Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τρέχουν 4 αποκρατικοποιήσεις έως τον Μάρτιο του 2014

Τρέχουν 4 αποκρατικοποιήσεις έως τον Μάρτιο του 2014  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ ΚΑΙ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ.

Η ΕΥΑΘ, τα λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παίρνουν τη... σκυτάλη από τον ΟΠΑΠ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) επιχειρεί να τρέξει τις διαδικασίες ώστε η ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων αυτών εταιρειών να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2014.
Στόχος να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις μετά το «ναυάγιο» στην... 





πώληση της ΔΕΠΑ και να σταματήσουν οι... γκρίνιες και η αυστηρή κριτική από την τρόικα.

Αλλωστε τα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου καλύπτουν μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει πως όσο υψηλότερα είναι τα έσοδα τόσο χαμηλότερες είναι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο προγραμματίζει (ήδη έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι) την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση ακινήτων. Μετά την επιλογή των ακινήτων, θα εκδώσει τίτλους με στόχο έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιος Σταυρίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» γνωστοποίησε πως ΕΥΑΘ, OΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014.
Συγκεκριμένα η ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 με αρχές του επόμενου έτους, ενώ τα λιμάνια και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το πρώτο τρίμηνο του 2014. «Στο ίδιο διάστημα θα... τρέξει και η αποκρατικοποίηση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού, ROSCO», πρόσθεσε ο κ. Σταυρίδης.

Το κέρδος με τον ΟΠΑΠ
 
Οσον αφορά στην πώληση του ΟΠΑΠ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε πως το κράτος πριν από την ιδιωτικοποίηση πέρασε νόμο που επέβαλε στον ΟΠΑΠ 30% φορολογία επί των μεικτών κερδών.

«Αυτό λοιπόν αφαιρεί περί τα 400 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ κάθε χρόνο, τα οποία πάνε απευθείας στα ταμεία του κράτους για να καλύψει τις διάφορες κοινωνικές του ανάγκες. Αρα, πολλαπλά η κυβέρνηση έχει πετύχει τον στόχο της, διότι πήραμε 652 εκατομμύρια, εισπράξαμε δηλαδή 18,6 φορές τα κέρδη του 2013, σε μια βιομηχανία παιγνίων που δεν είναι τόσο σταθερή» πρόσθεσε.

Η διαπραγμάτευση
 
Το ζήτημα της προόδου υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο (στις 15 του μήνα καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια και στις 29 οι επικεφαλής) με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να έχουν διαμηνύσει ότι, αν συνεχιστούν οι αρρυθμίες, θα επαναφέρουν το θέμα της τοποθέτησης ξένων τεχνοκρατών στη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Βέβαια επειδή αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πως μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις και δύσκολα θα περάσει, έχουν προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει τη δυνατότητα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που του μεταβιβάζει το ελληνικό Δημόσιο.
Δηλαδή να μπορεί να προχωρά σε αλλαγές που θα καθιστούν ελκυστικότερα τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία.
Για παράδειγμα στον τελευταίο έλεγχο της τρόικας τέθηκαν ως προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των δόσεων, παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης δημόσιων επιχειρήσεων (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), ορίστηκε σταθερή τιμολογιακή πολιτική για την ΕΥΑΘ έως και το 2018, ενώ δρομολογήθηκε η τακτοποίηση των χρεών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ώστε να «καθαρίσουν» οι επιχειρήσεις. Οι παρεμβάσεις έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. 

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν τονίσει πως η εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας στις διαδικασίες αυτές δημιουργεί τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, αφού εάν οι συγκεκριμένες δράσεις δεν θέτονταν ως προαπαιτούμενες, δεν θα προχωρούσαν βάσει του αρχικού σχεδιασμού. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο φθινόπωρο με το ζητούμενο να παραμένει οι αλλαγές που θα επέλθουν να διασφαλίζουν την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2014. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων, τότε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του επόμενου έτους θα διευρυνθεί σε σχέση με τα 3,8 δισ. ευρώ που υπολογίζει η Κομισιόν ή τα 4,4 που εκτιμά το ΔΝΤ.


ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ



Απο: Ethnos





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους