Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Βελτίωση το 2014 για τα μεταλλουργικά και τα εξορυκτικά προϊόντα

Αν. Ντοκας

Mικρή βελτίωση θα καταγραφεί για όλα τα μεταλλουργικά και εξορυκτικά προϊόντα το 2014, εκτιμά ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων έναντι της τρέχουσας διετίας 2012-2013, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη εξισορρόπηση ζήτησης τιμών. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση του συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων για την πορεία των επιχειρήσεων του κλάδου. Οπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, το 2012 και το 2013 χαρακτηρίζονται χρονιές αστάθειας στις διεθνείς αγορές... 





πρώτων υλών με συγκρατημένη και μειωμένη σε πολλά προϊόντα ζήτηση, μείωση ή σημαντική πτώση τιμών και ιδιαίτερα στα μέταλλα, και με δυσβάστακτη αύξηση του κόστους ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες που τις οδήγησε σε υπολειτουργία ή κλείσιμο, με αντίστοιχες επιπτώσεις και στη ζήτηση ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ). Σημαντικό παράγοντα στις διακυμάνσεις ζήτησης και τιμών ΟΠΥ αποτέλεσε η αστάθεια στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, τομέας που απορροφά μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της αστάθειας του 2012-2013, είναι η σημαντική πτώση των τιμών των μετάλλων. Για τα ελληνικά προϊόντα αλουμίνιο και σιδηρονικέλιο, οι τιμές έφτασαν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό μάρμαρο όπου τονίζονται τα εξής: «Αντίθετα, το ελληνικό μάρμαρο, παρά τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση στο εσωτερικό, δεν σταμάτησε την αναπτυξιακή του πορεία κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών που πραγματοποιεί. Η ανάπτυξη αυτή δεν είναι ισοβαρής σε όλη τη μαρμαρική δραστηριότητα, βασίζεται κύρια στις εξαγωγές των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών του τομέα και σε προϊόντα όπως τα μάρμαρα περιοχής Βώλακα, Θάσου, Καβάλας, Διονύσου, Δράμας, Κοζάνης, που έχουν αξιοσημείωτη έως μεγάλη ζήτηση.

Οι κυριότερες δραστηριότητες σε βασικά προϊόντα των εταιρειών μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων έχουν ως εξής:

Στα προϊόντα Αλουμίνα - Αλουμίνιο, δραστηριοποιείται η εταιρεία Αλουμίνιο Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου. Περίπου το 45% της παραγόμενης αλουμίνας από το εργοστάσιο εξάγεται κυρίως σε χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Κύριος πελάτης τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία traider Glencore. Στον τομέα του βωξίτη, από πλευράς εξαγωγών, δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και η ΕΛΜΙΝ Α.Ε.

Στον κλάδο του νικελίου δραστηριοποιείται μόνο η Λάρκο. Η επιχείρηση καλύπτει περίπου το 7% των αναγκών της Ε.Ε. σε πρώτη ύλη για παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις μεγάλες εξαγωγές που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ το 2012 και το 2013 η συνεχιζόμενη πτώση τιμής του προϊόντος στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων (commodities) έχει επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Για το 2014 εκτιμάται ότι τα μεγέθη θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2013 και στην πλέον αισιόδοξη εκδοχή θα παρουσιάσουν αύξηση 10%.



Απο: kathimerini.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους