Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Κυβέρνηση - Τρόικα: Καυτή μέρα για την ΛΑΡΚΟ

Ενα από τα πολλά αγκάθια που εντοπίζει η τρόικα ως προαπαιτούμενο είναι και η ΛΑΡΚΟ για την οποία συζητούν σήμερα.


Παρά το γεγονός ότι το θέμα της ΛΑΡΚΟ αναφέρεται ανάμεσα στα αγκάθια τα οποία έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η αίσθηση η οποία επικρατεί συνολικότερα σ’ αυτή την τελευταία φάση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες για το θέμα της ΛΑΡΚΟ είναι ότι δεν περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως είτε να έχουν καταλήξει, είτε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Την ίδια στιγμή που γίνονται οι συγκεκριμένες αναφορές για τα αμυντικά συστήματα, στο θέμα της ΛΑΡΚΟ δείχνουν περισσότερο διαλεκτικοί.





Πρόκειται για ένα σκηνικό το οποίο έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι θέσεις που εξέφρασαν οι βουλευτές στην τελευταία τους συνάντηση με τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους στην εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλούσαν για λουκέτο αλλά αντίθετα για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο και μάλιστα ιδιαίτερα μαχητό σε ότι αφορά αυτές καθ’ αυτές τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή βεβαίως ούτε η κυβέρνηση με την τρόικα, ούτε το ΤΑΙΠΕΔ έχουν

ανοίξει τα χαρτιά τους κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα στην πρώτη τους επαφή σε πρώτο πλάνο. Πρόκειται για τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα το πρωί και ουσιαστικά ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα ύψους 2-2,5 δις. ευρώ, ενώ παράλληλα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

Συγχρόνως έχει να απαντήσει και σε αγκάθια τα οποία είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Ένα από αυτά τα αγκάθια είναι το τι πραγματικά θα γίνει με τις αμυντικές βιομηχανίες και την ΛΑΡΚΟ. Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος ζητώντας συγχρόνως τη συνέχιση της λειτουργίας του στρατιωτικού σκέλους. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΛΑΡΚΟ από τα κατ’ εξοχήν θέματα τα οποία θέτει στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης χωρίς όμως να διασπαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βασικά επιχειρήματα σε σχέση με τα πρόστιμα από την πλευρά της Ε.Ε. το θέμα έχει ξεκαθαρίσει πλέον καθώς όλες οι λύσεις οι οποίες έχουν επεξεργαστεί και προτείνονται κινούνται στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ αλλά σε κάθε περίπτωση με έναν τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζεται η πληρωμή του προστίμου στην Ε.Ε. με τις προϋποθέσεις που τίθενται.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία τη δέσμευση για ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση την έχει αναλάβει για το επόμενο διάστημα και μάλιστα σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί στον τύπο έχουν εκφραστεί και προτάσεις οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί.

Βεβαίως οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά ανεβάζουν τους τόνους θεωρώντας ότι υπάρχει εμπλοκή Σκοπιανής εταιρείας , μετατρέποντας το συγκεκριμένο θέμα σε εθνικό θέμα αφού μιλούν για συναντήσεις με Σκοπιανούς και μάλιστα το τελευταίο διάστημα ήρθαν σε σύγκρουση και με το δήμαρχο Λοκρών όταν ο τελευταίος πήγε σε μια επίσκεψη στα Σκόπια ως μέλος της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα το οποίο παρερμηνεύτηκε από την πλευρά των εργαζομένων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και αυτή η επίσκεψη είχε σχέση με την συγκεκριμένη βιομηχανία

πράγμα το οποίο έχει διαψευστεί σε όλους τους τόνους.

Άλλωστε η τελευταία αντιπαράθεση και με το Δήμο των Λοκρών προσδιόρισε και την διαφορά πολιτικής στάσης απέναντι στο θέμα αφού ο Δήμος Λοκρών μιλάει για

παραμονή της εταιρείας κάτω από δημόσιο έλεγχο και απέχει μάλιστα ιδιαίτερα από κάθε συζήτηση για ιδιωτική εταιρεία η οποία θα μπορούσε να πάρει μέρος στα σενάρια της ιδιωτικοποίησης.
Από τα βασικά σενάρια που κυκλοφορούν πλέον για την ΛΑΡΚΟ και σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα είναι μεταξύ εκείνων τα οποία έχει προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και κινείται στην κατεύθυνση μείωσης του μισθολογικού κόστους της ίδιας της επιχείρησης, δημιουργίας μιας επιχείρησης στην οποία θα μετέχει το εργοστάσιο αλλά και με επαρκή μεταλλεία χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποια από τα σημερινά μεταλλεία, όπως για παράδειγμα της Πτολεμαΐδας, να μείνουν έξω από το πακέτο αλλά πάντως σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα έχουν σχέση με τη διαμόρφωση ενός καινούργιου μισθολογικού κόστους σε ότι αφορά την λειτουργία της επιχείρησης.

Το ίδιο σενάριο προβλέπει μείωση προσωπικού χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστό από που θα προέλθει η συγκεκριμένη μείωση ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η μείωση αυτή θα είναι συνδυασμένη και με κάποια μεταλλεία αφού έχει αναγνωριστεί ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό το εργοστάσιο στην Λάρυμνα. Έτσι μέσα σε αυτά τα σενάρια γίνεται λόγος για μείωση προσωπικού συνολικά στο 40 ή 50% ενώ σε ότι αφορά το προσωπικό που θα απομείνει δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση στις συμβάσεις στις οποίες έχουν και οι οποίες εκτελούνται μέχρι σήμερα.

Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προσωπικό που θα βρίσκεται περίπου στα 500 άτομα έως 600 με τις ισχύουσες μισθολογικές συμβάσεις έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

Μάλιστα πληροφορίες οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται ιδιαίτερα σε ότι αφορά το εργοστάσιο και τα μεταλλεία του Αι Γιάννη επιμένουν ότι η μείωση του προσωπικού δεν θα ξεπεράσει τα 80-90 άτομα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αυτά τα σενάρια έχουν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, ενώ αναφέρονται σε

μια σειρά από άλλα θέματα σε αυτά τα σενάρια δεν έχουν καμία αναφορά τα οποία μάλιστα ούτε σχολιάζουν και βεβαίως δεν τα επικροτούν καθώς βασική τους αρχή μένει και παραμένει να μην υπάρξει καμία απόλυση και καμία μείωση των συμβάσεων.

Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο δείχνει να επιδρά στη διαμόρφωση μιας τέτοιας κατάστασης είναι η πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας για την τιμή του ρεύματος στην

εταιρεία Αλουμίνιο Α.Ε. παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ εκ των υστέρων εκφράζει ενστάσεις για το αποτέλεσμα της διαιτησίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα πρόκριμα για παρόμοια διαδικασία την οποία ακολουθεί η ΛΑΡΚΟ και όλα συγκλίνουν πλέον στην κατεύθυνση ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας τέτοιας ρύθμισης και για την ενεργοβόρα ΛΑΡΚΟ αναμένεται να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες αρκετά, να θεμελιώσει την απεξάρτηση από την ΔΕΗ και ουσιαστικά να διαμορφώσει ένα νέο κόστος παραγωγής πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο που βρίσκεται τώρα καθιστώντας την βιομηχανία περισσότερο ανταγωνιστική στον οικονομικό περίγυρο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι γενικά όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι το κόστος παραγωγής στη ΛΑΡΚΟ είναι περίπου 18.000 $ όταν σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή του νικελίου στην αγορά δεν ξεπερνά τις 14.000 $. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα αρκετές φορές έχει θέσει το θέμα του κόστους της ενέργειας, πράγμα το οποίο δείχνει τώρα να αποκτά άλλες διαστάσεις μετά την απόφαση της επιτροπής διαιτησίας.

Ένα ακόμη στοιχείο έχει σχέση με τις φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ στα δικαστήρια αναμένοντας τις σχετικές αποφάσεις. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι τα ποσά τα οποία φέρεται να είναι υποχρεωμένη η ΛΑΡΚΟ να πληρώσει για αμαρτίες του παρελθόντος είτε θα είναι πολύ μικρότερα, είτε δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα. Ωστόσο όμως είναι σε αναμονή της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων γεγονός το οποίο είναι ένα ακόμη στοιχείο στα χέρια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.

Έτσι λοιπόν σ’ αυτή τη φάση η κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι με την τρόικα και όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι βρίσκεται σε περισσότερο πλεονεκτική

θέση απ’ ότι το προηγούμενο διάστημα κυρίως με βάση την εξέλιξη για το θέμα της διαιτησίας για την τιμή του ρεύματος.

Όλη αυτή η επιχειρηματολογία ενδεχόμενα και να διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο απ’ ό,τι τουλάχιστον υπήρχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα

και ενδεχόμενο να διαμορφώσει καλύτερους όρους για την εξέλιξη της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης ενώ κάποιοι επιμένουν ότι ενδεχόμενα όλο αυτό το σκηνικό να πάρει και μια παράταση.

Οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνεχίστηκαν χθες και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης ενημέρωσε αργά το απόγευμα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι τελευταίες πληροφορίες από αυτές τις διαπραγματεύσεις σημειώνουν πως η τρόικα δέχεται να προχωρήσει η εκκαθάριση εν λειτουργία της ΕΛΒΟ, να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί σε αμιγώς στρατιωτική βιομηχανία. Μάλιστα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημείωνε χθες πως ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ «βρίσκουν βιώσιμο το νέο σχήμα». Αντίθετα, παρότι η ελληνική πλευρά προτείνει να ισχύσει ανάλογο μοντέλο και για τα ΕΑΣ, η τρόικα που δείχνει να απορρίπτει τέτοιο ενδεχόμενο. Σε ό,τι αφορά τις ανεκτέλεστες παραγγελίες που υπάρχουν στα ΕΑΣ συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ από Μαρόκο και ΗΠΑ, η τρόικα υποστηρίζει πως τα αναμενόμενα έσοδα δεν είναι εξασφαλισμένα γιατί δεν πρόκειται για συμβόλαια παραγγελιών, αλλά για απλά προσύμφωνα.

Σε ό,τι αφορά την ΛΑΡΚΟ οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν να υπάρχει σε μια σύγκλιση και από τις δύο πλευρές «στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων χωρίς να προηγηθεί «διάσπαση» της εταιρείας» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν δύο ενημερωμένες πηγές για την συγκεκριμένη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η διάσπαση της εταιρείας είχε δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων καθώς είχε απορριφθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Όμως όπως σημειώνουν άριστα ενημερωμένες πηγές «είναι από τα θέματα για τα οποία κανείς δεν ξέρει τι εξελίξεις θα υπάρξουν καθώς η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι και κρίσιμη αλλά και καθοριστική» όπως επιμένουν καθώς δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να σκληρύνει η στάση της και να ζητήσει «ιδιωτικοποίηση μεν αλλά με βάση το μοντέλο της ΕΡΤ» πράγμα το οποίο οι εργαζόμενοι σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα είνα καταστροφικό.





Αναδημοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 5/11/2013













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους