Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τα «λουκέτα» στην Βιομηχανία αφυπνίζουν την κυβέρνηση

Φαίνεται πως άργησε αλλά επιτέλους η κυβέρνηση αντελήφθη πως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα συνδέεται άρρηκτα με την παραγωγική διαδικασία αλλά και την ανεργία.Υπό το πρίσμα αυτό, η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα στις εξελίξεις που αναμένεται να είναι ραγδαίες. Ήδη χθες, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με ανοικτή επιστολή της, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ σήμερα η Ομοσπονδία Μετάλλου οργανώνει απεργία στις χαλυβουργίες της χώρας και συγκέντρωση στο ΥΠΕΚΑ. 
 
 
 
 
 
 
Ταυτόχρονα, η πληροφορία ότι μεγάλη χαλυβουργία εξετάζει την εκ περιτροπής λειτουργία της, ενώ διακόπτουν σταδιακά τη λειτουργία τους τουλάχιστον δύο μικρότερες βιομηχανίες στη μέση τάση, δημιουργεί ακόμη περισσότερη ανησυχία, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης απόφασης για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται από τη ΔΕΗ η εταιρεία Αλουμίνιο, την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ μετέφερε στον μέτοχο της επιχείρησης, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός κλάδος αναμένει την απόφαση - πιλότο της ΔΕΗ για την Αλουμίνιο, προκειμένου να διαπιστώσει αν το Δημόσιο αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης για το μέλλον δεκάδων εξαγωγικών επιχειρήσεων και χιλιάδων θέσεων εργασίας και εν τέλει να καθορίσει τη στάση της. Ήδη δύο χαλυβουργίες -η ΣΙΔΕΝΟΡ και η Sovel- έχουν στείλει εξώδικο στη ΔΕΗ ζητώντας να τιμολογούνται με 34,6 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), κοντά στα επίπεδα δηλαδή του μέσου όρου τιμολόγησης των ευρωπαϊκών χαλυβουργιών.

Η προσφυγή της Αλουμίνιο
 
Αντιστοίχως και το Αλουμίνιο έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της ΔΕΗ, την οποία καταγγέλλει για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και παραβίαση των κανόνων ορθής τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τα δεδομένα αυτά, η προγραμματισμένη για χθες γενική συνέλευση των μελών της ΕΒΙΚΕΝ αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης μετόχων της ΔΕΗ, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.

Άγνοια δηλώνει η ΔΕΗ
 
Αν και από την ΔΕΗ δήλωναν άγνοια, το εν λόγω ζήτημα άρχισε να απασχολεί το Υπουργείο Οικονομικών μόλις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Σε περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ) δεν καταλήξουν σε κοινή θέση για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού στην Αλουμίνιο (και κατ' επέκταση σε ολόκληρο τον βιομηχανικό κλάδο), ενδέχεται η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ να λάβει χώρα χωρίς την εμφάνιση του κατά 51,4% μετόχου (δηλ. του ελληνικού Δημοσίου). Έτσι, εξαιτίας της έλλειψης απαρτίας, η όλη διαδικασία θα αναβληθεί για περίπου 10 ημέρες.

Σε απεργία η ΠΟΕΜ
 
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) πραγματοποιεί σήμερα απεργία και στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας, αυτήν τη στιγμή κανένα από τα έξι χαλυβουργεία της χώρας δεν βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση.
Το stock προϊόντων έχει γεμίσει τις αποθήκες, σε ορισμένες μονάδες η παραγωγή έχει διακοπεί επί 15μηνο, ενώ σε άλλες η απασχόληση είναι εκ περιτροπής. «Τους τελευταίους 20 μήνες οι μεταλλεργάτες χαλυβουργοί γίναμε η 'καύσιμος ύλη, ο άνθρακας', αντί να είμαστε η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, με μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής απασχόληση» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΜ.

Τι υποστηρίζει η ΔΕΗ
 
Η ΔΕΗ τηρεί αμυντική στάση, τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι δεν μπορεί να πουλά ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους (όπως αυτή το ορίζει) και ότι η διοίκησή της είναι υπόλογος έναντι των μετόχων της. Σε ό,τι δε αφορά τις τιμές ηλεκτρικού για τη βιομηχανία, δίνει στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Σύμφωνα με αυτά, υφίστανται έντονες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για τις τιμές προμήθειας στη βιομηχανία, ενώ οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τις μικρές με τις μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές που προσφέρει η ίδια, αυτές, σύμφωνα με τους πίνακες, είναι χαμηλότερες. Οι τιμές στην Ελλάδα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές παραμένουν χαμηλότερες έως πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 28 και των 17.

ΕΒΙΚΕΝ: Τα στοιχεία τής EUROSTAT παραπλανούν
 
Από την ΕΒΙΚΕΝ απαντούν ότι τα στοιχεία της Eurostat δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα στη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικού για τη βιομηχανία.
Όπως αναφέρει, «θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει η EUROSTAT δεν αποτυπώνουν την αληθινή εικόνα, ειδικά για μεγάλες βιομηχανικές καταναλώσεις, και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική βάση σύγκρισης για τις τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ελληνικής βιομηχανίας, για τους εξής λόγους:
- Η ελληνική αγορά δεν είναι ανοιχτή και δεν επιτρέπονται οι διμερείς συμβάσεις, όπως συμβαίνει στα άλλα κράτη μέλη.
- Οι τιμές που αναφέρονται στα άλλα κράτη μέλη αφορούν την ελεύθερη Αγορά και δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των διμερών συμβάσεων και των εισαγωγών που είναι πολύ χαμηλότερες και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλώσεων της βιομηχανίας.

Έτσι, στην Ιταλία, όπου οι πίνακες της Eurostat εμφανίζουν τιμές ρεύματος για τη Μέση και Υψηλή Τάση από 100 έως 186 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι διμερείς συμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες, ενώ αποτελούν άνω του 55% της συνολικής κατανάλωσης.
Στην κατηγορία των μεγάλων πελατών δεν περιλαμβάνονται οι τιμές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, που έχουν βαριά βιομηχανία και βέβαια διμερή συμβόλαια και συμφωνίες που καλύπτονται από εμπιστευτικότητα και δεν δημοσιοποιούνται αφού αποτελούν απόρρητα βιομηχανικά στοιχεία.

Οι Ρουμάνοι στον «χορό» των εξαγωγών ενέργειας
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Ιανουαρίου ο διαχειριστής των πυρηνικών εργοστασίων της Ρουμανίας Nuclearelectrica ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοπρασίας για την πώληση εκτός συνόρων το 11μηνο του 2014 1.680 γιγαβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας (λίγο περισσότερο από την κατανάλωση της ΛΑΡΚΟ), με τιμή εκκίνησης τα 37,5 ευρώ η μεγαβατώρα.
Πηγές της Αγοράς αναφέρουν ότι η τιμή που πουλά η ίδια εταιρεία στους εγχώριους καταναλωτές είναι 32 ευρώ, ενώ το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα πυρηνικά εργοστάσια είναι απόλυτα συγκρίσιμο με τα λιγνιτικά που διαθέτει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ηλεκτροβόρες βιομηχανίες θα ήταν μια λύση για να ξεπεραστούν τα υψηλά τιμολόγια της Επιχείρησης.
Ωστόσο παρατηρούν ότι αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής δεν μπορεί να γίνει, από τη στιγμή που το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας στα σύνορα υπερδιπλασιάζεται λόγω των επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στην Ελλάδα έως ότου φθάσει στην τελική κατανάλωση.
Μάλιστα τονίζουν ότι η όλη διάρθρωση της αγοράς που απαγορεύει τις εισαγωγές από τους μεγάλους καταναλωτές είναι σχεδιασμένη ώστε να προστατεύει το μονοπώλιο της ΔΕΗ.
 
 
 
Aπο: deal.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους