Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ερχονται ...297.400 φορολογικοί έλεγχοι το 2014


Κάτι λιγότερο από 300.000 ελέγχους (297.400) σχεδιάζει να κάνει φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω των ΔΟΥ, του κέντρου ελέγχου φορολουμένων μεγάλου πλούτου, του «μικρού» ΣΔΟΕ του Χάρη Θεοχάρη που ονομάζεται πλέον «Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων», αλλά και των τελωνείων. 

Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της... 

Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προχωρά στην κατάρτιση συγκεκριμένου πλάνου ελέγχων αλλά και εισπράξεων από φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις στη διάρκεια του έτους με τους προληπτικούς ελέγχους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο της περιόδου 2014 - 2017 το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΓΓΔΕ το 2014 θα γίνουν:

* 500 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο να εισπραχθεί το 65% των εσόδων που θα βεβαιωθούν.

* 680 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων με ποσοστό είσπραξης επίσης 65%.

* 720 έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου με στόχο να εισπραχθεί ένα από τα δύο ευρώ που θα βεβαιωθούν.

* 63.000 προληπτικοί έλεγχοι από την «Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων».

* 17.000 προληπτικοί έλεγχοι από τις ΔΟΥ, 4.000 πλήρης έλεγχοι, 10.000 μερικοί έλεγχοι, 1.500 έλεγχοι στη φορολογία κεφαλαίου. Ο στόχος είναι να εισπραχθεί το 30% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.

* 200.000 τελωνειακοί έλεγχοι με στόχο είσπραξης ποσοστού 10% των φόρων και των προστίμων.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ από «παλαιά» (μέχρι το τέλος του 2013) ληξιπρόθεσμα χρέη και το 25% των νέων ληξιπρόθεσμων που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του έτους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο τελος Μαρτίου παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα προσέγγιζαν τα 65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 3 δισ. ευρώ αποτελούν απλήρωτους φόρους του πρώτου τριμήνου του έτους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στον έλεγχο των ελεγκτών. Εκατόν πενήντα υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται να ελεγχθούν για «πόθεν έσχες», ενώ στην τσιμπίδα του ελέγχου θα πιαστούν και 125 προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του στρατηγικού σχεδίου της, το «όραμα της ΓΓΔΕ είναι να γίνει ένας υποδειγματικός οργανισμός του Δημοσίου που θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή της στις αγορές».

Η στρατηγική της ΓΓΔΕ ως το 2017 θα υλοποιηθεί γύρω από τέσσερις κυρίως στόχους:


1) Μεγιστοποίηση δημοσίων εσόδων.

2) Εντοπισμός, καταπολέμηση και τιμωρία της αποφυγής και διαφυγής φόρων και τελών.

3) Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενίσχυση της εκούσιας συμμόρφωσης.

4) Αποτελεσματικότερη και αξιόπιστη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους