Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ερχονται από αύριο τα τέλη κυκλοφορίας

Στόχο να ανοίξει τη Δευτέρα την ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014 έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν και νέα προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας.
Η πρεμιέρα της εφαρμογής έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, προκαλώντας πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως το... τέλος του έτους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από Δευτέρα μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να είναι διαθέσιμη και η ενημέρωση για το φόρο πολυτελείας που θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών.





Η διαδικασία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας θα είναι όπως και περσινή. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταργήσει την ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων και πλέον οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. πρέπει να μπουν στο TAXIS είτε με τους κωδικούς τους είτε με το ΑΦΜ τους και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό των τελών, ώστε στη συνέχεια να το προσκομίσουν στις τράπεζες για την εξόφλησή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πέρυσι μέσω εναλλακτικών δικτύων (web banking κ.λπ.) πραγματοποιήθηκε το 7% των πληρωμών, ενώ η νέα διαδικασία που ακολουθήθηκε εξοικονόμησε 500.000 ανθρωποώρες. Χαρακτηριστικά 1 εκατ. πληρωμές που πέρυσι έγιναν στις ΔΟΥ, φέτος έγιναν μέσω τραπεζών και ΕΛ.ΤΑ.

Παράλληλα, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του ηλεκτρονικού τρόπου προμήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το όφελος για το Δημόσιο από την κατάργηση της εκτύπωσης των σημάτων ήταν 15 εκατ. ευρώ. Σημαντικό όφελος από το νέο τρόπο προμήθειας των τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι ότι η πληρωμή των τελών αποκλειστικά μέσω τραπεζών και ΕΛ.ΤΑ. έκλεισε τις «τρύπες» φοροδιαφυγής που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο σύστημα είσπραξης (κλοπή σημάτων, αναντιστοιχία σήματος με όχημα κ.ά.).

Ωστόσο, από φέτος οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε. θα κληθούν να πληρώσουν μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης και μάλιστα αναδρομικά από το 2012. Το «χαράτσι» θα επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών και για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω με συντελεστή 10%.

Από το συγκεκριμένο φόρο εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το χαράτσι θα το πληρώσουν ακόμη και οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012.




Απο: greece-salonika








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους