Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Δύο τα σενάρια για την ΛΑΡΚΟ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Με δύο εναλλακτικές προτάσεις θα διαπραγματευτεί το υπουργείο Oικονομικών με την τρόικα, το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (ΥΠΟΙΚ, ΥΠΕΚΑ, ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της διοίκησης των εκπροσώπων των εργαζομένων στη βιομηχανία) η ελληνική πλευρά θα συζητήσει με την τρόικα, θέτοντας στο τραπέζι τρεις βασικούς άξονες για τη βιομηχανία νικελίου: ο πρώτος θα είναι να διασφαλιστούν οι όροι βιωσιμότητας της βιομηχανίας, ο δεύτερος να μη σταματήσει η λειτουργία της εταιρείας ούτε μία ημέρα και ο τρίτος να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δύο σενάρια - σχέδια που θα προταθούν για τη ΛΑΡΚΟ από την ελληνική πλευρά θα είναι: 
 
 

Σενάριο πρώτο: ενιαίος διαγωνισμός πώλησης για το σύνολο της εταιρείας. Αποτελεί τη βασική πρόταση της ελληνικής πλευράς και σύμφωνα με αυτή θα επιχειρηθεί μια πώληση που θα περιλαμβάνει τόσο το εργοστάσιο, όσο και τα ορυχεία που εκμεταλλεύεται η ΛΑΡΚΟ. Η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την πλευρά της Κομισιόν και της Τρόικας. Εφόσον καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών, τότε θα προχωρήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το σενάριο που είχε παρουσιαστεί από το σύμβουλο της αποκρατικοποίησης, δεν αποκλείεται ο διορισμός εκκαθαριστή, ο οποίος και θα επιφορτιστεί με την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης, χωρίς να απειληθεί η λειτουργία της εταιρείας ή οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Σενάριο δεύτερο: δύο ταυτόχρονες διαδικασίες πώλησης, η μία για το εργοστάσιο και τα δημόσια μεταλλεία (στον Άγιο Ιωάννη) που έχουν παραχωρηθεί στη ΛΑΡΚΟ και η δεύτερη για τα ιδιωτικά μεταλλεία που εκμεταλλεύεται η εταιρεία. Η συγκεκριμένη πρόταση –που δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση– έρχεται πιο κοντά στις επιθυμίες που έχει εκφράσει η Κομισιόν, που θυμίζουμε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας για πιθανολογούμενες παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη βιομηχανία. Εφόσον προκριθεί το εν λόγω σενάριο, τότε εξετάζεται –προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η εταιρεία για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές– να δοθεί σε όποιον πλειοδοτήσει για τη ΛΑΡΚΟ ένα είδος προβαδίσματος και για τα ιδιωτικά μεταλλεία (π.χ. να μπορεί να κάνει τελική αντιπροσφορά σε περίπτωση που δεν έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά). Οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες πάντως θα επιδιωχθεί να τρέξουν παράλληλα, σημείο στο οποίο και διαφοροποιείται η ελληνική εναλλακτική πρόταση, με εκείνη της ΕΕ για «τεμαχισμό» και πώληση των επιμέρους παγίων της εταιρείας, που οδηγεί μοιραία σε κλείσιμο τη ΛΑΡΚΟ. 

Οι δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς αναμένεται να τεθούν υπόψη της τρόικας, τις αμέσως επόμενες ημέρες, στις επαφές που θα έχει το ΥΠΟΙΚ με τους εκπροσώπους των δανειστών. Εφόσον κάποιο από τα δύο σχέδια κριθεί ικανοποιητικό, τότε θα διαβιβαστεί και στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το τελικό οκ. 

Σε κάθε περίπτωση, στην υπόθεση ΛΑΡΚΟ δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την τρόικα και υπό αυτήν την έννοια όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
 
 
 
Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Απο: capital  

 
 www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους