Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τους θεωρούσαν τρελούς, αγωνίστηκαν, νίκησαν


Τους θεωρούσαν τρελούς, αγωνίστηκαν, νίκησαν«Τα βάλαμε με τους δισεκατομμυριούχους μας έλεγαν ότι είμαστε τρελοί, αλλά τελικά η τρέλα μας δικαιώθηκε». 
Αυτά ανέφερε μια εργάτρια στο πάρτι που στήθηκε στο εργοστάσιο για τη νίκη του κινήματος. Πρόκειται για το εργοστάσιο frolib που λειτουργεί στη Μασσαλία. Στο εργοστάσιο αυτό οι εργάτες άντεξαν τριάμισι χρόνια σκληρών αγώνων και συγκρούσεων με την πολυεθνική Univeler που είχε εξαγοράσει το εργοστάσιο... 
frolib επεξεργασίας τσαγιού και βοτάνων, τα γνωστά ροφήματα βοτάνων Elephant.

Η πολυεθνική Unilever άρχισε να συσκευάζει και το τσάι Lipton όμως η πολυεθνική το 2010 θεώρησε ότι εργατικό κόστος στη Γαλλία ήταν πολύ υψηλό, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο και να το μετεγκαταστήσει στην Πολωνία αφήνοντας από 182 εργάτες στο δρόμο.
Τότε, με τη στήριξη της CGT ξεκίνησε ο μακροχρόνιος αγώνας των εργατών με την κατάληψη και την απαίτηση να συνεχίσουν με καθεστώς αυτοδιαχείρισης τη λειτουργία του.

Ο αγώνας αυτός που κράτησε 1336 μέρες, πέρασε από πολλές φάσεις, κατέληξε με τη νίκη των εργαζομένων. Έτσι θα το κρατήσουν και θα το λειτουργήσουν μόνοι τους με καθεστώς αυτοδιαχείρισης. 

Η Unilever θα τους καταβάλει 20 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί στην αποζημίωση δεδουλευμένων όσο και στο επιπλέον κεφάλαιο εκκίνησης, που θα ξεκινήσουν οι πάνω από 70 εναπομείναντες εργάτες και εργάτριες από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τώρα, αναζητούν νέους προμηθευτές και αγοραστές στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.


Από την Κυριακάτικη Εφημερίδα "Η Εποχή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους