Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Atalanti Hills: Με ανατροπές τα νέα σχέδια

Απο  Εφημ. ΗΜΕΡΑ 8/11/2013
 
Εφτά χρόνια δεν ήθελαν να καταθέσουν αίτημα για πράξη χαρακτηρισμού ενώ τώρα... προχωρούν.
Εκείνο που προσπαθούσαν να αποφύγουν χρόνια ολόκληρα οι επενδυτές του Atalanti Hills αρχίζουν τώρα και το υιοθετούν και μάλιστα πανηγυρίζουν ενδεχόμενα και για το χρόνο που έχασαν. Εκείνο το οποίο προσπαθούσαν να εξοστρακίσουν και να το παρακάμψουν αρχίζουν τώρα σιγά σιγά να το εφαρμόζουν. Εκείνο που ονόμαζαν γραφειοκρατία τώρα το θεωρούν σαν κατεξοχήν επιτυχία.
Πρόκειται για τις νέες εξελίξεις που έχουμε γύρω από το Atalanti Hills και οι οποίες περιγράφονται λίγο-πολύ μέσα
από συγκεκριμένες διαρροές που έχουμε την τελευταία περίοδο.




Εκείνο το οποίο επιμένουν οι διαρροές είναι ότι πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι αυτές καθ’ αυτές οι επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί αρκετά, μιλούν για σχέδια παρά το γεγονός ότι αυτά καθ’ αυτά τα σχέδια δεν έχουν καμία σχέση με όσα αρχικά είχαν καταθέσει και το κυριότερο μιλούν για μια γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τις επενδύσεις όταν οι ίδιοι τώρα, μετά από εφτά χρόνια, αρχίζουν και συμμορφώνονται σιγά σιγά στο μοναδικό ίσως μοντέλο που υπάρχει στη χώρα μας σε σχέση με τη διαχείριση δασικών εκτάσεων.
Για εφτά ολόκληρα χρόνια προσπαθούσαν να το παρακάμψουν και να αποφύγουν τα αυτονόητα. Δηλαδή αυτό που κάνει ο κάθε πολίτης για να χτίσει μια καλύβα εκτός σχεδίου πόλεως. Ευθύς εξαρχής ήθελαν να αποφύγουν την πράξη χαρακτηρισμού των συγκεκριμένων εκτάσεων, όπως τουλάχιστον είχαν υποδείξει οι αρμόδιες αρχές διαχρονικά. Θεωρούσαν για διάφορους λόγους τους οποίους και προέβαλαν σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς ο χαρακτήρας της έκτασης θεωρούσαν πως είχε κριθεί για τη διανομή του τη δεκαετία του ‘30. Κάτι τέτοιο δεν το αποδέχονταν οι αρμόδιες αρχές, υπήρχαν αρνητικές απαντήσεις από την κορυφή μέχρι τη βάση και βεβαίως οι φερόμενοι ως επενδυτές κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να το παρακάμψουν. Πίσω από το σκηνικό έχουν εμπλακεί αρκετά κυβερνητικά στελέχη χωρίς να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις συνταγματικές προβλέψεις. Σε όλο αυτό το σκηνικό έχουν ενταχθεί πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, χωρίς όμως να έχουν δυνατότητα παρέκκλισης από συγκεκριμένες επιλογές που προβλέπονται στο νομοθετικό πλαίσιο.
Μάλιστα μέσα από τις διαρροές τώρα θυμούνται ότι είχε ασχοληθεί και ο Θόδωρος Πάγκαλος χωρίς όμως να μπορέσει να παρακάμψει αυτές καθ’ αυτές τις διαδικασίες που τώρα έρχεται ο όμιλος να υλοποιήσει.
Από τα βασικά στοιχεία τα οποία είχαν τεθεί σε ότι αφορά τον χαρακτήρα της έκτασης ήταν η έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού, πράγμα το οποίο δεν αποδέχονταν με τίποτα ο επενδυτικός όμιλος. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι σ’ αυτή τη φάση έχει προχωρήσει στην κατάθεση σχετικού αιτήματος έτσι ώστε να εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού και πάνω σ’ αυτό το θέμα θα αρχίσει σιγά σιγά να συζητείται όλο το σκηνικό το οποίο δημιουργείται με τη συγκεκριμένη επένδυση....
Όλο αυτό το σκηνικό όμως έρχεται τώρα και αποτυπώνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο αφού αξιοποιούνται διατάξεις της σύγχρονης νομοθεσίας για περιορισμένη χρήση δασικών εκτάσεων, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, για την εγκατάσταση σε αυτές περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι για να φτάσει μέχρι αυτό το επίπεδο με την έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) στην Αταλάντη υπήρξε πρόβλεψη έτσι ώστε στη συγκεκριμένη περιοχή να γίνει
η χωροθέτηση ΠΟΤΑ έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν κάποια ζητήματα κάτω από διαφορετική όμως στρατηγική απ’ ότι αρχικά είχε τοποθετηθεί.
Να θυμηθούμε ότι υπήρξαν μυθικές συναντήσεις αλλά και συμφωνίες και μάλιστα μετά από εντολές από το κέντρο
τις διαδικασίες ερήμην των τοπικών κοινωνιών είχε κινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς και προσωπικά η κυρία Γερακούδη καθώς η ίδια είχε δώσει εντολή στη διευθύντρια ΣΧΟΠ στη Στερεά για τροποποίηση της μελέτης του γενικού πολεοδομικού έτσι ώστε να προβλέπεται συμπληρωματικά και η ΠΟΤΑ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο Λοκρών ποτέ δεν
είχε αποφασίσει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα είχε προσδιορίσει τη χρήση της περιοχής από το παρελθόν ζητώντας να εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Νομοθετικές ρυθμίσεις που προέκυψαν πριν από δύο χρόνια οι οποίες αφορούν γενικότερα την χρήση δασικών εκτάσεων ήρθαν να επεκτείνουν τα οποιαδήποτε σχέδια και να επιβάλουν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Να θυμηθούμε πως εκκρεμούσε ενώπιον των αρμόδιων αρχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η έκδοση των σχετικών αποφάσεων που δεν προβλέπονταν ΠΟΤΑ αλλά στη συνέχεια παρουσιάστηκε η ίδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Λαμία η οποία ζητούσε άλλη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Λοκρών στην οποία θα έπρεπε να αποτυπώνεται και ΠΟΤΑ. Πρόκειται για πρωτοφανή στρατηγική και πρωτόγνωρη τακτική η οποία σε κάθε περίπτωση αποτυπώνει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σαν μέρος όλης αυτής της προσπάθειας ακολουθώντας τις εντολές του κέντρου.
Από τότε είχαμε προβλέψει πως έχει ανοίξει ο δρόμος για άλλου είδους διευθετήσεις οι οποίες έρχονται τώρα και
αποτυπώνονται μέσα από τα αιτήματα που κατατίθενται και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να ξεπεράσουν οποιαδήποτε προβλήματα οι επενδυτές του Atalanti Hills.
Τα αρχικά σχέδια ναυάγησαν και επομένως οτιδήποτε εξελίσσεται βασίζεται σε περιορισμούς που εισάγει η ΠΟΤΑ που έχει εγκριθεί στην περιοχή. Ακριβώς εκεί είναι και τα θέματα τα οποία πλέον προσπαθούν να αντιμετωπίσουν σε επενδύσεις μικρότερης κλίμακας.
Όλη αυτή βεβαίως η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικά σχέδια καθώς εκείνα τα αρχικά σχέδια ήταν προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς δεν γνωρίζει τι και πως θα προχωρήσει από τα συγκεκριμένα ζητήματα, αφού πλέον η εταιρεία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ορισμένα στοιχεία περί επενδύσεων την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες επιμένουν ότι η θέλησή της βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Οι διαρροές

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές κατατέθηκε ήδη προς έγκριση το Σχέδιο για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) για το τουριστικό συγκρότημα που σχεδιάζει η Lokros να αναπτύξει στην Αταλάντη.
Η έγκριση της ΠΟΤΑ αναμένεται να δοθεί σε διάστημα έως έξι μηνών και θα ακολουθήσει η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Μάλιστα οι ίδιες διαρροές επιμένουν ότι μέχρι το τέλος του 2014 το έργο αναμένεται να έχει μπει σε φάση κατασκευής αρχίζοντας με πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βασική προϋπόθεση είναι να αποκτήσει τη σφραγίδα της νομιμότητας μέχρι τότε κάτι που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «να μην παρουσιαστούν ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αρχικά σχέδια για επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ πλέον έχουν αλλάξει και μάλιστα σ’ αυτή τη νέα φάση δεν υπάρχει κάποια προσέγγιση για το τι πραγματικά θέλουν να δημιουργήσουν αφού σε κάθε περίπτωση όλο αυτό το σκηνικό είναι μειωμένης εμβέλειας σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα για πράξεις χαρακτηρισμού απ’ όπου θα προκύψει ποιο τμήμα είναι δασικό. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν κάποιες δυνατότητες χρήσης δασικών τμημάτων μέσα από τις συγκεκριμένες επιλογές ενώ παράλληλα θα παραχωρηθεί στο Δήμο ένα ποσοστό της έκτασης για τις ανάγκες πολεοδόμησης και κοινοχρήστων χώρων.
Όλα αυτά όμως θα αποτυπωθούν όταν θα φτάσουν τα σχέδια σε ώριμο επίπεδο, όταν δηλαδή εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το κυριότερο όταν αποκτήσουν τις απαραίτητες άδειες. Με βάση τα όσα διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της συγκεκριμένης επένδυσης -τα οποία θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μέχρι τώρα έχουν διαψευστεί στο σύνολό τους - θεωρούν ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα αρχίσουν να κατασκευάζονται κάποια πρόδρομα έργα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα είναι κάποια έργα πολεοδόμησης της περιοχής ή έργα κοινής ωφέλειας. Αν τώρα μέχρι τότε δεν υπάρξουν οι απαραίτητες εγκρίσεις και οι απαραίτητες άδειες για πολλούς και διάφορους λόγους που παραμένουν άγνωστοι σ’ αυτή τη φάση είναι αυτονόητο ότι τα έργα δεν πρόκειται να κατασκευαστούν και θα παραπεμφθούν στο μέλλον.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το δημοτικό συμβούλιο Λοκρών έχει εγκριθεί και ένα μνημόνιο που ουσιαστικά αποτελεί την προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία για ίδρυση και δημιουργία ΠΟΤΑ στην περιοχή και το οποίο μέχρι στιγμής έχει παραμείνει παγωμένο χωρίς να εξειδικεύονται δράσεις, χωρίς να εντοπίζονται τα οικονομικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες συζητήσεις που τέθηκαν ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Λοκρών το θέμα των ανταποδοτικών ήταν κεντρικό σημείο αναφοράς και ουσιαστικής προϋπόθεσης σε σχέση με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι επενδυτές του Atalanti Hills χρονικά προσδιορίζουν την οποιαδήποτε εξέλιξη μετά από έξι μήνες όπου αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες εγκρίσεις, αν βεβαίως υπάρξουν, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε άλλου είδους εγκρίσεις με τις περιβαλλοντικές μελέτες που θα υποβληθούν. Όλο αυτό το σκηνικό παραπέμπει στη νέα χρονιά και ενδεχόμενα μετά τις εκλογές πράγμα το οποίο από μόνο του σημαίνει ότι οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα είναι εκείνες οι οποίες αναμένεται να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα, αν και εφ’ όσον επιλυθούν τα ενδιάμεσα
προβλήματα τα οποία παραμένουν παρά τις διαδοχικές αναδιπλώσεις που κάνει ο επενδυτικός όμιλος του Atalanti Hills.



Αναδημοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 8/11/2013









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους