Φτερά έβγαλαν 42,4 δισ. ευρώ στη Ελλάδα του Μνημονίου. Οι προβλέψεις
των αναλυτών για τον υπαρκτό κίνδυνο χρεοκοπίας κυρίως τα έτη 2010 και
2011 έσπειραν τον πανικό και τον φόβο στους καταθέτες.
Οσοι όμως δεν είχαν εμπιστοσύνη στους ειδικούς και σε κάθε λογής διαμεσολαβητές προτίμησαν τον ελληνικό παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή... έκρυψαν τα χρήματα στο μαξιλάρι τους ή ακόμη καλύτερα στο... στρώμα που κοιμούνται.
Η δημοσιονομική κρίση της χώρας έφερε την κρίση των καταθέσεων προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων στην ήδη προβληματική ελληνική οικονομία.
Τη διετία 2010-2012 έφυγαν από τις τράπεζες 48,1 δισ. ευρώ. Οι εκροές όμως εξισορρόπησαν εντός του 2013.
Ετσι, από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 το συνολικό ύψος των καταθέσεων από τα 178,9 δισ. ευρώ μειώθηκε σε 136,5 δισ. ευρώ.
Το ταμιευτήριο
Στο διάστημα αυτό συνολικά οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 737 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση προήλθε κυρίως από την κατηγορία των προθεσμιακών, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων δε που αποσύρθηκε φθάνει το 1,4 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 235 εκατομμύρια ευρώ και οι καταθέσεις όψεως ενισχύθηκαν 476 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, το δωδεκάμηνο (Ιούνιος ? 2012-2013) επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα 16 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις εκροές κεφαλαίων 11,4 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο έως τα μέσα Ιουνίου του 2012, δηλαδή την περίοδο που έγιναν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Η «Οικονομία» φέρνει στο φως το ύψος των καταθέσεων που διατηρούνται σε όλη τη χώρα. Οι πλούσιες και φτωχές περιοχές της χώρας έχουν ως κοινό παρονομαστή την πτώση των αποταμιεύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 35%.
Η Νομαρχία Αθηνών είναι η «βασίλισσα» των καταθέσεων αφού το συνολικό ποσό των καταθέσεων ανέρχεται σε 71,2 δισ. ευρώ το 2012 από 93,4 δισ. τον Δεκέμβριο του 2010. Οι προθεσμιακοί λογαριασμοί είχαν τη μεγαλύτερη πτώση που έφθασε στο 33,4% (11,4 δισ. ευρώ), του ταμιευτηρίου 21,2% (7,7 δισ.), οι όψεως 21,25% (3 δισ. ευρώ) και από λογαριασμούς ρέπος μειώθηκαν μόλις 1 εκατ. ευρώ σε 78 εκατ. ευρώ.
Πλούσιοι και φτωχοί
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή της Νομαρχίας Αθηνών υπάγονται συνολικά 46 δήμοι, ανάμεσά στους οποίους συγκαταλέγονται οι δήμοι της Κηφισιάς, του Ψυχικού, της Φιλοθέης, η κοινότητα Εκάλης, ο Δήμος Γλυφάδας, ο Δήμος Νέας Ερυθραίας και ο Δήμος Αθηναίων (περιοχή Κολωνακίου) που έχει επιλεγεί ως έδρα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο πιο «φτωχός» νομός της χώρας είναι η Ευρυτανία αφού το ύψος των καταθέσεων φθάνει μόλις τα 158 εκατ. ευρώ από 191 εκατ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2010. Οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου μειώθηκαν στα 71 εκατομμύρια ευρώ καθώς τη διετία 2010-2012 τα χρήματα λιγόστεψαν κατά 30,4 εκατ. ευρώ.
Με βάση τον πληθυσμό που ανέρχεται σε 20.081 με βάση την απογραφή του 2011, τους αναλογούν 3.535 ευρώ στον καθένα.
Να σημειωθεί ότι με πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών από τις τράπεζες-μέλη της το 81,5% των Ελλήνων έχει στην άκρη ποσό μέχρι 2.000 ευρώ. Το 11,3% έχει μέσο υπόλοιπο μέχρι 10.000 ευρώ, το 5,9% έχει λογαριασμούς κατάθεσης με διαθέσιμο υπόλοιπο πάνω από 100.000 ευρώ.
ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ
Πάνω από 20 δισ. στα μπαούλα
«Είναι καιρός να επιστρέψει στις τράπεζες ένα μέρος των καταθέσεων», λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το ύψος των χρημάτων που βρίσκονται κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα υπολογίζονται από το υπουργείο σε 20 δισ. ευρώ. «Μην ακούτε τους κινδυνολόγους, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για ''κούρεμα'' καταθέσεων στην Ελλάδα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο επιστροφής των κεφαλαίων στις τράπεζες θα δώσουν ανάσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα στην ελληνική οικονομία. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος ήταν αναγκαία, αλλά όχι επαρκής συνθήκη για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.
Το μεγάλο ζητούμενο
Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι με την οικονομία αντιμέτωπη με ένα δύσκολο εξάμηνο, που θα κρίνει ουσιαστικά εάν θα κερδηθεί ή όχι το δύσκολο στοίχημα της ανάκαμψης τον επόμενο χρόνο, ύστερα από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης και τις τράπεζες πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, η επανέναρξη χορήγησης ρευστότητας στην οικονομία παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
Η επιστροφή των χρημάτων που βγήκαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης γίνεται με αργούς ρυθμούς. Οι καταθέτες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για έξοδο της χώρας από το ευρώ, κανένας κίνδυνος φορολόγησης για όσους τα έχουν δηλώσει, άρα δεν υπάρχει λόγος να έχουν τα χρήματά τους στα στρώματα και σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Απο: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου