Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ιδιωτικοποιήσεις μέσω warrants και διάθεσης μετοχών στην αγορά

Αποσύρθηκαν χθες οι διατάξεις που έφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). 
Οι διατάξεις αυτές που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο εύρυθμη τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και επιπλέον να καταστεί πιο ευέλικτη η λειτουργία του, περιέχονταν στο σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 





Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα επανέλθουν στο επόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.  

Από το σύνολο των διατάξεων που αφορούσαν το ΤΑΙΠΕΔ, παρέμειναν μόνον εκείνες που είχαν επείγοντα χαρακτήρα και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις της ΛΑΡΚΟ και του ΟΔΙΕ.

Για τον ΟΔΙΕ, η ρύθμιση παρατείνει τον χρόνο εκκαθάρισης του οργανισμού μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, αντί 25/1/2014, που προβλέπει την υφιστάμενη ρύθμιση. Η παράταση του χρόνου εκκαθάρισης είναι αναγκαία, καθώς καθυστέρησε ουσιαστικά η εκχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος και του δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιών σε ιδιώτη επενδυτή. Τώρα η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου εννέα μήνες.

Για τη ΛΑΡΚΟ η προταθείσα ρύθμιση απαλλάσσει τα όργανα διοίκησης της εταιρείας από οποιαδήποτε ποινική, αστική, διοικητική κ.λπ. ευθύνη, σε αποφάσεις που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίησή της. 
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του σχεδίου, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ θα έχει ενεργό ρόλο στην αποκρατικοποίησή της, καθώς η ίδια θα προχωρήσει στην πώληση των ιδιόκτητων μεταλλείων της. 
Και προκειμένου η συνεργασία αυτή να είναι αγαστή και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στις αποφάσεις της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ σε σχέση με τις αποφάσεις πώλησης των περιουσιακών στοιχείων για ένα έτος, δηλαδή μέχρι την 31/12/2014. Ακόμη η ρύθμιση στόχο έχει να προστατεύσει τα μέλη της διοίκησης ΛΑΡΚΟ από τυχόν νομικές προσφυγές πιστωτών της επιχείρησης. 

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρύθμιση υπήρξε και κατά την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας το 2008.

Στις ρυθμίσεις που αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται: 

1. νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αποκτά το ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, 
2. αλλαγές στην οργανωτική δομή και λειτουργία του και τέλος, 
3. άλλες ρυθμίσεις που καθιστούν πιο αποτελεσματικό το έργο του Ταμείου. 
Σε ό,τι αφορά τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αποκτά το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η δυνατότητα να εκδίδει τίτλους ανταλλάξιμους, π.χ. ομόλογα και δικαιώματα αγοράς (warrants), με μετοχές που κατέχει σε επιχειρήσεις. 
Επίσης δίδεται η δυνατότητα στο Ταμείο, σε συνεργασία με χρηματοοικονομικούς οίκους να διενεργεί διαθέσεις μετοχών είτε μέσω δημόσιας εγγραφής (IPO) είτε μέσω βιβλίου προσφορών (book building).
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην οργανωτική του δομή, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ για περίοδο μέχρι και έξι μήνες, με τη δικαιολογημένη απουσία του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου. 
Τον πρόεδρο του Ταμείου θα αντικαθιστά ο διευθύνων σύμβουλος και τον διευθύνοντα σύμβουλο τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. 
Επίσης στο ΤΑΙΠΕΔ θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα που θα παρακολουθεί για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, την υλοποίηση των συμβάσεων που υπογράφει το Ταμείο.
Τέλος, αλλάζει το όριο του σχεδίου συμβάσεων που τίθενται σε προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το νέο όριο καθορίζεται σε 1 εκατ. ευρώ. από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα.



Aπο:  kathimerini.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους