Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

"Κλειδί" οι αμυντικές βιομηχανίες και η Λάρκο


Του Βαγγέλη Δεμίρη και της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Με σκληρή ατζέντα αλλά διάθεση για εξεύρεση, υπό όρους, συμβιβαστικής λύσης η τρόικα ξεκινά σήμερα, σε συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα, νέο, κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Θέμα που κυριάρχησε χθες σε σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σημαντικό για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014 και το πώς αυτό θα καλυφθεί. Η Κομισιόν εμφανίστηκε χθες να απορρίπτει την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 2,9 δισ. ευρώ για το 2014...






 αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό είναι μικρότερο, χωρίς όμως να το προσδιορίσει, στη σκιά πληροφοριών από το υπουργείο Οικονομικών πως το κενό για την τρόικα ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα η Επιτροπή, που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας καλλιέργησε ασάφεια για τον χρόνο έναρξης των συνομιλιών στην Αθήνα, δεν κρύβει την ενόχλησή της για δημοσιεύματα που τη φέρουν να βρίσκεται σε διαφωνία με το ΔΝΤ, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση τα χρονοδιαγράμματα για την Αθήνα, είναι εξαιρετικά πιεστικά: Έως τις 21 Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, που θα εξεταστεί σε έκτακτο Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου, ενώ οι καθυστερήσεις στο «μέτωπο» αυτό δυσχεραίνουν και την επικείμενη συζήτηση περί χρηματοδοτικού κενού.
«Δεν αναγνωρίζω ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2,9 δισ. ευρώ», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος αν και του ζητήθηκε επίμονα από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες να προσδιορίσει το ακριβές ποσό περιορίστηκε να δηλώσει πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως επίσης και η αξιολόγηση του προγράμματος.
Από την ελληνική πλευρά πληροφορίες τοποθετούσαν χθες έως και τα 2,9 δισ. ευρώ την εκτίμηση της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, με την επισήμανση ότι αυτή ήταν η εκτίμηση πριν φύγουν, την τελευταία φορά και έκτοτε δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για διαφοροποίηση. Επί της ουσίας της διαφοράς θα πρέπει να αναγνωριστεί πως ουδέποτε η Επιτροπή έχει υποστηρίξει το συγκεκριμένο ποσό.
Ωστόσο στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι η τρόικα αποχωρώντας είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο προσδιόριζε στο ποσό αυτό το ύψος του κενού και ζητούσε μέτρα. Λίγες μέρες αργότερα, πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες είχε «περιορίσει» το κενό περίπου στα 2 δισ. ευρώ.
Ανεξαρτήτως της γραμμής που θέτει η τρόικα, η ελληνική πλευρά κινείται στη γραμμή άμυνας για σαφώς μικρότερα ποσά, προετοιμάζοντας πακέτο παρεμβάσεων, διαρθρωτικού χαρακτήρα για την κάλυψη κενού 500 εκατ. ευρώ και επιμένοντας στη μη λήψη οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων. Χθες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας ερωτηθείς για το εάν το "κακό σενάριο" για το δημοσιονομικό κενό είναι το πολύ 500 εκατ. ευρώ είπε πως δεν είναι ώρα να μιλήσουμε. Πρόσθεσε όμως πως έχει κατατεθεί προσχέδιο προϋπολογισμού και έχουν σταλεί στοιχεία που αποδεικνύουν πως αυτό είναι ρεαλιστικό. Θα επιμείνουμε σε αυτό είπε.

Κρίσιμα Eurogroup στις 14 και 22 Νοεμβρίου

Σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων η Κομισιόν παρουσιάζεται μεν με σκληρή γραμμή, αλλά παράλληλα διαμηνύει ότι έχει διάθεση για υπό όρους εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Πρόθεση των πιστωτών είναι οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομα και χωρίς «ψυχοδράματα» όπως τις προηγούμενες φορές, όπως ανέφερε χθες παράγοντας της Κομισιόν. Πάντως, όπως υποστήριξε, ζητούμενο είναι να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, ει δυνατόν με ουσιώδη πρόοδο και στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα και η επόμενη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο να διεξαχθεί με καλύτερους όρους για την Αθήνα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Γ. Ντάιζελμπλουμ, οι κρίσιμες αποφάσεις που θα αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό θα ληφθούν τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, κρίσιμο τεστ για την Αθήνα θεωρείται το έκτακτο Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου με αντικείμενο την έγκριση των σχεδίων προϋπολογισμού του 2014. Ενδεχόμενη απόρριψη του ελληνικού σχεδίου θα φορτίσει εκ νέου το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας - Ευρωζώνης, κάτι που δεν αντέχει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση, ενώ κεντρικό ζητούμενο είναι η ύπαρξη κλίματος συνεργασίας ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων για χρηματοδοτικό κενό και απομείωση χρέους.

Το θρίλερ της επίσκεψης

Στον απόηχο του θρίλερ της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τον χρόνο άφιξης της τρόικα στην Αθήνα, με την Κομισιόν έως την τελευταία στιγμή να διατηρεί θολό το τοπίο σε αντίθεση με ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανήλθε χθες στη δήλωση της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με αυτή, η Επιτροπή μόλις έλαβε τις πληροφορίες από την Αθήνα αποφάσισε να επιστρέψει η αποστολή της στην Αθήνα. Ερωτηθείς πάντως σχετικά, αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των πληροφοριών, ισχυριζόμενος ότι βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το ΔΝΤ διέψευσε ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με την Κομισιόν για τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα περί αναδίπλωσης των Βρυξελλών στο θέμα της επιστροφής. Μία αναμενόμενη διάψευση, αφού δύσκολα θα μπορούσε να παραδεχθεί ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν ότι η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού το ΔΝΤ είχε προαναγγείλει την επιστροφή του...

«Κλειδί» οι αμυντικές βιομηχανίες

Κλειδί για το κλίμα που θα κυριαρχήσει τα επόμενα 24ωρα αλλά και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο, είναι το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα κινούνται προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ, που προβλέπει τη δραστική συρρίκνωση, με λειτουργία ενός μόνον εργοστασίου και για τις δύο εταιρείες που θα προμηθεύει αποκλειστικά τον ελληνικό στρατό αλλά και για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Υπό την προϋπόθεση η τρόικα να δεχθεί οι αποχωρήσεις εργαζομένων και από τις τρεις αυτές εταιρείες, που θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 1.000 άτομα, να συνεκτιμηθεί στον υπολογισμό των 4.000 απολύσεων στο Δημόσιο, που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους.




Aπο:  Ημερησία








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους