Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Στην εθνική ''ΣΗΜΕΡΑ'' οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού
Αθηνών - Λαμίας θα προχωρήσουν
τα σωματεία

Σε τετράωρη στάση εργασίας και αποκλεισμό της Εθνικής οδού Λαμίας - Αθηνών στον κόμβο του Μαρτίνου θα προχωρήσουν αύριο Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ σε συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών και φορείς της περιοχής και σε μια προσπάθεια να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις για την εταιρεία και το εργασιακό τους μέλλον.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα Σωματεία των Εργαζομένων στις περιοχές της χώρας που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, η αυριανή τετράωρη στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 16:00. Η κινητοποίηση στην εθνική οδό θα ξεκινήσει στις 12:30 και θα είναι διάρκειας δύο ωρών προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν
εργαζόμενοι και από τις δύο βάρδιες του εργοστασίου της Λάρυμνας.
 



Η κλιμάκωση μάλιστα των κινητοποιήσεων και η δυναμική αντίδραση απέναντι στους σχεδιασμούς που προωθούν η κυβέρνηση και η τρόικα για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ ήταν μια εξέλιξη που από την αρχή είχαν προσδιορίσει τα Σωματεία των Εργαζομένων. Ωστόσο δεν υπήρχαν συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, γεγονός που είχε επισημανθεί αρνητικά από μερίδα εργαζομένων αλλά και από την Δημοτική Αρχή και φορείς της Λοκρίδας. Μάλιστα ο αποκλεισμός της εθνικής οδού είχε προσδιοριστεί στο πλαίσιο της λαϊκής συνέλευσης που διεξήχθη στη Λάρυμνα, ενώ την τελική απόφαση έλαβε το συντονιστικό των Σωματείων.
Την ίδια στιγμή σε κυβερνητικό επίπεδο επικρατεί μια ανησυχητική ηρεμία γύρω από τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ. Οι όποιοι σχεδιασμοί καταρτίστηκαν συνάντησαν ανυπέρβλητα προβλήματα, που εστιάζονται κυρίως στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων και το
ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες συνδυάστηκε με το θέμα
της ΛΑΡΚΟ, όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει ο έλεγχος της Επιτροπής για το αν δόθηκαν κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Η κατάσταση μάλιστα που έχει διαμορφωθεί και το διαφαινόμενο αδιέξοδο αυξάνει την ανησυχία και τον προβληματισμό των εργαζομένων, που πλέον φοβούνται το ξαφνικό «λουκέτο» στην εταιρεία καθώς τα περιθώρια στενεύουν ιδιαίτερα. Μάλιστα στις ανακοινώσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων δεν αποφεύγουν να αφήσουν αιχμές προς κάθε κατεύθυνση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ στις συνέπειες που θα έχει τόσο για τους εργαζομένους όσο και για την τοπική οικονομία συνολικότερα στέκεται ο Δήμος Λοκρών κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα του ορυκτού πλου του της χώρας».
Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες καθώς, και σύμφωνα με τις αρχικές αποφάσεις του Συντονιστικού των Σωματείων, έχει προσδιοριστεί η διεξαγωγή μιας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα.


Αναδιμοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 19 /9 /2013


 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους