Το άρθρο του 90χρονου πολιτικού στην
εφημερίδα «Die Welt» για τις πολεμικές αποζημιώσεις προκάλεσε
εκατοντάδες σχόλια αναγνωστών.
«Κύριε Σόιμπλε, μιλήστε για τα χρέη του πολέμου». Αυτόν τον τίτλο επέλεξε η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» για το ρεπορτάζ που έκανε, πριν από... ημέρες, για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η ατάκα ανήκει στον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος μιλούσε άλλωστε στην εφημερίδα. Τη Μεγάλη Τετάρτη η «Βελτ» πήγε ένα βήμα παραπέρα και δημοσίευσε μια επιστολή που έστειλε ο Γλέζος, με τίτλο «Τι χρωστάει ακόμη η Γερμανία στη χώρα μου», επαναφέροντας ένα ζήτημα που η πλειονότητα των πολιτικών αλλά και των πολιτών δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει στην ατζέντα.
Από την πρώτη κιόλας παράγραφο ο έλληνας «εθνικός ήρωας», όπως αποκαλεί η «Βελτ» τον Γλέζο, αποπειράται να απευθυνθεί στο θυμικό των αναγνωστών περιγράφοντας σκηνές και βιώματα από την Κατοχή.
«Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κλείνω τα 91. Αρχίζω να γράφω αυτό το κείμενο 72 χρόνια ακριβώς, από τη μέρα που είδα τους Γερμανούς, πάνοπλους, με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, να μπαίνουν στην Αθήνα. Ηταν 27 Απριλίου του 1941. Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες της εφημερίδας ήταν τότε αγέννητοι. Ομως εγώ ήμουν ήδη 19 χρόνων. Δεν έχω καιρό, λοιπόν, ούτε για ψέματα ούτε για μισές αλήθειες», γράφει.
Στο ρεπορτάζ, που προηγήθηκε της επιστολής, η εφημερίδα τόνιζε ότι η Γερμανία θα μπορούσε «συμβολικά να δείξει γενναιοδωρία, ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα».
Ο Μανώλης Γλέζος όμως δεν κάνει ρητά αναφορά στο ελληνικό δημόσιο χρέος και δεν συνδέει το τότε με το τώρα.
Μιλάει για τη Μάχη της Κρήτης και φαίνεται σίγουρος για τη δύναμη των εικόνων που περιγράφει.
«Οι γυναίκες των ηττημένων, που είχαν χάσει παιδιά, αδέρφια, πατεράδες ή συζύγους, κατέβηκαν στο γιαλό, σκαρφάλωσαν στα βουνά και, όπου βρήκαν νεκρό σώμα εχθρού, το τίμησαν: το έπλυναν και το έθαψαν, όπως του έπρεπε. Ο νεκρός δεν ήταν πια εχθρός. Ηταν ο άταφος αδελφός. Κι αυτές ήταν οι εγγονές της Αντιγόνης, που έκαναν το χρέος τους απέναντι στους νεκρούς», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Το γράμμα του είχε μέχρι χθες 361 σχόλια αναγνωστών στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
Τα περισσότερα όμως είναι από αρνητικά μέχρι και επιθετικά.
Οι γερμανοί αναγνώστες αρνούνται να επωμιστούν την ευθύνη για το ναζιστικό παρελθόν.
Ο χρήστης anschauen γράφει χαρακτηριστικά:
«Δεν χρωστάω τίποτε και σε κανέναν. Δεν αισθάνομαι ότι έχω αδικήσει κανέναν. Αυτό που έκανε κάποτε ο παππούς μου δεν με βαραίνει καθόλου. Ο παππούς μου, άλλωστε, είναι νεκρός εδώ και χρόνια...».
Κάποιοι μάλιστα είναι πολύ πιο επιθετικοί.
Ο astronaut, π.χ, μεταφέρει το ζήτημα στο σήμερα:
«Οι φόροι που πληρώνουμε φεύγουν στην Ελλάδα, για να μπορούν οι ντόπιοι να απολαμβάνουν το ουζάκι τους στο Αιγαίο, στον ήλιο του μεσημεριού, ενώ εμείς βουλιάζουμε στη συλλογική ευθύνη... Ε, λοιπόν, το υλικό μας χρέος το ξεπληρώνουμε στην Ελλάδα με τη σημερινή οικονομική βοήθεια. Αλλά ηθικά δεν μπορεί κανείς να μας τιμωρήσει για τις πράξεις των προγόνων μας».
Στον αντίποδα, ένα από τα ελάχιστα θετικά σχόλια υπογράφεται από τον el_tigger:
«Νομίζω ότι η συζήτηση πρέπει να πάει πιο βαθιά από το σύνηθες "οι κακοί Ελληνες που δεν κερδίζουν τίποτε!" Το γεγονός ότι η Βέρμαχτ προκάλεσε καταστροφές στην Ελλάδα χωρίς ντροπή είναι αναμφισβήτητο. Εάν αυτό επιφέρει την ανάγκη για επανορθώσεις πρέπει να συζητηθεί με πραγματισμό».
Της Καρολίνα Παπακώστα
Aπο: greece-salonika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου