναστηράκι» του Δήμου Δωρίδας καθώς και οι παραλίες «Μα3άμι», «Τρακαντερό», «Άγιοι Πάντες» και «Καλαφάτης» του Δήμου Δελφών. Άλλες τρεις «γαλάζιες σημαίες» δόθηκαν στην Εύβοια και συγκεκριμένα στις παραλίες «Αλυκές», «Δροσιάς» και «Λευκαντί» του Δήμου Χαλκιδέων και στην παραλία «Ερέτρια 3» του Δήμου Ερέτριας, ενώ 2 «γαλάζιες σημαίες» στις παραλίες «Άγιος Ισίδωρος» του Δήμου Διστόμου - Αράχωβας Αντίκυρας και «Πλάκα» Δηλεσίου του Δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία.





Απο: Εφημ ΣΕΝΤΡΑ 27/5/2013











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους