Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η σταθερή Ελλάδα έχει ανάγκη από συνοχή



Αρέσει στους Έλληνες να μεμψιμοιρούμε και να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά της παρούσης καταστάσεως. Η παραδοσιακή αισιοδοξία του νεοέλληνα τείνει να εξαφανιστεί. Κι όμως, για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να βλέπουμε ψύχραιμα τα γεγονότα και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες.
Παρά τα οικονομικά της προβλήματα η Ελλάς είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες νησίδες σταθερότητας σε μία εκρηκτική περιοχή.





Και αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις, θα είμαστε σε θέση να βγούμε κερδισμένοι από τη γεωπολιτική συγκυρία.
Τι εννοώ;

Βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις την εσωτερική αναταραχή σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία, η Ουκρανία, η Συρία, η Αίγυπτος, για να μείνω στα πιό χαρακτηριστικά παραδείγματα, συγκλονίζονται από βία, η καθεμία για άλλους λόγους και με διαφορετική ένταση. Τα Σκόπια πάντα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού λόγω της μακροχρόνιας σύγκρουσης Σλάβων κα Αλβανών, ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός διεκδικεί την Φυσική Αλβανία, όπως μετονομάστηκε η Μεγάλη Αλβανία, οι ισλαμικές ομάδες στη Ρωσία δίνουν δυναμικά το «παρών» και η πετρελαιοπαραγωγός Λιβύη θα αργήσει πολύ να σταθεροποιηθεί.


Παρατηρούμε επίσης την ανατροπή καθιερωμένων σχέσεων και συνεργασιών, την αιφνιδιαστική δημιουργία νέων συμμαχιών και γενικότερα την εμφάνιση απρόβλεπτων εξελίξεων στις διεθνείς σχέσεις με το Ιράν. Οι ΗΠΑ παραδοσιακά είχαν στενές σχέσεις με τ Ισραήλ και κάκιστες σχέσεις με το Ιράν. Προσφάτως άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ – Ιράν, με αποτέλεσμα να ενοχληθεί το Ισραήλ. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται μία βαθύτατα ισλαμική χώρα και δεν είχε καλές σχέσεις με τη Γαλλία, η οποία ζει ακόμη υπό την επήρρεια του αντιθρησκευτικού πνεύματος της Γαλλικής Επαναστάσεως. Κι όμως, προσφάτως οι Σαουδάραβες πλησίασαν την κυβέρνηση Ολάντ και έδωσαν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων για να αγοραστεί μόνον γαλλικός εξοπλισμός για τον στρατό του Λιβάνου. Μία φονταμενταλιστική χώρα συνεργάζεται στενά με τη Γαλλία, που απαγορεύει τα ισλαμικά σύμβολα στα σχολεία, για να ενισχυθεί ο στρατός μιάς πολυθρησκευτικής χώρας. Ο Λίβανος αποτελεί μικρογραφία του εθνοθρησκευτικού μωσαϊκού της Μέσης Ανατολής και από το 1975 έως σήμερα βιώνει διαρκώς μία κατάσταση συγκρούσεως των χριστιανικών κα των μουσουλμανικών κοινοτήτων.


Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν ότι τίποτε δεν είναι σταθερό και τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο στην ευρύτερη περιοχή μας. Η χώρα μας μέσα σε αυτό το σκηνικό αποτελεί νησίδα σταθερότητας και πρέπει να ενδυναμώσει αυτή την εικόνα της.
Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε κλίμα εσωτερικών ή εθνοθρησκευτικών συγκρούσεων, αρκεί να λάβουμε τα μέτρα για να μην αποκτήσουμε κι εμείς τέτοια προβλήματα…


Πρέπει πρωτίστως να διαφυλάξουμε την εσωτερική συνοχή μας. Κομματικές και ιδεολογικές διαφορές είναι θεμιτές και εμπλουτίζουν τον δημοκρατικό βίο μας. Όμως, καλό θα ήταν να καταδικάζουν ορισμένοι κομματικοί σχηματισμοί τον αλληθωρισμό στελεχών τους προς τη βία, την τρομοκρατία, τον ρατσιστικό ή ακροαριστερό φανατισμό. Η διασπορά διχόνοιας και η καλλιέργεια μίσους ούτε ψήφους θα φέρει ούτε την εικόνα της πατρίδας μας βοηθά. Ο Έλληνας έχει ωριμάσει μέσα στην κρίση και δεν θέλε κραυγές. Θέλει λύσεις. Πρέπει να περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ακριβώς επειδή ζούμε σε ταραγμένη περιοχή έχουμε ανάγκη αξιόμαχων και αξιοπρεπώς αμειβομένων Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας και Λιμενικού.

Η έκρηξη υποκριτικής οργής με ανυπόστατες κατηγορίες κατά των ηρωικών ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα ξένων δουλέμπορων και ψευδο-ανθρωπιστών, που ενδιαφέρονται να γίνουν διάτρητα τα σύνορά μας.
Ας δείξουμε σεβασμό προς τους φύλακες των συνόρων μας!


Η παρουσία λαθρομεταναστών με ισλαμικό υπόβαθρο θα υπονομεύσει αργά ή γρήγορα την ασφάλειά μας. Να είμαστε ανθρωπιστές προς όσους έχουν ανάγκη, αλλά να είμαστε αυστηροί απέναντι στο φανατικό Ισλάμ. Αξίζει να παραμείνουμε νησίδα σταθερότητας!



Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός επιστήμων


Απο:  Δημοκρατία 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους