Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: "ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ"- ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΛΒΟ. ΠΩΛΗΣΗ ΛΑΡΚΟ!

Διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε στις διαδοχικές συσκέψεις για το μέλλον των τριών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών.
Το επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω σε μια ήδη  ειλημμένη απόφαση συνεχίστηκε από πλευράς κυβέρνησης σε συνεργασία με την τρόικα.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν συνιστούν, ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά, αντιπαραγωγικά και αντεργατικά εγκλήματα... 





και μετατρέπουν τη χώρα σε παραγωγική έρημο και την μετατρέπουν σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινωνικό-οικονομικό νεκροταφείο.

Την Παρασκευή, άλλωστε, θα είναι απολύτως έτοιμη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δήλωσε αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Γ.Στουρνάρα με την Φ.Γεννηματά. Είχε προηγηθεί συνάντηση για την ΕΛΒΟ, και ακολούθησε σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για τη ΛΑΡΚΟ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η πρόταση περιλαμβάνει:
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ: Διάσπαση της εταιρείας, διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους. "Εκκαθάριση" εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.
Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ: Η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η διάσπαση και η διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους και η εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου.

ΛΑΡΚΟ: Προκρίνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο, δήθεν, τη βιώσιμη λειτουργία της. Αποκρύπτεται εντέχνως, βέβαια, ότι πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση παρά την κακοδιαχείρηση των διορισμένων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διοικήσεων.
Η κυβέρνηση δίνει συγχωροχάρτι στις διοικήσεις που διορίζονταν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στην κακοδιαχείριση που υπήρχε σε αυτές.  


Αφετέρου, όσον αφορά αυτές τις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς και την ΕΛΒΟ, τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν είναι, καταρχάς, η συρρίκνωση του σημαντικότατου παραγωγικού τους έργου αλλά και του παραγωγικού έργου πολλών μικρομεσαίων υπεργολαβικών επιχειρήσεων , κατά δεύτερον σημαντικές απολύσεις! Στον αέρα βρίσκονται λοιπόν εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ , στα ΕΑΣ αλλά και σε πολλές μικρομεσαίες υπεργολαβικές επιχειρήσεις!
Τέλος, το "λουκέτο" σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ οφελεί τις μεγάλες πολυεθνικές οπλικών συστημάτων (κυρίως τις αμερικανικές, γαλλικές και γερμανικές) και βάζει ταφόπλακα σε κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας της χώρας και στην άμυνά της καθώς καθιστά τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ μη-βιώσιμες! Οφελεί, επιπλέον, την χρεωκοπημένη εγχώρια πολιτικοοικονομική ελίτ που αφενός παραδίδοντας και το τελευταίο ψήγμα εθνικής κυριαρχίας πασχίζει να διασωθεί και αφετέρου θα συνεχίσει να επιδίδεται σε αδιαφανή εξοπλιστικά παιχνίδια με φόντο την εθνική άμυνα της χώρας. Σε παιχνίδια αδιαφανών προμηθειών που δεν γίνονται κατά τεκμήριο για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ καθώς και για ιδιοτελείς σκοπούς και μίζες, οι οποίες διακινούνται όχι μόνο στο πολιτικό προσωπικό αλλά και σε άλλους διεφθαρμένους θύλακες του δημόσιου τομέα.
Όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ η οποία οδηγείται σε ταχεία ιδιωτικοποίηση είναι αξιοσημείωτο ότι είναι τα τελευταία χρόνια μια επιχείρηση κερδοφόρα, με χίλιους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και με πολύ περισσότερους στα ορυχεία, στα μεταλλεία και γύρω από αυτά. Επιπλέον, αξιοποιεί ένα πολύτιμο μέταλλο, το σιδηρονικέλιο, και είναι πέμπτη σε παραγωγική δραστηριότητα και δύναμη σε όλο τον κόσμο και δεύτερη στην Ευρώπη, με δυνατότητες εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου που η αξία του φθάνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε όλα αυτά προστίθεται βεβαίως και το πλήγμα στους γύρω νομούς, όπως της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας. Ακόμη και σε ακριτικούς νομούς, όπως της Φλώρινας και της Καστοριάς, όπου θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη της ανεργίας.
Τελικά αυτοί που ζημιώνονται ακόμη μια φορά είναι ο παραγωγικός ιστός της χώρας, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν, η δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να μπορούν να προμηθεύονται άμεσα και να καλύπτουν τις ανάγκες τους από εγχώριες δημόσιες επιχειρήσεις και, κατ'επέκταση, αυτό που ζημιώνεται είναι η εθνική άμυνα και η εθνική κυριαρχία της χώρας.
Σε ό,τι αφορά το πότε η ελληνική απάντηση θα σταλεί στην Κομισιόν υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ««Είμαστε σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ και έως την Παρασκευή θα έχουμε την απάντηση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι στα  ΕΑΣ πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η σύσκεψη, αποδοκίμασαν έντονα την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας κατά την αποχώρησή της από το υπουργείο και βροντοφώναξαν την αντίθεση τους στα εθνικά, αντεργατικά, αντιπαραγωγικά εγκλήματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Το βασικό πλέον για τους εργαζόμενους των τριών στρατηγικής σημασίας εταιρειών είναι να συστρατευθούν με τους εκπαιδευτικούς, με τους εργαζόμενους στους Δήμους και με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.Είναι σημαντικότατο να συντονίσουν τον αγώνας τους, για να μπορέσουν όχι μόνο να έχουν αποτελέσματα αλλά και για να δημιουργήσουν και αυτοί, με τους κοινωνικούς αγώνες, ένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα ανατροπής αυτής της κυβέρνησης. Η ανατροπή της κυβέρνησης και της τρόικας και στη συνέχεια η ακύρωση των μνημονίων και η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η μόνη λύση.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΑΣ ΚΑΙ ΕΛΒΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών σχετικά με τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, από την κυβέρνηση, κατ' επιταγή της τρόικας 
 
Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής: 

"Η πρόσφατη παράλογη απαίτηση της τρόικας και η επικοινωνιακή συμπαιγνία της κυβέρνησης για άμεσο κλείσιμο και πτώχευση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, οι οποίες συνθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της προηγούμενης κακοδιαχείρισης των επιχειρήσεων αυτών από Διοικήσεις τους διορισμένες από κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και της πρόθεσης της κυβέρνησης να παραδώσει αυτήν την κρίσιμης σημασίας βιομηχανία στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Καταρχάς, από μόνα τους τα κυβερνητικά και τροϊκανά σχέδια για αναδιάρθρωση και ειδική εκκαθάριση των εταιρειών αυτών έχουν ως στόχο τον περιορισμό έως και τη δραματική συρρίκνωση του παραγωγικού έργου της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ η δρομολόγησή τους θα οδηγήσει σε απόλυση έναν σημαντικό αριθμό απασχολούμενων σε αυτόν τον τομέα, αφήνοντας στον δρόμο τους ίδιους και τις οικογένειές τους και δείχνοντας για ακόμη μια φορά την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στα λαϊκά στρώματα των εργαζομένων.
Επιπλέον, όμως, η κυβέρνηση σχεδιάζει και την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της εκχώρησης τμημάτων των δραστηριοτήτων της, σχέδιο που έχει αναμφίβολα ως μοναδικό στόχο και σκοπό την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας ξένων και εγχώριων μονοπωλιακών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, αποδυναμώνοντας την αμυντική ανεξαρτησία και ικανότητα της χώρας μας και αφαιρώντας από αυτήν την δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία αυτή πρέπει να παλέψει για να σταθεί στα πόδια της.
Επειδή θεωρούμε απάνθρωπο το γεγονός να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, οι πρώτοι εδώ και οκτώμισι και οι δεύτεροι επί τρεισήμισι μήνες.

Επειδή δεν μπορούμε να ανεχθούμε να βρεθούν στον δρόμο ακόμη περισσότερες οικογένειες εργαζομένων των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Επειδή η αμυντική βιομηχανία διαθέτει εκατοντάδες εργαζόμενους υψηλής τεχνογνωσίας και η ορθολογική διάταξη και αξιοποίησή τους θα συμβάλει στην ανάπτυξη και αναβάθμισή της.
Επειδή η ανάπτυξη και αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας είναι κρίσιμης σημασίας για την αμυντική ανεξαρτησία και ικανότητα της χώρας μας, καθώς και για τη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Επειδή η αξιοποίηση και διεύρυνση των παραγωγικών δραστηριοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας θα είναι προς όφελος, όχι μόνο της εθνικής άμυνας, αλλά και της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ;
Γιατί η κυβέρνηση προχωρεί στη συρρίκνωση, τη διάλυση και την παράδοση της αμυντικής βιομηχανίας στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, αντί να προωθήσει την ανάπτυξη και αναβάθμισή της προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της άμυνας της χώρας;
Γιατί, έστω και την ύστατη ώρα, δεν ακυρώνουν τα σχέδια εκποίησης-διάλυσης της αμυντικής βιομηχανίας και, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, να περιφρουρήσουν και να διασφαλίσουν τον απόλυτο δημόσιο έλεγχο της αμυντικής βιομηχανίας;
Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη σύνταξη αναπτυξιακού σχεδίου και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος τόσο της εθνικής άμυνας και της εθνικής οικονομίας όσο και της διασφάλισης χιλιάδων θέσεων εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης
Δρίτσας Θεόδωρος
Σταθάς Γιάννης
Χατζηλάμπρου Βασίλης"

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ

Επίσκεψη στο ορυχείο της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια Κοζάνης πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης με επικεφαλής τη βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, με επικεφαλής την Ε. Ουζουνίδου, επισκέφτηκε το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εργαζόμενους τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας για την εκποίηση της νευραλγικής, για τον τόπο και τη χώρα γενικότερα, επιχείρησης.
Από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτη η όποια πρόθεση ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ και πως χρόνια τώρα απαξιώνουν συστηματικά και εσκεμμένα την εταιρεία ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εκποίησή της σε ιδιώτες. Παράλληλα έγινε λόγος για τις μεγάλες ευθύνες αυτών που διοίκησαν τη ΛΑΡΚΟ και την έφεραν στο άσχημα οικονομικό σημείο που βρίσκεται σήμερα και επισημάνθηκε ότι η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκάνδαλο, καθώς το εργοστάσιο δεν είναι μόνο πηγή οικονομικής ζωής για τους έξι νομούς, όπου δραστηριοποιείται, και για χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία, δεδομένου ότι η βιομηχανία αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παραγωγών σιδηρονικελίου στον κόσμο, ενώ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί ίδια μεταλλεύματα για την παραγωγή νικελίου και εξάγει το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες, απασχολώντας περί τους 1.500 μόνιμους εργαζόμενους άμεσα και περίπου 15.000 έμμεσα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίστηκε, η ΛΑΡΚΟ, παρά τα προβλήματα της, είναι μια δυναμική εταιρεία με σημαντική συμβολή στη βιομηχανία, στην απασχόληση, στο συναλλαγματικό ισοζύγιο της χώρας και δεν πρέπει επ' ουδενί να αφεθεί να κλείσει ή να δοθεί στους ιδιώτες. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στην σημαντική αυτή παραγωγική δραστηριότητα (νικέλιο), στην απασχόληση και λόγω της εξαγωγικής της φύσης στην ενίσχυση του ισοζυγίου συναλλαγών.
Τέλος, τονίστηκε η σημασία του κοινού αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει καμία πώληση στρατηγικού χαρακτήρα δημόσιας επιχείρησης και δε δέχεται καμία απόλυση.



Aπο: ISKRA





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους