Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σε 37.000 ετησίως ανέρχονται τα νέα κρούσματα καρκίνου στην Ελλάδα

Ξεπέρασαν τα 14.350 τα νέα κρούσματα καρκίνου στην χώρα μας το 2012, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 55 - από τα συνολικά 143 - δημοσία νοσοκομεία, ενώ στην καταγραφή συμμετείχαν επίσης ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και στρατιωτικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «κρούει» ωστόσο τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Οργανισμού οι νέες περιπτώσεις στη χώρα μας ανέρχονται περίπου σε 37.000 ετησίως.




Και, καθώς ο καρκίνος καλπάζει παγκοσμίως, τα αρχεία νεοπλασιών χαρακτηρίζονται διεθνώς ως το «κλειδί» για τον έλεγχο του καρκίνου και τη χάραξη εθνικής ορθολογικής αντικαρκινικής πολιτικής.
Και αυτό γιατί με βάση αυτά μπορεί να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος σε ένα πληθυσμό και να αξιολογηθούν τα προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης (προγράμματα προσυμπτωματικών πληθυσμιακών ελέγχων) καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση και επιβίωση των ογκολογικών ασθενών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αποστείλει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αξιόπιστα στοιχεία για τη χώρα έως το τέλος του 2013, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς πρακτικές.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία ενός έγκυρου εθνικού αρχείου νεοπλασιών, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία και καταβάλλοντας προσπάθειες ευαισθητοποίησης των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του υγειονομικού προσωπικού για μία συνολικότερη προσπάθεια καταγραφής των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος συνιστά μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.
Στις μέρες μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 3,2 εκατομμύρια ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια το 2030.


Aπο: tanea.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους