Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το ΙΚΑ κόβει την σύνταξη σε όσους είναι κάτω των 55 και εργάζονται

Δείτε όλες τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση, σχετικά με όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών και εξακολουθούν να εργάζονται. 
Αναλυτικά η επείγουσα εγκύκλιος.
Τις αλλαγές που ισχύουν ανά περίπτωση, για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, περιγράφει αναλυτικά επείγουσα εγκύκλιος του ΙΚΑ σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr. Στόχος είναι να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πραγματοποιήσουν όσα ορίζει ο νόμος και οι σχετικές διατάξεις.
Οι περιπτώσεις απασχόλησης των συνταξιούχων είναι οι εξής:










Όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την 15.7.2010, είχαν αναλάβει εργασία πριν από την ημερομηνία αυτή και καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/99, όπως αυτές ισχύουν μέσω του άρθρου 16 του νόμου 3863/2010. Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55° έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. για όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού και έχουν ηλικία μικρότερη των 55 ετών προβλέπεται ότι «Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους το ποσό της σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων σε περίπτωση συρροής, που υπερβαίνει τις 250.000 δραχμές μηνιαίως καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.

Στην ίδια εγκύκλιο υπενθυμίζονται οι κατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις των άρθρων 63 του Ν. 2676/99, 16 του Ν. 3863/2010 και 42 παρ. 1 του Ν. 3996/2011:

.    Οι χήροι/-ες.
.    Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι.
.    Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
.    Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον παιδί είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
.    Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πολεμική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.
.    Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη με ειδικές διατάξεις νόμων (1897/90, 1977/91).
.    Τα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των Κανονισμών ΕΟΚ 1408/71 και 574/72, όπως ισχύουν, καθώς και των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας.
.    Κατ’ ερμηνεία, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του NAT και των επικουρικών Ταμείων.
.    Τα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των Κοινοτικών Κανονισμών και των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας.
.    Τα πρόσωπα που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 27 παρ. 6-9 του Ν. 3185/2003 (ιπτάμενοι χειριστές καθώς και ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Ολυμπιακής Αεροπλοΐας), μέχρι τη συμπλήρωση του 55 έτους της ηλικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι, για τις ως άνω εξαιρούμενες κατηγορίες, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης εφόσον ο συνταξιούχος κερδίζει από εξαρτημένη εργασία κατά μήνα μεικτό ποσό μεγαλύτερο από το εκάστοτε ισχύον 50πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (1678,50 ευρώ).
Οι επιδοματούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος ως εξαιρούμενη κατηγορία κατά το άρθρο 42 παρ. 1 του Ν. 3996/2011 δεν καταλαμβάνονται από τις καταστατικές διατάξεις διότι ουδέποτε υπήχθησαν σε αυτές και, συνεπώς, δεν οφείλουν να δηλώσοον την εργασία τους στην υπηρεσία πληρωυών συντάξεων.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι διατάξεις του άρθρου αυτού έχουν ανάλογη εφαρμογή και για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, που εργάζονται εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι συνταξιούχοι της προηγούμενης περίπτωσης, υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να δηλώσουν τούτο στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ττοσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.

Η εν λόγω διάταξη ισχύει από 15.7.2010. Συνάγεται ότι από 24.12.2014 και εξής η ποινή που ισχύει σε περίπτωση παράλειψης δήλωσης της απασχόλησης εκ μέρους του συνταξιούχου που καταλαμβάνεται από τις διατάξεις αυτές είναι ο καταλογισμός του ποσού που υπολογίζεται με βάση την κατά περίπτωση εφαρμοζόμενη επίπτωση της εργασίας στο ποσό της σύνταξης, όπως κατά τα ανωτέρω αναλύεται διεξοδικά, επιβαρυνόμενο με ετήσιο επιτόκιο 4,56%. προβλέπεται μείωση κατά 50% του κατά τα ανωτέρω καταλογιστέου ποσού στις περιπτώσεις που η υποχρέωση υποβολής δήλωσης του εργαζόμενου συνταξιούχου ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του νόμου (24.12.2014), δηλαδή μέχρι και τις 23.12.2014.




 Απο: news247.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους