Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κώστας Μαρκόπουλος: «Ποιές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος με θέμα: «Ποιές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ»
Αναγκαία η πολιτική διαφάνεια και η λογοδοσία για τους πολιτικούςΗ Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Κατέχει σημαντική θέση στην εθνική οικονομία της Ελλάδας αφού είναι η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρία στη χώρα μας και ο μοναδικός παραγωγός και εξαγωγέας σιδηρονικελίου. Το μερίδιο της ΛΑΡΚΟ στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας ανέρχεται στο 3% και εισάγει στην Ελλάδα περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.
Η εταιρία είναι επιβαρυμένη με χρέη παλαιοτέρων ετών, κομμάτι των οποίων είναι αμφισβητούμενο και αναμένεται δικαστική απόφαση, ειδικότερα δε, για τα χρέη που έχουν προκύψει από διαφορές φορολογικού ελέγχου προς το δημόσιο. Παράλληλα έχει καθυστερούμενες απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Επίσης αναμένεται οριστική απόφαση σε σχέση με τις οφειλές της προς τη Δ.Ε.Η.
Η εταιρία την τελευταία δεκαετία εμφανίζει κερδοφορίες και από το 2000 σχηματίζει ανελλιπώς αποσβέσεις. Οι οφειλές της εταιρίας από την εποχή της παλαιάς εταιρικής σύνθεσης, περίπου 60 εκατ. Ευρώ, εξυπηρετούνται κανονικά. Οι μισθολογικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 17% του κόστους παραγωγής, ποσοστό συγκρίσιμο με τα διεθνή δεδομένα αντίστοιχων εταιριών του κλάδου. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι ορυκτοί πόροι που υπάρχουν στη χώρα μας εξασφαλίζουν πρώτη ύλη προς εξόρυξη για την εταιρία για τα επόμενα 100 χρόνια!
Όμως, την ίδια στιγμή η Δ.Ε.Η., η οποία είναι και μέτοχος της εταιρίας, την χρεώνει με υπερβολικά υψηλή τιμή αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, πολύ υψηλότερη από τις ανταγωνίστριες εταιρίες του εξωτερικού αλλά και από τις εγχώριες ιδιωτικές βιομηχανίες. Παράλληλα, το Ελληνικό κράτος χρεώνει στην εταιρεία, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο ρεύμα, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη εταιρεία Νικελίου παγκοσμίως. Η τιμή προμήθειας του ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτει πάνω από το 30% του κόστους παραγωγής.
Τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, το ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζεται σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Άλλοτε ακούγεται το σχέδιο για πώληση της εταιρίας μετά από διαχωρισμό σε «κακή» και «καλή» εταιρία και άλλοτε ιδιωτικοποίηση εν λειτουργία ολόκληρης της εταιρίας. Παράλληλα η Τρόϊκα πιέζει για άμεση κατάθεση συγκεκριμένου υλοποιήσιμου σχεδίου ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κος Υπουργός
1. Ποιό είναι το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση; Διαφυλάσσονται με αυτό οι θέσεις εργασίας; Πώς θα εξασφαλίσετε ότι το τίμημα θα ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της καθαρής θέσης της εταιρίας;
2. Προτίθεστε να επιδιώξετε την μείωση της τιμής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να διασφαλίσετε την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας;
3. Η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας μετά από σπάσιμο σε «κακή» και «καλή» εταιρία είναι πρόταση της ελληνική πλευράς ή της Τρόϊκας;
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους