Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Απόσυρση άρθρων κατόπιν αντιδράσεων - Διατηρούνται τα άρθρα που αναφέρονται στην ΟΔΙΕ Α.Ε. και τη ΛΑΡΚΟ


Ελάχιστα, από τα συνολικά 18 άρθρα του κατεπείγοντος νομοσχεδίου ήταν τελικώς που αναγκάστηκε να αποσύρει ο κ. Στουρνάρας υπό το βάρος σφοδρών διακομματικών αντιδράσεων: αφορούν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, διατάξεις για τα πιστωτικά ιδρύματα, και οργανωτικά ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, αποσύρθηκαν οι παράγραφοι 1 έως 18 του άρθρου 9 που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ και, σύμφωνα... 





με την αιτιολογική έκθεση προβλέπουν τη βελτίωση της λειτουργίας του Ταμείου και την παροχή σε αυτό της δυνατότητας χρησιμοποίησης περισσότερων χρηματοοικονομικών εργαλείων «για την επωφελέστερη για το Δημόσιο αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται σε αυτό». 

Πάντως, οι παράγραφοι του ίδιου άρθρου που αναφέρονται στην ΟΔΙΕ Α.Ε. και τη ΛΑΡΚΟ διατηρούνται. 

Αποσύρθηκαν, επίσης, ολόκληρα τα ακόλουθα άρθρα:

- «10», το οποίο καθιστά διακριτή την περίπτωση μεταβίβασης σε ελληνική τράπεζα, υποκαταστημάτων τα οποία βρίσκονται στη χώρα μας και ανήκαν σε ξένο πιστωτικό ίδρυμα με έδρα σε άλλο κράτος της Ε.Ε., σε σχέση με τις περιπτώσεις ολικής εξαγοράς μιας ξένης τράπεζας από την ελληνική. Είναι, όπως λέγεται, η διάκριση της «ειδικής» έναντι της «καθολικής» διαδοχής. Υπενθυμίζεται ότι με τη μορφή τροπολογίας ο υπουργός Οικονομικών είχε επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή αυτή τη ρύθμιση και πάλι προ ολίγων ημερών, αλλά ανεπιτυχώς και τότε: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ τον είχαν αναγκάσει να την αποσύρει.

- «13», που προβλέπει αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα σε υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών. «Με την προτεινόμενη (σ.σ. και τελικώς αποσυρθείσα) διάταξη, επιδιώκεται να επιτευχθεί μια ισχυρή και άρτια οργανωμένη φορολογική διοίκηση και αποτελεσματικότερος συντονισμός, εποπτεία, οργάνωση και λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών, καθώς και η μείωση του λειτουργικού κόστους αυτών», όπως υποστηρίζεται στη συνοδευτική αιτιολογική του νομοσχεδίου έκθεση.

- Το άρθρο «11», μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο για την είσπραξη τελεσίδικα επιδικασθεισών απαιτήσεων ΠΑΕ -που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία- κατά τρίτων, ως πρόσθετη εξασφάλιση για την εξόφληση ισόποσων υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, αρχικώς απεσύρθη εν μέσω διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης, αλλά επανακατατέθηκε το απόγευμα ελαφρώς τροποποιημένο, μετά πρόταση βουλευτών.



Απο: kathimerini.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους