Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Κόβονται και τα επιδόματα μητρότητας!



Η μείωση των εισφορών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στον ΟΑΕΔ ενώ φέρνει πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού το ΙΚΑ. Κόβονται όχι μόνο τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τα δύο επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο Οργανισμός σε χιλιάδες μητέρες.  
Aπ΄τη μια μεριά όλοι παραδέχονται πως το δημογραφικό είναι το νο1 πρόβλημα της χώρας απ'την άλλη οι έλληνες πολιτικοί  κάνουν το παν για το επιδεινώσουν.  
Κατάργηση όχι μόνο των οικογενειακών επιδομάτων αλλά... 
και των δύο επιδομάτων μητρότητας καθώς και σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στον ΟΑΕΔ προκαλεί η απόφαση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Δραματική αναμένεται και η εικόνα των εσόδων του ΙΚΑ, παρά τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση του κενού με 120 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, αν και προβλέπει πλεόνασμα, αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα, εφόσον από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, κοπούν οι εισφορές που κατευθύνονται υπέρ ΔΛΟΕΜ (οικογενειακά επιδόματα), Στράτευσης και ΛΑΕΚ.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει μικρότερα ποσά για την καταβολή επιδομάτων σε ανέργους λόγω και της σημαντικής και συνεχούς αύξησης των δικαιούχων, αλλά πλεόνασμα 107 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας (καταβάλλονται πλέον, μόνο από τους εργαζόμενους) και της κρατικής επιχορήγησης, προβλέπεται να είναι 3,318 δισ. ευρώ και οι δαπάνες 3,211 δισ. ευρώ. Ο ΟΑΕΔ, σε σύγκριση με το 2012, θα διαθέσει περισσότερα προς το ΙΚΑ (556 εκατ. ευρώ έναντι 383 εκατ. ευρώ το 2012) και λιγότερα για τα επιδόματα ανεργίας και τις άλλες προνοιακές παροχές (1,449 δισ. ευρώ από 1,737 δισ. ευρώ το 2012). Να σημειωθεί ότι με νόμο πλέον, το ΙΚΑ όχι μόνο εισπράττει, αλλά παρακρατεί και το 33% των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ.

Από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2014 υπέρ ΔΛΟΕΜ, ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνόταν στα δύο επιδόματα μητρότητας που δίνει ο ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μητέρες και το υπόλοιπο στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων. Με την κατάργηση της εισφοράς, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα καταργηθεί μόνο το επίδομα παιδιού (Οικογενειακό) αλλά κινδυνεύουν και τα επιδόματα μητρότητας.

Αντίστοιχα, περί τα 45 εκατ. ευρώ που τυπικά αφορούν σε επιδόματα στράτευσης, στην πράξη κάλυπταν τις ανάγκες ρευστότητας του ΟΑΕΔ, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας.

Αλλά και τα προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης που χρηματοδοτούνται μέσω του ΛΑΕΚ αναμένεται να μπουν στο πάγο…

Η οριστικοποίηση των περικοπών θα δείξει και το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται στον ΟΑΕΔ που ξαφνικά καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη, σημαντικό πρόβλημα παράλληλα με τον δαίμονα τα ανεργίας.

Κατάρρευση για το ΙΚΑ 
 
Κι αν για τον ΟΑΕΔ το πρόβλημα έγκειται στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στο ΙΚΑ το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Καθώς μέρος των εργοδοτικών εισφορών, και μάλιστα πολύ σημαντικό παρακρατείται από το ταμείο των μισθωτών για να καλύψει τις δικές του ανάγκες για πληρωμή των συντάξεων, η περικοπή τους θα δημιουργήσει τρύπα, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών δεν θα μπορέσει να καλυφθεί με τα 120 εκατ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Και επισημαίνουν με νόημα, ότι αναπόφευκτα, η τρύπα θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων. Ήδη, το ΙΚΑ στον προϋπολογισμό του, παρουσιάζει, χωρίς τις περικοπές των εισφορών παρά μόνο αυτές των συντάξεων, «άνοιγμα» 993 εκατ. ευρώ. Τρύπα που θα μεγαλώσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Aπο: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους